De installatie van alle drie de koelers begint exact gelijk en is redelijk eenvoudig te volgen. Backplate achter je moederbord, plastic ringetje over het gat en de vier stand-offs schroef je door de gaten in je backplate zodat deze vast zit. Bracket erover waarmee je tevens orientatie bepaalt (al maakt dat bij de Ninja niet uit gezien de symmetrie), en vastschroeven. Druppeltje koelpasta er op, en we zijn er bijna.










Koelblok op de processor, en met twee schroeven zet je deze vast. Vanaf dit moment zien we natuurlijk kleine verschillen, en gaan we ‘per product’ verder.


Bij de Fuma zien we dat het vastschroeven van het blok weinig spannend is gezien de ruimte tussen de twee blokken. Toch zitten ze aardig diep en is wel enig richten vereist waardoor deze net als zijn broertjes het beste wordt geïnstalleerd alvorens je het moederbord in de behuizing zet. Fan clips op de ventilatoren en plaatsen maar. Daarna zien we dat het eerste PCI-E slot net aan vrij blijft op dit typisch ingedeelde moederbord van MSI (Z97 Gaming 9), maar het blok wel over het werkgeheugen hangt, zelfs als je zou kiezen de ventilator achterop te plaatsen. In dat geval kan je wel twee hogere geheugentypes kwijt zoals deze Corsair Vengeance. Standaard hoogte geheugen is dus nodig als je de ventilator voorop wilt, of vier banken wilt vullen. Dankzij de fan splitter heb je één header nodig voor beide ventilatoren. Al met al best prima te doen, maar niet spectaculair naast de concurrenten die daar meer focus leggen.









De Ninja 4 maakt het nog een stapje lastiger omdat het blok geheel over de schroefgaten valt, de meegeleverde lange schroevendraaier is dan ook echt noodzakelijk. Daarbij moet je de schroeven wel vanaf de zijkanten plaatsen wat installatie na inbouw moederbord vrijwel onmogelijk maakt. De schroevendraaier is dusdanig magnetisch dat de schroef zeker niet los laat, maar als je er net even naast prikt is hij dusdanig aantrekkelijk dat de crossbar ook blijft hangen. Iets meer onnodig gepruts dus, zeker als je nog nooit een koeler in elkaar hebt gezet. Dankzij de forse afmetingen kan je ook hogere geheugentypes vergeten, standaard gaat prima, iets hoger gaat nog, maar de Corsair Vengeance modules passen hier duidelijk niet. Zelfs zonder ventilator valt de Ninja over 2 bankjes, dus als je dual channel wilt draaien is dat gewoon niet ideaal. PCI-E compatibility is echter geen issue.








De Kama Grand Cross maakt het juist weer makkelijker omdat de koelblokken ver van de schroeven zitten. Ook geheugen compatibiliteit is totaal geen issue. Of het zinvol is om mega modules te plaatsen is een andere vraag, want van bovenaf zie je dankzij de koeler niets meer van fancy koelblokken op je RAM. De Kama Grand Cross zit echter wel praktisch tegen het eerste expansie slot aan, waardoor hij het beste tot zijn recht komt in een systeem waarbij de grafische kaart in het tweede slot of lager zit. Voor de meeste ATX borden geen punt, maar voor ITX bordjes wel een overweging.







Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.