De verpakking is voorzien van skiërs en motorrijders. Wat ook wel een beetje te verwachten is, het gaat ten slotte om een actie camera. De SJCAM 4000 is al zichtbaar door transparant plastic. Op de achterzijde vinden we wat specificaties die overeenkomen met de informatie online. Er zit ook nog een zogenaamde ‘scratch and check’ op de verpakking, om na te gaan of het een legale of illegale SJCAM is. Gelukkig is mijn SJCAM een legale camera!



Na het openen van de verpakking viel mijn oog niet eerst op de camera, maar alle accessoires. De boekjes, mounts en overige accessoires zijn er in overvloed. Ik had zelfs wat moeite om alles weer netjes in de verpakking te krijgen.


Om te beginnen de handleiding met SJCAM stickers. Waarna er een stortvloed aan mounts volgt. Zo heb een mount om aan je stuur te bevestigen, een verticale mount, een mountbase, een tripod mount, VHB mounts voor op de helm met een plak laag en nog wat extra duimschroeven. Deze mounts monteer je niet direct op de SJCAM 4000 hier is de waterdichte behuizing voor.




Dan komen we nog een power adapter met een losse Micro USB kabel tegen, tie-wraps, extra plakkertjes voor op de VHB mounts, een staalkabeltje, klittenband en twee banden met clips om de SJCAM vast te maken aan je borst of armen.



En als laatst komen we nog een extra klepje tegen die de waterdichte behuizing afsluit en een antistatisch doekje. Als je de SJCAM voor het eerst uitpakt tref je deze in de waterdichte behuizing.


Ik was een enorme noob tijdens het openmaken van de waterdichte behuizing. Ik kreeg dat ‘kreng’ maar niet open, wat bleek? Het hendeltje moest je juist aan de achterzijde van de behuizing optillen, waar ik lomp aan het trekken was aan de voorzijde. Dit maakte het uiteindelijk fysiek vasthouden van de SJCAM 4000 nog meer ‘rewarding’.

Aan de onderzijde van de waterdichte behuizing zit het montage oog. Hier gaat een metalenpin, beter bekend als de duimschroef doorheen. Je kunt hiermee de verschillende mounts bevestigen op de behuizing.



Licht, camera, actie! Daar is het kleine ‘manneke’ dan: de SJCAM 4000 WiFi. Met een mat zwarte afwerking en voelt alsof deze afgewerkt is met een soort rubber coating. De randen zijn voorzien van een ruit ribbelig patroon wat er strak uitziet. Misschien draagt het wat bij aan de grip, maar ik merkte er niet heel veel van. De camera is zo licht dat je bijna vergeet dat je deze in je handen hebt. Aan de voorkant vinden we de productnaam en het SJCAM logo.


Het bolle lensje, de wide-angle lens van 170 graden valt ook erg goed op. Het is net een grote zeepbel dit glinster in de zon. Op de voorkant vinden we ook een ovaal power knopje die voorzien is van dezelfde coating.


Met een kwartslag komen we op de linkerzijde de Micro USB aansluiting tegen, een Micro HDMI aansluiting, een Micro SD slot (maximaal 32GB) en de microfoon. De aansluitingen zijn niet voorzien van een extra klepje ter bescherming.


Met een draai van 180 graden komen we aan op de linkerzijde. Hier vinden we twee navigatieknoppen om door de instellingen te navigeren. Een enkele druk op de bovenste knop laat de WiFi gegevens van de camera zien, zodat je deze kunt koppelen met de SJCAM app.


Aan de bovenzijde zit het ‘OK’ knopje. Hier start je video opnames mee, kan je foto’s mee maken en bevestig je keuzes in het instellingenmenu.


Op de onderzijde vinden we een batterijklepje. Met het piepkleine schuifje kan je het klepje openmaken. Heb je grotere handen dan zal je misschien wel wat moeten aankloten voordat deze opengaat. Eenmaal komt er een klein 900mAh lithium batterijtje tevoorschijn. Het volledig opladen duurt ongeveer 3 uur, waarna je ongeveer 70 minuten in 1080p zou moeten kunnen opnemen.




Dan blijft het 1.5 inch scherm op de achterzijde nog over. Het scherm heeft een resolutie van 960 x 240. De zwarte rand om het scherm neemt een vrij groot deel in van de achterzijde, waaraan ik best even moest wennen. Het fotograferen van het schermpje was best lastig met reflecties in de omgeving. Ik heb er voor gekozen om het schermpje te fotograferen terwijl de SJCAM aan staat. Dit is gelijk een goed moment om het instellingenmenu te delen. Zo krijg je een beter idee wat er in het lijstje staat.

Om in het menu te komen moet je maar liefst vier keer op de power / mode knop drukken. De SJCAM start standaard op in videomodus. Met een eerste druk op de knop kom je in de fotomodus, daarna in je video- fotogalerij en als laatste bij de instellingen. Het instellingenmenu bestaat uit 6 pagina’s. Je kunt door de pagina’s heen navigeren met de knoppen aan de zijlkant van de camera.

De opnamekwaliteit is in de volgende instellingen te selecteren: 1080p (1920×1080) 30 FPS, 720p (1280×720) 60 en 30 FPS en op WVGA (848×480). Op de 2e pagina kan je HDR (High Dynamic Range) instellen, de datumstempel aan- en uitzetten voor zowel video’s als foto’s en de fotoformaat instellen van: 12 megapixels (4023×3024), 10 megapixels (3648×2736), 8 megapixels (3264×2448), 5 megapixels (2592×1944), 3 megapixels (2048×1536), 2 megapixels (HD – 1920×1080), VGA (640×480) en 1.3 megapixels (1280×960). Een aardig waslijstje aan formaten!



Op de 3e pagina kan de witbalans aangepast worden, de kleur naar B&W en sepia, de ISO-waardes van automatisch naar 100, 200 en 400. En de anti-bibber optie om video’s automatisch te corrigeren. De 4e pagina bestaat meer uit basale instellingen zoals de taalweergave, datum en tijd en energiebesparingsopties.



De 5e pagina is voorzien van een rotatieoptie wat erg handig is! Het beeld / de opname weerspiegeld, dit is extra handig mocht je de camera op een andere manier willen monteren. Zeker voor de gebruiker die de camera tijdens het beoefenen van een sport wilt gebruiken. Je kunt hier ook de standaard WiFi instellingen aanpassen zoals het wachtwoord en SSID.

Op de 6e pagina komen we nog wat standaard opties tegen zoals formatteren, fabrieksinstellingen en de huidige versie van de software. Je kunt (gelukkig) ook naar boven drukken op de 1e pagina om op de 6e pagina uit te komen. Geloof me: dit bespaart tijd en energie!




Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu