Techtesters Best of 2022 Awards: Randapparatuur

The best of the best of the best!


Het hele jaar door zien we heel veel hele toffe hardware, en hoewel we allemaal erg blij mogen zijn dat we tegenwoordig nauwelijks nog echt slechte producten tegen komen wordt het wel lastiger en lastiger om te bepalen wat nu echt de beste is. Zeker als je er niet de hele dag mee bezig bent.

Vaak horen we van jullie dan ook de vraag welk product je nu echt moet kopen, en precies die vraag beantwoorden we vandaag: wat zijn de beste producten in 2022. Dit is het moment van de waarheid voor de werkelijk fantastische producten die zich hier van de vele, vele ‘prima’ opties kunnen onderscheiden. Kortom: the best of the best of the best.

Dit is deel twee van drie:
1 Componenten
2 Randapparatuur
3 Overige

De regels:
– Per categorie zoeken we één echt ultiem product om onze gouden Best of 2022 award te verdienen. We gooien niet graag geld over de balk en deze prijs gaat niet simpelweg naar het meest over-the-top product, maar we weten als geen ander hoe fijn het is om met echt goede hardware te werken. De ultieme winnaars van onze gouden “Best of 2020” award mogen dus best prijzig zijn.
– Omdat een sterke prijs-kwaliteitverhouding voor velen nog belangrijker is kiezen we per categorie ook één product uit die daarin uitblinkt. Niet per sé een budget product, wel gewoon een top product voor een eerlijke prijs, en vooral een product dat het concept “value” er echt dik op heeft liggen. Daar reiken we de zilveren “Best of 2020” award aan uit. Voor velen zal deze award dus eigenlijk nog waardevoller zijn dan de gouden variant.
– We sluiten producten die voor 2020 uitgekomen zijn niet uit, een ouder product kan wat ons betreft nog altijd prima de beste zijn op van dit moment.


Beste Gaming Muis


Dat de ontwikkeling van muizen niet zo hard meer gaat wordt duidelijk wanneer we onze favorieten op een rijtje zetten: de meeste bestonden in 2021 ook al. Het voordeel daarvan is dat die toppers dan inmiddels ook wat leuker geprijsd zijn dan voorheen. Dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe toppers zijn, maar met toenemende prijzen is het lastig om ze te verkiezen boven de topmodellen die al even uit zijn, zelfs wanneer we stellen dat de prijs maar een hele bescheiden factor is voor onze top pick.
Onze eerste award vandaag gaat dan ook naar de Razer Viper Ultimate (+dock). Een top presterende, ultra-lichte draadloze gaming muis waarbij onze voornaamste kritiek ooit de prijs was. Maar met een prijskaartje van 89 euro valt er niks meer op aan te merken.

Je ziet de muis terug komen in deze video:

Onze best value pick gaat eveneens naar een oude bekende: Cooler Master zet met hun MM710 en MM711 al jaren één van de absolute top betaalbare muizen op de markt. Super licht maar toch degelijk, top sensor en switches, en voorzien van de luxe features waar je normaliter zelf voor moest modden: een paracord en PTFE feet. En tegenwoordig scoor je ze voor 25 a 30 euro, soms nog voor minder. Een A-tier muis voor dat soort bedragen maakt echte budget muizen praktisch overbodig, en zelfs mid-range modellen laten veelal maar met moeite zien waarom je meer zou willen betalen.

Beste Muis (non gaming)


In dit segment blijft Logitech dominant, hun MX Master 3 en 3S zijn nog altijd objectief de beste, meest luxe productiviteitsmuis voor tal van redenen: nette kwaliteit, scherpe sensor, fijne switches, en een nog beter automatische vliegwiel. Ze missen de reactiesnelheid voor FPS gaming, maar is wel de ideale kantoor partner: goud.


Wil je op de centen letten, dan kom je als niet gamer eigenlijk alsnog bij game muizen uit, wan daar krijg je meer kwaliteit voor je geld. De Logitech G502 Hero is daar het beste voorbeeld van: al ruime tijd te koop voor minder dan 50 euro, maar dan krijg je wel een top sensor, uitstekende bouw, tal van knoppen die je kan programmeren en een ergonomische vorm. Althans voor rechtshandigen.

