Sandisk Extreme Pro M.2 SSD review


Met een herziening van de SSD test bench, voor iets meer achtergrondinformatie daarover zie deze review, is het hoog tijd om enkele eerder getestte SSDs te bespreken. Vandaag is het aan de Sandisk Extreme Pro, een M.2 NVMe SSD (Gen 3), een SSD die momenteel overigens lastig verkrijgbaar is in Nederland. Desondanks reviewen we wel door, dan weet jij wat je koopt als je hem de komende weken of maanden ergens tegenkomt.


De Sandisk Extreme Pro


De Sandisk Extreme Pro is een middenklasse of high-end Gen3 SSD: 3-bit MLC (TLC) geheugen, ondersteund door een DRAM cache en SLC caching. Performance gericht dus, maar geen extreme optie zoals Gen4 SSDs.Verkrijgbaarheid is zoals genoemd een issue momenteel, maar in theorie is hij te koop van 512 GB tot aan 2 TB.

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD review werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktisch. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


Hier zien we de Sandisk Extreme Pro (per abuis zonder Pro toevoeging weergegeven in de grafiek) niet heel lekker uit de verf komen. De quick test leunt sterk op de controller, en we zien goedkopere SSDs toch wat betere resultaten tonen.

Full:


In de Full test wordt het onderliggende geheugen belangrijker, en zien we dat Sandisk in de grafieken stijgt. Hier beland hij in de top of sub-top, nabij de Gen4 SSDs, en bewezen pareltjes zoals de Samsung 970 PRO of de Corsair MP510.

Consistency:


In de lange test houdt Sandisk ook goed stand, met beperkte verschillen tussen de betere Gen3 SSDs. Alleen de Seagate Ironwolf met echte durzaamheidfocus slaat een gat, samen met de Gen4 980 Pro.

Bovenstaande consistency resultaat is behaald op een platform zonder heatsink of actieve koeling. Een her-test mét koeling volgt nog nadat alle SSDs die test hebben doorstaan (eta, enkele weken).

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.Tja, een beetje zoals geadverteerd: wat je mag verwachten van een rappe Gen3 drive.


Conclusie


Hoewel er nog wat SSDs door de test wandelen, net als dat de consistency test mét koeling nog volgt, kunnen we de balans opmaken:

De Sandisk Extreme Pro is een rappe Gen3 SSD die prima dienst zal doen als OS drive, of als intensieve work drive. Als extra opslag voor bijvoorbeeld games of ander licht gebruik blijft hij iets achter, en zal hij vermoedelijk ook niet op prijs kunnen concurreren met goedkopere designs.

Het is echter vooral de vraag of en wanneer Sandisk (of WD) deze drive weer goed beschikbaar heeft en voor normale prijzen, want momenteel is hij nauwelijks leverbaar en enkel voor absurde prijzen (twee keer zo duur als een A2000 bijvoorbeeld, en duurder dan een 970 Evo Plus). Het is een nette Gen3 drive met goed concurrerende prestaties die de “recommended” award verdienen, maar aanraden doen we natuurlijk pas op het moment dat de prijs dan ook weer concurrerend is.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.