Techtesters Best of 2022 Awards: Componenten

The best of the best of the best!


Het hele jaar door zien we heel veel hele toffe hardware, en hoewel we allemaal erg blij mogen zijn dat we tegenwoordig nauwelijks nog echt slechte producten tegen komen wordt het wel lastiger en lastiger om te bepalen wat nu echt de beste is. Zeker als je er niet de hele dag mee bezig bent.

Vaak horen we van jullie dan ook de vraag welk product je nu echt moet kopen, en precies die vraag beantwoorden we vandaag: wat zijn de beste producten in 2022. Dit is het moment van de waarheid voor de werkelijk fantastische producten die zich hier van de vele, vele ‘prima’ opties kunnen onderscheiden. Kortom: the best of the best of the best.

1 Componenten
2 Randapparatuur
3 Overige

De regels:
– Per categorie zoeken we één echt ultiem product om onze gouden Best of 2022 award te verdienen. We gooien niet graag geld over de balk en deze prijs gaat niet simpelweg naar het meest over-the-top product, maar we weten als geen ander hoe fijn het is om met echt goede hardware te werken. De ultieme winnaars van onze gouden “Best of 2020” award mogen dus best prijzig zijn.
– Omdat een sterke prijs-kwaliteitverhouding voor velen nog belangrijker is kiezen we per categorie ook één product uit die daarin uitblinkt. Niet per sé een budget product, wel gewoon een top product voor een eerlijke prijs, en vooral een product dat het concept “value” er echt dik op heeft liggen. Daar reiken we de zilveren “Best of 2020” award aan uit. Voor velen zal deze award dus eigenlijk nog waardevoller zijn dan de gouden variant.
– We sluiten producten die voor 2020 uitgekomen zijn niet uit, een ouder product kan wat ons betreft nog altijd prima de beste zijn op van dit moment.


Beste CPU


De laatste jaren is het een pittige strijd geweest tussen Intel en AMD, en in de CPU markt kan je vandaag de dag eigenlijk geen slechte keuze meer maken. Toch gaat onze gouden award dit jaar naar de Intel Core i9-13900K: we zien de beste prestaties in games, ongekend goede prestaties in multi-threaded applicaties, en een stevig aanbod aan DDR4 en DDR5 moederborden.

Hoewel AMD dit jaar goede zaken heeft gedaan met de Ryzen 7000 series gaat onze zilveren award naar de AMD Ryzen 7 5800X. De 5000-series is nog altijd ijzersterk, vooral ook op gebied van efficientie, en de prijzen zijn ontzettend hard gedaald. De 8-core 5800X is inmiddels tot onder de 250 euro gezakt, slechts een derde van de i9-13900K momenteel, en dan heb je een CPU waar je uitstekend mee kan gamen én productiviteitsapps mee kan doen.

Beste Intel ATX Moederbord


De ASUS ROG Maximus Z790 Hero is ons moederbord-of-choice. De combinatie van een uitstekende stroomvoorziening, extreem uitgebreide featureset inclusief niche features zoals Thunderbolt, maar vooral toch ook het feit dat we al jaren primair met Hero borden werken voor hun stabiliteit en hoofdpijn vrije bios en softwarefeatures.

Wil je op de centen letten, dan zien we vooral MSI erg goede zaken doen met hun betaalbare Z790 moederborden. De MSI Pro Z790-A combineert een keurige uitstraling, dik voldoende stroomvoorziening, en alsnog een keurige all-round featureset zonder dat je echt hele pijnlijke minpunten hoeft te accepteren zoals bij menig budget bord.

Beste Compacte Intel Moederbord


Het aanbod aan high-end ITX moederborden was spijtig klein dit jaar, maar de paar borden die in die hoek uitkwamen waren wel erg interessant. Positieve uitschieter was de ASUS ROG Strix Z790-I Gaming WiFi, die met zijn hoogbouw op veel vlakken nauwelijks onder doet voor grotere borden, technisch knap in elkaar zit, en ook de bios- en software voordelen van de grote Taiwanees behoudt.

De best value award geven we aan de MSI MAG B660M Mortar DDR4, een Micro ATX moederbord en praktisch ideale basis voor een wat meer betaalbaar Intel 12th of 13th gen systeem. Zeker als je al een DDR4 geheugensetje in huis hebt, maar ook als je een nieuwe, betaalbare setup wil bouwen is het een mooie optie: keurig design, degelijke technische specs, en een mooie all-round featureset wat aansluitingen betreft.

