Voordat je begint moet je de Nabu X aan je telefoon koppelen, dit begint met het downloaden van de Nabu X applicatie. Net als bij de muizen is registratie en een Razer account verplicht om gebruik te kunnen maken van de software, niet iets waar ik heel erg weg van ben, maar anderzijds is het slechts één extra accountje op de grote berg van accounts tegenwoordig. Waarom je ook je telefoonnummer via een sms-ontvangst moet verifiëren is mij ook niet duidelijk. Het verplicht eisen van bepaalde data die niet strict noodzakelijk is voor de functie van het apparaat mag van mij wel op de schop.





Een belangrijk onderdeel van de Nabu X is de caloriemeter en de registratie van afgelegde afstand, logisch dat hij dus ook wil weten hoe groot en zwaar je bent, en wat je geslacht en leeftijd is.


Nadat je de basisinstallatie hebt voltooid krijg je eerst een korte tour. Zo loopt de software je door de basis features en notificaties zoals wanneer de verbinding is verloren, wanneer de batterij bijna op is, en hoe het gaat met je huidige doelstellingen (daar over straks meer).






Ook even een firmware update uitvoeren na installatie natuurlijk.

De applicatie zelf ziet er wel keurig uit, maar het zal je opvallen dat er niet gek veel aan te tweaken valt. Is er verbinding ja/nee, wil je een alarm instellen, en je kan de Sleep mode instellen: de tijden wanneer de Nabu X je slaap probeert te volgen, iets wat overigens best accuraat bleek gedurende de afgelopen weken.



Het enige scherm waar nog wat in te stellen valt is het notificatiescherm. Je kan hier alle notificaties onderdrukken, en de kleur kiezen voor verschillende notificaties. Hier lopen we echter ook tegen de eerste echten tegenvaller aan: Hoewel er een rode, groene, en blauwe LED zit op elk van de drie plekjes, is de Nabu X niet in staat deze te combineren. Je kan ‘notifications’ van groen naar rood veranderen, maar niet per applicatie instellen welke kleurcombinatie verlicht. Oftewel je kan wel onderscheid maken tussen een telefoongesprek en een notificatie, maar je kan geen onderscheid maken tussen een facebook-, whatsapp-, of andere notificatie. De Nabu X gebruiken om te kijken of een notificatie ook belangrijk is zit er niet in, je zal dan echt je telefoon moeten pakken. Wat je wel kan doen is instellen dat je enkel van specifieke applicaties notificaties ontvangt, waardoor je wel iets kan doen om onzin van belangrijke zaken te onderscheiden. Verder kan je nog instellen of de ingebouwde trilfunctie kort of lang af gaat, en hoe sterk de LEDjes zijn. Overigens is de trilfunctie best pittig, zelfs een diepe slaper (ikzelf) moet van goeden huize komen om door de trillingen heen te snurken. Dat laatste maakt een dergelijke band overigens ook een mooi alarm voor mensen met slecht gehoor, dit hebben wij onlangs in de praktijk ingezet bij iemand die door geluid-alarms heen sliep (gehoorapparaatjes uit ’s nachts, maar die wel wakker werd van trillingen aan de pols.



Één van de features waarmee Razer zich probeert te onderscheiden is het ‘sociale’ element. Functie inschakelen, kiezen welke applicatie data deelt (Facebook of Twitter), en vervolgens is handje schudden met een andere Nabu X gebruiker genoeg om je gegevens uit te wisselen. Helaas heb ik geen Nabu X gebruikers in de buurt, maar ik heb van anderen gehoord dat het op zich best werkt. Het blijft een beetje zoeken naar de echte praktische toepassing, maar het concept is leuk.


Voor de Fitness Tracking features moet je een tweede applicatie installeren: Nabu Fit. Waarom twee applicaties? Geen idee, maar het zij zo. Ook Nabu Fit is geen extreem complex programma. Je kan je doelen instellen, en de vier core statistieken in de gaten houden. Deze updaten bijna continue wanneer de Nabu X in de buurt is. Je kan de statistieken van afgelopen dagen controleren, en als je er op klikt zie je een klein grafiekje om een grof idee te geven wanneer je erg of juist minder actief was. Ook hier een kleine tegenvaller: Meer dan die grove grafiek krijg je er niet uit; geen details, geen precieze getallen, meer dan je op de screenshots ziet is er niet.





Het idee is dat, door het vrijgeven van de SDK/API, anderen extra applicaties ontwikkelen voor de Nabu X. Een kijkje in de Play Store geeft dan ook wel enkele alternatieve applicaties, maar echte grote knallers heb ik nog niet gezien. Razer heeft een reputatie hoog te houden wat software betreft, en de twee standaard applicaties werken ook uitstekend en zonder issues, echter mist ‘de spark’ nog een beetje. Of andere developers dat gat gaan vullen weet ik niet, maar voorlopig moeten we het doen met de features die zojuist besproken zijn.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.