Iedereen die in de tijd een Mugen I of II heeft gemonteerd zal daar nog warme herinneringen aan over hebben gehouden. Ahem…

Dusdanig warme herinneringen had ik zelfs dat ik bij mijn Mugen 4 PCGH montage/review tranen in mijn ogen had van geluk dat ik al het electrische gereedschap achterwege kon laten en het echt met de hand (en zonder hulp van Oost-Europese krachtpatsers) de Mugen 4 zelf kon installeren. Dat er eenvoudigere alternatieven op de markt zijn weegt altijd mee, maar als het goed te doen is dan is dat acceptabel.

De installatie van deze twee koelers is exact gelijk aan de Mugen 4, duidelijk te zien aan de inhoud van beide verpakkingen, waarbij wel opvalt dat de Kotetsu zwart gespoten montage-elementen heeft, en de Mugen Max zilverkleurige.



Montage vereist nog altijd enige oplettendheid, zo moet je bijvoorbeeld niet vergeten de plastic ringetjes (witte ringetjes welke je ziet op de foto tussen de schroef en het bord) op de schroeven te zetten alvorens je deze door je moederbord in de backplate draait. Dat vergeten kan je je moederbord kosten.



De volgende stap is het plaatsen van de metalen clips op die schroeven, en met andere schroeven draai je deze vast.


Koelpasta op je processor, metalen bruggetje op de koeler zelf, en plaatsen maar.


De laatste stap vereist dat je met wederom twee schroeven de ‘brug’ vast zet aan de clips, en zo gelijkmatig het koelblok vast zet. Een eitje bij de Mugen 4, en ook de Kotetsu. Echter het blok van de Mugen Max is dusdanig groot dat één van de schroeven niet met een gewone schroevendraaier te benaderen is. Scythe is zo vriendelijk geweest er een handig tooltje bij te geven, maar dat ding komt eigenlijk pas van pas nadat de schroef er al een beetje in zit, en je moet tig slagen maken als je het enkel met dat ding op wilt lossen. Een gat in de bovenkant van de Mugen Max geeft wel directe toegang tot de schroef, maar vereist dat je gebruik maakt van een lange schroevendraaier (ca 16cm exclusief handsvat), en dat zal niet iedereen hebben rondslingeren.




Het kostte Scythe op pijnlijke manier flink punten dat ik uiteindelijk de schroevendraaier die Noctua met hun koelers meegeeft moest gebruiken om de Mugen Max te monteren, geen van mijn standaard schroevendraaiers werkte tenslotte en hoewel het met je vingers wel te priegelen valt is comfortabel niet het woord wat in mij op komt. Ben ik inmiddels te verwend en ongeduldig? Wellicht. Maar als ik zie dat veel andere merken hier stappen vooruit zijn op Scythe, die toch vooral bekend staan om hun processorkoelers, dan mag je dat ze aanrekenen. Al was het maar vanwege het feit dat Scythe het al makkelijker had kunnen maken door simpelweg een simpele lange schroevendraaier bij de Mugen Max verpakking te doen. Ik moet zeggen dat na de tweede montage (foto-sessie is soms gescheiden van test-sessie) het al iets soepeler af ging, maar Scythe, dit kan (of moet) gewoon (nog) beter.


Wat de Kotetsu betreft eigenlijk geen zorgen. Een paar stappen extra dan strict noodzakelijk zou moeten zijn en geen wereldmontage, maar het is wel redelijk eenvoudig te doen en het kleinere koelblok zorgt dat een normale schroevendraaier geen probleem vormt bij het afmonteren. Verwachten dat een consument een normale kruiskop schroevendraaier in huis heeft moet volgens mij wel kunnen.

Hoewel vooral de Mugen Max flink wat punten moet inleveren als het montage aankomt krijgt hij er weer een paar terug als het op compatibiliteit aan komt. Ondanks zijn extreme afmetingen zien we volledige compatibiliteit met hoge types werkgeheugen, en ook het eerste PCI-E slot wordt niet overlapt bij deze standaard indeling.





Als gevolg komt het koelblok wel heel ver richting je I/O panel. Dit is op zich geen probleem, maar kan een issue zijn wanneer je de Mugen Max in een dual-fan opstelling wilt draaien en tevens achterin je behuizing nog een ventilator hebt zitten, wat in de meeste behuizingen natuurlijk het geval is. Hou daar dus rekening mee als je gebruik wilt maken van de meegeleverde extra fan-clips. Gelukkig kon ik de extra ventilator die hier in huis op de Scythe Ashura zit even gebruiken voor een Dual-fan momentje, en op een test-bench heb je de ruimte.








Dat de Kotetsu vervolgens ook geen geheugen of PCI-E slot overlap heeft spreekt uiteraard voor zich.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.