Beste AMD ATX Moederbord


Heel even leken we dezelfde kant op te gaan als met de Intel borden, maar Gigabyte heeft er serieus werk van gemaakt om de bij launch prijzige AM5 moederborden naar iets schappelijkere prijspunten terug te brengen. Onze gouden award gaat dan ook naar de Gigabyte Aorus X670E Master, een indrukwekkend high-end bord met high-end componenten, een fijne backplate en alle toeters en bellen voor hobbyisten, en genoeg aansluitingen voor de meest extreme setups. De prijs is nog altijd fors, maar ten opzichte van vergelijkbare concurrenten is Gigabyte wel een stuk aantrekkelijker geprijsd.

Ook de value award gaat hier naar Gigabyte, de Gigabyte B550 Aorus Elite V2 is een ideale basis voor een betaalbaar AMD-AM4 systeem, bijvoorbeeld met die Ryzen 7 5800X. Het meeste moederbord voor een laag bedrag, dat is waar het hier om draait.

Beste Compacte AMD Moederbord


Zolang ASUS de bios- en softwareervaring op een hoger niveau houdt dan de concurrentie en de verschillen op hardwareniveau vaak gering zijn blijven ze voor ons goed scoren als het om “de beste” opties gaat, zelfs als ze iets prijziger zijn. Maar in geval van de ASUS ROG Crosshair X670E Gene is het zo dat er eigenlijk geen ander bord in de buurt komt van het hardwareniveau. Ze hebben als een van de weinigen een echt high-end Micro ATX bord ontwikkeld met alle toeters en bellen inclusief extreme overclock opties.

Zilver gaat hier naar het kleinere broertje van de ATX variant hierboven: de Gigabyte B550M Aorus Elite. Ook hier valt er vrij weinig aan toe te voegen: een compleet, technisch prima bord met een sterkere featureset dat concurrerende borden en een all-round uitstekende basis voor menig game- of all-round PC? Wat wil je nog meer.

Beste Videokaart Chip


Normaliter één van de meest beladen categorieën, maar dit jaar eigenlijk een weinig spannende strijd: de Nvidia GeForce RTX 4090 is de snelste videokaart van dit moment, met de sterkste featureset van dit moment. En hoewel prijzig, zijn de prestaties dermate ver weg van al het andere op de markt dat er over deze prijs gewoon geen discussie is.

Zilver komt wellicht overwacht, want zo positief waren we niet over de AMD Radeon RX 6600 toen hij vorig jaar uit kwam. Maar toen betaalde je 600 euro voor deze kaart, inmiddels is de markt gekeerd en is de RX 6600 vaak voor 250 tot 300 euro te koop. Media aandacht wordt gedomineerd door nieuwe, high-end videokaarten, maar laten we niet vergeten dat je voor minder dan 300 euro vandaag de dag een videokaart kan kopen die elke game op 1080p, veelal op hoge settings kan spelen.

Beste Videokaart Serie


De enige categorie die nog meer beladen is dan moederborden is die van videokaarten, waarbij het eigenlijk consequent MSI en ASUS die strijden om de titel van ‘de beste’. Krap als het is, goud gaat deze generatie naar de ASUS ROG Strix, met (zij het heel nipt) de meest efficiënte koelers.

Net als vorige jaren geven we de zilveren award aan de Gigabyte Gaming OC series. Die bieden niet alleen consequent goede, sub-top prestaties voor veelal net-boven-msrp prijzen, maar ook de meerwaarde van een extra lange garantie wegen we zwaar. Wanneer de inhoudelijke verschillen veelal klein zijn, maar de garantie langer en de prijs lager, dan is een Gaming OC kaart toch lastig te negeren.

Beste Werkgeheugen


Wat werkgeheugen betreft waren we er weer snel uit. De Corsair Dominator Platinum RGB series zijn nog altijd de absolute top kits van dit moment: dik, lekker veel RGB, goede prestaties en met dikke marge de beste software voor geheugen RGB van dit moment. Hoewel menig kit prima kan syncen met moederbord software waarderen we toch de extra inzet om veel meer te bieden met een eigen pakket, en de software van de concurrentie ligt enorm achter. Er zijn ook specifieke sets voor Intel en AMD zodat je zeker weet dat je goed zit.


Onze video uit 2019 laat de Dominators nog altijd mooi zien.

Ook in het prijs-prestatiesegment kunnen we niet om Corsair heen, zeker in Nederland waar deze kits altijd en ovral voor leuke prijzen te vinden zijn. Al jaren gebruiken we dag in, dag uit verschillende Corsair Vengeance LPX geheugenkits, zowel voor Intel als AMD borden, en nog nooit hebben we een hikje kunnen ontdekken, ook niet met de nieuwste generatie, zowel DDR4 als DDR5. Tel daarbij een veelal scherpe prijs op, en je hebt onze go-to ‘redelijke’ geheugenkit voor iedereen.

