Het inbouwen van de Tatsumi is kinderlijk eenvoudig. De Intel variant krijgt push-pins, maar de AMD variant is amper lastiger met een enkel beugeltje. Een AMD moederbord komt standaard met een backplate die de helft van het werk al voor je doet, dus vervolgens is het enkel de koelpasta aanbrengen, en de koeler met het beugeltje vast klemmen. Kind kan de was doen, al vereisen dergelijke beugels wel enige kracht bij montage.



Na installatie zien we dat de Tatsumi zowel werkgeheugen als je PCI-E slot niet in de weg zit. Waar je wel rekening mee moet houden is dat deze AMD montage, in tegenstelling tot bij Intel, slechts op één manier mogelijk is, iets wat we bij meer koelers zien. Dit houdt dus in dat je in een standaard ATX behuizing lucht omlaag of omhoog kan laten blazen, maar niet direct van voren naar achteren. In dit geval (gesloten behuizing, gesloten top) heb ik de ventilator in beide richtingen getest, al bleek dat geen gevolgen te hebben voor de temperaturen. Gevoelsmatig was het iets stiller door hem omlaag te laten draaien, maar dit werd niet bewezen met een geluidsmeter. Bij een R9 270 is dit sowieso geen punt, maar het kan niet ideaal zijn om iets warmere lucht tegen een high-end GPU te blazen. In dat geval draai je de ventilator simpelweg om. Maar het kan dus zijn dat de airflow van de koeler niet direct met de airflow van je behuizing mee werkt zoals je in de foto kan zien.




Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.