600,254

ProductwebsiteZo af en toe loop je tegen press releases aan van producten die je gewoon –moet- zien. Zo kwam ik enige tijd geleden de aankondiging tegen van de SilverStone SG08-Lite. De SG08 kende ik al van een oude build en die maakte veel indruk met z’n top uitstraling, maar de SG08-Lite leek nog net even mooier afgewerkt met een slot-loading optical mogelijkheid in plaats van een slim-line optie. Onvermijdelijk dat deze er een keer moest gaan komen, en gelukkig bood de gelegenheid om er mee aan de slag te gaan zich vlot aan toen ik een bestaand HTPCtje mocht omzetten naar een nieuw en wat luxer huisje.

Het zal je wellicht zijn opgevallen dat de SG08 (dus niet de –Lite) vanaf 190 euro te krijgen is (en dat is toch een flink bedrag), maar dat de SG08-Lite voor ca 70 euro in de schappen staat. Naast enkele kleine updates (o.a. locatie aan/uit knop), zit het voornaamste verschil echter in de aanwezige voeding. De SG08 krijgt een 600W Bronze voeding mee, de –Lite komt zonder voeding. Verder krijg je bij de –Lite geen standaard ventilator, waar de oude versie een 180mm top ventilator had, en ook de low/high ventilator setting switch is verdwenen. Maar voor de minimaal 120 euro die je in je broekzak houdt kan je natuurlijk wel een aardige voeding en ventilator aanschaffen lijkt mij. De SG08-Lite mag dan wel iets minder gevuld zijn dan zijn oude broer, maar 70 euro voor een strakke aluminium front HTPC case is lang zo gek nog niet, en eigenlijk een hele mooie deal als hij de uitstraling van de fotos in de praktijk waar kan maken.

Net als z’n niet-Lite broer biedt dit model nog altijd ruimte voor stevig systeem inclusief een GPU van formaat, en is hij met z’n HDD mogelijkheden van 2x SSD en 1x 3.5”HDD nog altijd op een “echte” HTPC gebruiker gericht (al dan niet voor gaming), een luxe storage-bak is het in elk geval niet, daar ontbreekt de ruimte voor een flink aantal 3.5” drives voor. Ook het gebrek aan een ventilator boven in de hoeft geen gemis te zijn gezien je daar nu ook rustig een waterkoelertje kan hangen, wederom een teken dat deze case voor een stevige systemen is gemaakt.

Gezien deze case een oude case elders gaat vervangen ga ik in deze review aan de slag met bij mij reeds aanwezige hardware. Verder vind ik het nog van belang te vermelden dat ik bewust geen foto’s bewerk of iets dergelijks, het enige wat ik doe is soms wat bijsnijden en verkleinen naar review-maatjes. Dit juist om een realistisch beeld van de producten te geven, waar stock foto’s van veel producten nog wel eens van de realiteit kunnen verschillen.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.