Beste NVMe SSD


Meestal is het krap aan de top, maar dit jaar heeft de Samsung 990 PRO even de toon gezet voor alle nieuwe SSDs die in 2023 uit gaan komen. Samsungs nieuwste is snel in elk opzicht, maar laat vooral bij extreme taken zien dat dit een echte “pro” drive is.

SSD prijzen fluctueren soms, maar Crucial laat al tijden zien dat zij hun betere SSDs veelal wel voor scherpe prijzen kunnen blijven neerzetten. De Crucial P5 Plus is en snelle, top tot sub-top Gen4 SSD, waar je vaak nauwelijks meer dan budget SSD prijzen voor betaald. Dat maakt dit één van de eerste SSDs waar je naar moet kijken bij welk type nieuw systeem dan ook.

Beste SATA SSD


Ook deze categorie was eenvoudig in te vullen. De Samsung 870 EVO is eigenlijk de enige high-ish-end SATA optie tegenwoordig. En hoewel NVMe SSDs wat prestaties betreft beter zijn heb je soms gewoon goede SATA drives nodig.

Zilver gaat zoals je ongetwijfeld weer zag aankomen naar de Crucial MX500, nog altijd één van de goedkoopste opties om de markt, maar dan prestatie technisch niet heel ver van de 870 EVO af. De MX500 gaat ook al even mee, maar zolang er geen concurrentie uit komt gaat hij ook nergens heen.

Beste Externe SSD


De award voor de beste externe SSD gaat naar de Crucial X8. Net als bij de P5 Plus is de prijs normaliter een mooi pluspunt van de X9, maar in dit geval krijg je daar ook nog eens één van de aller best presterende SSDs op de markt voor.

De pretaties van X8 maken het SSDs met een value focus ook lastig, dus voor onze tweede award zochten we naar een andere insteek: welk alternatief wist nu echt op te vallen, en waarom. We hebben gekozen om zilver uit te rijken aan de Samsung T7 Touch, die als een van de weinigen snelle USB 3.2 Gen 2 SSDs echt verschil kan maken in je dagelijkse gebruiksgemak vanwege de ingebouwde vingerafdrukscanner, als rappe beveiliging belangrijk voor je is:

Beste RGB Behuizing


We splitsen behuizingen op: RGB en non-RGB, voor ieder wat wils. De meest indrukwekkende, opvallende RGB behuizing dit jaar was de Cooler Master HAF 700 EVO. Een prijzig kastje, maar wel een super indrukwekkende: groot met veel ruimte voor high-end builds, goed materiaalgebruik, een display voorop, en natuurlijk flink wat RGB.

Wil je lekker RGBen maar niet de hoofdprijs betalen? Dan is de Corsair iCue 4000X RGB de go-to case van dit moment. Degelijk, groot genoeg voor de meeste builds, en voorzien van mooie RGB ventilatoren. Corsair’s RGB ecosysteem is ook de fijnste om mee te werken, meer dan met random RGB fans op je moederbord-headers.

Beste Non-RGB Behuizing


Goud gaat hier wederom naar de Fractal Design Meshify 2, daar hoefden we niet lang over na te denken. Hij gaat al even mee, maar een goede case is tijdloos. Het is een schoolvoorbeeld van bouwkwaliteit, gebruiksgemak en een strak design. Dat is precies wat we in deze categorie zoeken.

De zilveren award gaat naar de Corsair 4000D Airflow. Een nette, goed koelende toren ook al even mee gaat maar ook in 2022 nog uitstekend is, duidelijk chiquer is dan goedkopere alternatieven, en ook vandaag nog een top prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Beste Behuizing (odd-size)


Voor ons is er in 2022 een duidelijke ultieme ITX case: de Cooler Master NR200P MAX. Compact, chic, en met ingebouwde voeding en koeler is het één van de makkelijkste cases om je eerste game PC in te bouwen.

Zilver gaat naar de NZXT H1 V2. De H1 had wat terechte kritiek te verduren bij launch, maar de recentere revisies valt heel weinig op aan te merken: ook deze zijn compact, chic, en makkelijk om in te bouwen. En de prijs is enorm gunstig.

Beste Luchtkoeler


Ook hier waren we het weederom snel over eens, een herhaling van zowel 2019 als 2020: de Noctua NH-D15 chromax.black uitvoering is nog altijd de ultieme luchtkoeler. Top prestaties, tof design, en uitstekende installatie en gebruikerservaring.

