Beide SSD’s komen in dezelfde kartonnen verpakking met daarin een eenvoudige plastic vulling. Niet bijster aantrekkelijk, maar beter dan de blisterpacks die je soms in het budget segment ziet. In de verpakking zit de SSD, een kleine handleiding (tot zover je een handleiding nodig hebt voor SSDs), en een plastic bracket om de SSD dikker te maken wat in sommige laptops nodig of handig kan zijn.




De SSD’s lijken fysiek ook erg op elkaar, al valt in de hand direct op dat de SSD Plus aanzienlijk lichter aanvoelt, en ook van plastic is waar de Ultra II van dun metaal is gebouwd. Op een afstandje ogen ze dus gelijk, maar van dichtbij is het klassenverschil zeker duidelijk.




Leggen we ze op de weegschaal zien we ook dat de Ultra II met 56 gram bijna twee keer zo zwaar is als de 30 gram lichte SSD Plus, al zijn ze beide niets in vergelijking met bijvoorbeeld sommige recente OCZ/Toshiba schijven die zowaar van lood gemaakt lijken.



Zonder de sticker erop zien we dat de Ultra II zich eenvoudig open laat schroeven, waar de SSD Plus met een beetje wringen (een guitarpick helpt hier bijvoorbeeld goed bij, een schroevendraaier) open moet. Overigens is het openmaken niet zo maar aan te raden, het kan gevolgen hebben voor je garantie.


Intern zien we ook grote verschillen. De Ultra II ziet er nog een beetje als moderne hardware uit met een flink aantal (64GB) modules uit (uiteraard) eigen fabriek uit Maleisie, de intern piepkleine SSD Plus stelt in verhouding weinig voor met slechts twee 64GB chipjes uit hun Chinese fabriek. De Ultra II heeft ook ‘koel tape’ op de chips zitten waar de SSD Plus deze moet missen. Toch blijft het knap om te zien hoe SSDs niet alleen gemeengoed zijn geworden in de laatste vijf jaar, maar hoe eenvoudig ze in elkaar kunnen zitten vandaag de dag. De SSD Plus is voorzien van een Silicon Motion SM2446XT controller, de Ultra II (althans de 480GB variant) is voorzien van een Marvel controller, de 88SS9189. De laatste zat bijvoorbeeld al in de Crucial MX100.

De Ultra II:



De SSD Plus:



SanDisk SSD’s komen verder met een softwarepakket genaamd ‘SSD Dashboard’. Niet nodig, wel aardig. Het SSD Dashboard kan worden gebruikt voor informatie over je SSD, zoals SMART waardes, gezondheidsstatus en andere informatie. Tevens kan je via dit dashboard bijvoorbeeld cloning software downloaden in het geval dat je de SSD wilt gebruiken als een upgrade van een oude schijf.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.