Productpagina @ Phanteks


Ik zeg het wel vaker dat ik geen ‘fan’ ben van welk merk dan ook. Fan zijn suggereert dat je met een vooroordeel aan een product begint, en wanneer je veel verschillende componenten van verschillende bedrijven objectief wil benaderen kan dat natuurlijk niet. Echter leeft niemand in een vacuum en het is veelal onvermijdelijk dat wanneer je aan een nieuw product gaat beginnen dat de bijbehorende merknaam bepaalde verwachtingen schept. Als het pakketje het merknaampje “Phanteks” draagt dan is dat ook zeker het geval want dit bedrijf heeft, zeker op gebied van behuizingen, een ongelofelijk sterke track record. Of het feit dat (een deel van?) hun ontwerp afdeling ook ‘gewoon’ in Nederland zit daar iets mee te maken heeft weet ik niet, maar een leuk feitje is het wel.

De naam “Enthoo” zegt niet direct veel, alle Phanteks behuizingen dragen tenslotte die naam, maar het “Evolv” deel geeft al een beetje idee van waar deze behuizing heen ging. De ervaring met de bloedmooie Enthoo Evolv zit nog vers in mijn geheugen, en tevens verwacht ik niet dat die ervaring op korte termijn daar uit zal verdwijnen. De toevoeging ITX verklapt hier dat het over een compactere variant gaat dan de mATX Evolv, echter het meest opvallende onderdeel van deze nieuwe Phanteks is de MSRP (adviesprijs) van 64 euro voor de gesloten versie, of 69 euro voor de versie met venster. Ongeveer 40 tot 50 euro onder de prijs van de originele Evolv, goedkoper dan populaire concurrenten als de Corsair 250D of de SilverStone RVZ01, en in dezelfde prijsklasse als bijvoorbeeld de BitFenix Prodigy en vergelijkbare kubussen. Hier en daar is de gesloten Evolv ITX overigens al opgedoken voor rond de 60 euro.

Phanteks doet met de Evolv ITX dus duidelijk een gooi naar het ietwat goedkopere segment waar chique compacte ITX kastjes of gamer-stijl kubus behuizingen een dominante positie hebben. Dat Phanteks mooie behuizingen kon maken die de concurrentie in andere segmenten op scherp zette wisten wij al, maar lukt dat ze ook in de lagere regionen?

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.