Zilver gaat ook naar een oude bekende, de Cooler Master Hyper 212 Black: met 30 a 35 euro precies op het prijspunt wat de meeste mensen willen uitgeven, maar wel voorzien van een strak zwart design, prima prestaties om mainstream processors in stilte goed koel te houden, en vlot te installeren.


Beste Waterkoeler


High-end AIO’s strijden het vooral uit wat betreft RGB en displaytjes op de pomp, want op koelkwaliteit ontloopt de top elkaar niet veel. De Corsair iCue Elite series scoort voor ons de hoogste ogen met een goede software ervaring, een breder RGB portfolio (denk aan fans, strips en andere peripherals) en het feit dat veel van hun koelers direct met RGB fans geleverd worden.

Met Corsair zich nu steevast in het hogere segment heeft gevestigd heeft Cooler Master het iets makkelijker gekregen in het segment eronder. De Cooler Master MasterLiquid series presteert eveneels uitstekend, komen vaak ook met RGB fans, maar doen dit vervolgens voor een veel lagere prijs. Dat de fans en de software dan iets minder chic zijn moet je weten, maar de besparing die daarbij past is wel heel groot vergeleken met het bovenstaande. Kortom, een keurige value award voor de Cooler Master MasterLiquid series.

Beste Case fan


Zodra je de Noctua NF-A12x25 PWM fan in levende lijve ziet ben je verliefd, nog nooit hebben we zo’n strak geproduceerde, solide en stille ventilator gezien. En tegenwoordig is hij er ook gewoon in het zwart. Kost wat, maar dan krijg je ook wat, en zoals we van Noctua kennen ook die uitstekende lange ondersteuning. De onbetwiste fan-baas van dit moment: Goud.

Wil je goede fans maar geen honderd euro betalen voor een setje van 3? Dan is onze go to fan de be quiet! Pure Wings 2 serie. Degelijke fans met een mooie uitstraling, een lage minimale RPM voor stilte, en een prijskaartje van normaliter een tientje-en-change per stuk.

Beste Voeding


Over beladen onderwerpen gesproken. Wij testen weliswaar geen voedingen op traditionele wijze, maar we gebruiken ze wel. Heel veel voedingen zelfs, dag in, dag uit. Voor onze eigen builds, voor onze test rigs, voor de game pc’s die we adviseren en gamen. En dan durven wij wel een award uit te reiken niet op basis van de prestaties van één test sample, maar het feit dat vele tientallen van die units ons, en vooral onze hardware nimmer in de steek laten. Dat is in onze optiek een ijzersterke indicatie van kwaliteit, en juist bij een voeding gaat het natuurlijk om het vertrouwen wat je daaruit haalt. De Seasonic Prime serie is waar wij het meest mee werken, en die we dan ook met het Goud naar huis sturen (of eigenlijk, in huis houden, want ze hebben een onafgebroken streak in deze categorie). Wij vertrouwen al onze hardware er aan toe, Seasonic laat hun vertrouwen in hun eigen producten zien op een manier waar jij zelf meer aan hebt: met 12 jaar garantie.


Wil je weten hoe je een goede PSU uitzoekt? Dat leer je in deze video.

Zilver dan? Eerlijk gezegd zou dit even goed goud kunnen zijn, maar we moeten de keuze maken en dan kiezen wij voor de wet van de grote aantallen (aantallen dat wij ervaring mee hebben) en de langere garantie. Toch hebben we niks dan perfect functionerende, betrouwbare en stille Corsair RMx voedingen in huis gehad. 10 jaar garantie is niet minder dan uitstekend, en ik zou zeggen: kijk gewoon naar de prijzen en beschikbaarheid, want ook de markt voor voedingen is enorm complex.

ConclusieHet valt nooit mee om slechts twee producten per categorie te kiezen, en soms hebben we lastige keuzes moeten maken. Onthoud altijd dat onze uiteindelijke keuze niet per sé jouw keuze hoeft te zijn, een product moet altijd op jouw eigen wensen aansluiten, en er zijn echt meer dan twee goede keuzes per categorie. Maar als je snel een goede keuze wilt maken dan weet je wat onze keuzes zouden zijn.

Twijfel je? Kom dan gezellig op onze Discord om samen tot een betere keuze te komen, zie de link hieronder.

We sluiten af met het overzicht. Tot dusver de componenten, morgen gaan we door met randapparatuur!


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Nadalina op Twitter (baas, video-heldin)
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Techtesters op Instagram

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.