Net als de indrukken van de buitenkant waren ook de eerste indrukken van de geluidskwaliteit opvallend goed in orde. Het blijft een game-headset, en zeker zonder software om je eigen balans te vinden was het te verwachten dat ook bij de Blast 4HX de balans ligt richting harde knallen en stemmen in games, maar deze headset toonde zich ook een prima allrounder met een bovengemiddelde ervaring bij het luisteren van muziek (althans voor een game-headset) of het kijken van films als het op game-headsets aan komt.

Als ik de game geluidservaring vergelijk met enkele alternatieven welke ik heb kunnen reviewen de laatste maanden houdt de Ozone nog altijd goed stand. Hij bevalt iets beter dan de iets duurdere Onda Pro, klinkt een stuk beter dan de (op dat moment goedkopere) Strato Evo. Klinkt overtuigend beter dan de iets goedkopere SteelSeries Siberia Raw Prism, en iets beter all-round dan de grofweg gelijk geprijsde Cooler Master Sirus-C, welke dan wel weer een flink diepere bass heeft als dat je aanspreekt. Uiteraard krijgt de Ozone het wat lastiger tegen de uitstekende ROCCAT Kave XTD Stereo die iets meer dan een tientje duurder is, en ook de bekroonde Kingston HyperX Cloud (normaliter een tientje duurder met uitzondering van één winkel op dit moment) is een stevige concurrent. Toch is de ervaring bovengemiddeld goed te noemen, en op zijn minst in lijn met de verwachtingen die het prijskaartje schept.

Wat echter een sterke troef is van de Ozone Blast is de manier waarop de headset over je oren valt. Onlangs in een review over de Gioteck HC-5 was dat een puntje van kritiek, en hier laat Ozone zien hoe dat beter kan: de oorschelpen vormen zich uitstekend naar het hoofd bij zowel ‘echte mensen’ als in deze foto een porseleinen model. Het gevolg is dat deze headset, die sowieso al niet echt zwaar is, perfect sluit en een zeer gelijkmatige druk uitoefenen op het hoofd. Het gevolg daar weer van is dat tijdens de uren die ik en mijn dame met deze headset hebben gemaakt er geen momentje van irritatie was over de pasvorm. Tevens zorgt het voor een uitstekende demping van geluiden van buiten, en uitstekende demping van game-geluiden naar je omgeving. Wel kan je merken dat het materiaal van de earpads en de kussens zelf ietwat stugger is dan de stoffen kussentjes van bijvoorbeeld de ROCCAT of Kingston, en de algehele druk misschien nog iets hoger, maar dat is een persoonlijke overweging en lastig eenzijdig te beoordelen. Zelfs met bril in elk geval geen problemen ondervonden bij een langere sessie.

Hier zien we het uitstekende aansluiten van de earpads:

Pakken we de eerder gereviewde modellen er weer bij dan staat de Ozone Blast 4HX erg hoog op het lijstje van comfort. De superlichte BitFenix Flo merk je echt amper in gebruik, maar past duidelijk minder strak om de oren. De SteelSeries Siberia Raw Prism dito, de Cooler Master Sirus-C valt met zijn veel hogere gewicht absoluut meer op in gebruik, en met zijn andere Ozone broertjes en zusjes heeft de 4HX hier in huis toch de voorkeur. De voornaamste concurrent op gebied van comfort is dan toch weer de ROCCAT Kave XTD Stereo die welliswaar iets minder mee vormt, maar met grote en vooral zachte stoffen kussentjes dat wel weer goed maakt. Die is echter wel een tientje duurder en niet compatible met consoles, dus zo blijven beide eigenlijk wel interessant.

Ook de LED verlichting mag er zijn, en maakt de Blast 4HX een stoer ding om te laten zien.






Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.