Phanteks scoort traditioneel punten op inbouwgemak, en het gemak waarmee je je build kan afwerken. Dat wil zeggen: ze helpen je aardig met het maken van een ‘mooie’ build. Genoeg plekken om kabels af te voeren, al had het grote gat naast het Mini-ITX bord wellicht nog wat dichterbij mogen zitten, en vooral ook een zee aan ruimte zodat je je over kabelmanagement aan de achterzijde geen zorgen hoeft te maken, zelfs niet met de power splitter, twee SSD’s, en een collectie sleeved verleng kabels. Ook de minder mooie kabels aan het moederbord voer je eenvoudig weg, en het feit dat de voeding uit het zicht zit scheelt ook aardig.





Toch is het niet allemaal zo eenvoudig als het lijkt. Niet dat het ingewikkeld is, maar er komt wel aardig wat schroefwerk en puzzelwerk bij kijken. In eerste instantie merkten wij dat bij het plaatsen van het Mini ITX bord, waarbij de benodigde tray al met een flink aantal schroefjes vast moet, maar ook zien we dat de ruimte hier en daar niet echt over houdt. Het plaatsen van de flinke 280mm Cryorig A80 all-in-one bleek iets wat we vooraf hadden moeten doen, want het monteren van de ventilator of radiator boven het Mini-ITX bord lukt niet eenvoudig met het bord al op zijn plaats. Ook zie je dat een grafische kaart op het Mini-ITX systeem aardig in de weg van een grote koeler op het Micro-ATX zit. Een enorme towerkoeler op dat systeem zal dus niet zo maar passen, iets wat ook voor het Mini-ITX systeem op gaat gezien die al enkele centimeters dichter bij het zijpaneel zit; meer dan een centimetertje of 14 voor koelers zal je niet hebben op je ITX build.

Het is dus zeker geen kwestie van ‘mik twee willekeurige systemen bij elkaar’ en presto. We hebben het over een Phanteks, dus de meest waarschijnlijke oplossing zal dan binnen het gebied van waterkoeling te vinden zijn waarbij je beide systemen met één mooie loop koel kan houden, al staat niets je in de weg om twee AIO’s te gebruiken. De grote vraag is waarom je twee systemen in één behuizing wil plaatsen, want twee CPU’s willen gebruiken in één build is niet heel gebruikelijk. Nu is het niet ondenkbaar dat je samen met je partner twee game-pc’s combineert in één behuizing, waar twee systemen met elk een dkke GPU wel passen maar je vermoedelijk wel richting waterkoeling zal moeten, maar de meest waarschijnlijke gebruiker zal een streamer of youtuber zijn, die naast een game-pc ook een los systeem wilt voor het encoderen, streamen, e.d. In een dergelijk geval kan je prima uit de voeten met een meer betaalbare oplossing met bijvoorbeeld luchtkoers op beide systemen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.