Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overclocken, ook met zeer krachtige koeloplossingen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overclocks kan bereiken.

Hoewel het een vrij betaalbare koeloplossing is is het wel een stevige 140mm tower koeler, en moest de Scythe Ashura het dus opnemen tegen de zware jongens op het i7-4770k systeem alvorens hij op z’n permanente 4790k zou worden geplaatst.

Eerst maar even op idle. Helemaal keurig, maar natuurlijk niet zo spannend.


Dus… prime95, en knallen:

En dan met een overclockje erbij:

Helaas is er met het nieuwe platform nog niet zo gek veel vergelijkend materiaal, maar de directe vergelijking met de Noctua NH-U12S is wel erg interessant en meteen een goede basis voor de beoordeling van de Ashura. Die koeler kost namelijk 15 tot 20 euro meer en zet praktisch dezelfde koelprestaties neer. Ook op het gebied van geluidsprestaties ontlopen die twee producten elkaar overigens weinig. Daarbij moet natuurlijk wel worden gezegd dat Noctua de betere bouwkwaliteit van de ventilatoren (betere kwaliteit bearings) als voordeel heeft, en die 6 jaar garantie voor die prijs geven. Tot zo verre je dat zelf interessant vindt: de verpakking is ook van een hele andere orde. Vergelijkbare koelprestaties, maar toch een heel andere doelgroep zo lijkt het. Toch kan je duidelijk zien dat je voor een flink lagere prijs dezelfde koelprestaties in huis kan halen, handig wanneer je dat noemenswaardige prijsverschil goed elders kan besteden. Hou er dus rekening mee dat de kans groter is dat je na een aantal jaren de ventilator zal willen vervangen, omdat dat hij iets luider kan worden, maar de besparing bij de aanschaf is natuurlijk weer ruim voldoende om t.z.t. een nieuwe ventilator te kopen –als- het al nodig gaat zijn.

Een andere conclusie die je uit deze data kan trekken is dat de Scythe Ashura prima overweg kan met een redelijk high-end processor als de Intel Core i7, zelfs wanneer je een beetje wilt overclocken. Vergeet ook niet dat dit temperaturen zijn bij stress-tests, en dat bij ‘normaal gebruik’ een iets hogere kloksnelheid (Denk aan 4.3 of wellicht zelfs 4.4GHz, afhankelijk van je chip), ook haalbaar zou moeten zijn. Dit werd bevestigd op de i7-4790k waar de Scythe Ashura nu op zit in de Raven RV05, waar deze processor niet boven de 75 graden C komt op 4.4 GHz. Helaas geen vergelijkend materiaal op die chip, en het exacte stabiele voltage staat nog niet helemaal vast, maar het geeft duidelijk aan dat de prestaties dik in orde zijn. Zeker als we dan wederom de prijs erbij pakken.

Ook de geluidsproductie is echt dik in orde, wat dat betreft zit de Scythe Ashura zeker aan de top. Op lage toeren is hij onhoorbaar stil, wat je natuurlijk van elke koeler zou hopen. Op volle toeren is de Ashura in tegenstelling tot de Mugen 4 PCGH wel duidelijk waar te nemen, maar is het nog altijd een acceptable geluidsproductie te noemen. Niet alleen zal hij op volle toeren niemand hinderen, maar met een standaard, of zelfs met een vrij aggressief fanprofiel zal hij tijdens normaal gebruik zelden hoorbaar zijn. De ventilator is namelijk pas hoog in het pwm-gebied (~70-75% plus) waarneembaar te noemen, maar zelfs met de i7-4790k @ 4.4GHz tijdens een avondje gamen hoefde de GlideStream fan niet harder dan dat (70% pwm) te draaien om de processor geen moment boven de 75 C uit te laten komen. De echte grenzen van je high-end processor opzoeken en dan de zwaarste stress tests draaien zal er niet in zitten, maar vanuit een praktisch oogpunt krijg je een hoop prestatie voor je geld.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.