Beste Toetsenbord (bedraad)


Het hoge segment gaming toetsenborden is eigenlijk al jaren “the Corsair zone”, waarbij je afhankelijk van je eigen voorkeuren voor een K70 Mk.2 kan gaan, een K95 Platinum, de nieuwe K100 of toch die zilverkleurige SE uitvoeringen. Er zijn zeker wel uitdagers, maar Corsair doet het goed met hun bouwkwaliteit, switches en de featureset. De K100 miste deze award vorige keer vanwege de hoge prijs en bescheiden meerwaarde boven Corsair’s K70 en K95 lijn, maar vandaag de dag liggen de prijzen dichter bij elkaar en dan is de Corsair K100 RGB toch onze winnaar dankzij de extratjes die dit bord biedt.


Zoals vaker is het Cooler Master die laat zien dat een leuk mechanisch toetsenbord de hoofdprijs niet hoeft te kosten. De betaalbare Cooler Master CK550 V2 met fijne TTC mechanische switches verlengt CM’s titel in dit segment: ze voelen goed, tikken uitstekend, en ziet er gezellig verlicht uit voor zo’n 55 euro. Voor dat geld krijg je elders vooral sponzige membraantoetsen, maar hier toch een fijne, degelijke instap mech.

Beste Toetsenbord (draadloos)


Draadloze toetsenborden zijn een nieuwe categorie, want in deze categorie hebben we de laatste jaren tal van mooie nieuwe producten gezien. Draadloze gaming toetsenborden zijn tegenwoordig even snel, hebben veelal een prima accuduur en zien er natuurlijk wat strakker uit dan bekabelde alternatieven.

De winnaar voor ons is de Logitech G915 (TKL), waarbij je zelf mag kiezen of je een full-size of compactere TKL variant prefereert. Degelijk gebouwde borden zijn het, met een uitstekende accuduur, fijne switches, en toegankelijk low-profile design. Daarbij zijn ze tegenwoordig niet meer zo duur als bij de lancering, wat ook helpt.


De value award gaat hier naar de Corsair K70 Pro Mini Wireless. Een uitstekend en lekker compact draadloos alternatief van Corsair, en tegenwoordig te koop voor zo’n 125 a 130 euro wat relatief betaalbaar is voor een mechanisch bord met de benodigde snelheid voor serieuzer gamewerk.


Beste Gaming Headset (Draadloos)


Goud blijft dit jaar bij Steelseries, maar de Arctis maakt plaats voor de nieuwe Steelseries Nova Pro Wireless . De Nova is net als de Arctis Prachtig gebouwd, kent top comfort (en is dit keer ook voor een XXL hoofd te gebruiken), kent goed geluid, heeft een fijn basisstation, en heeft weer die hot-swap accu zodat je nooit aan het draadje hoeft, maar doet het dit keer nog veel langer op één lading. Vooral dat laatste maakt het verschil tussen een vaak-wireless headset en een altijd-wireless headset. Kost wat, maar dan heb je ook wat. Bonuspunten dat ze de accu’s ook los verkopen overigens.


Zilver is pittig, want er zijn best wat draadloze gaming headsets die echt uitstekend zijn, en aanbiedingen checken blijft wijsheid. Toch is het de Corsair HS80 RGB Wireless die ons het meest opvalt: Degelijk, goed geluid, uitstekende mic en vrij structureel een scherpe prijs.

Beste Gaming Headset (bedraad)


Dit segment is een lastige, want de eerste reactie is om de Steelseries Nova Pro te roepen, maar als je bereid bent om 300 euro of meer te betalen voor een gaming headset, doe jezelf dan een plezier en koop de draadloze variant. Voor onze winnaar kijken we daarom iets meer naar de prijs-prestatieverhouding, en dan kan je niet om de Logitech G Pro X heen. Super comfort voor alle hoofdmaten, uitstekend geluid, een uitstekende mic en dat voor normaliter scherpe prijzen. Onze go-to bedrade headset.


Voor de zilveren award kijken we daarom naar een nog wat lager prijssegment, en ook daar waren we dan snel over uit: De Steelseries Arctis Nova 1 is licht, comfortabel, klinkt keurig en kost normaliter een tientje of 5. Voor dat geld op dit moment onze eerste keuze.

Beste Headphones (non gaming)


Er is dit jaar één koptelefoon geweest die we telkens als eerste keuze uit de kast trokken: de Sony WH-1000XM5. Met zijn neutrale look, lichte fit, uitstekende geluid en vooral top ANC is het een ontzettend fijne partner voor alles van een wandeling tot een lange vlucht.


Zilver rijken we uit aan de beste in-ear: de fijnste dopjes voor audio die we hebben de afgelopen maanden hebben getest, en ook bleven gebruiken: de Sony WF-1000XM4: goed geluid, chique case, goede accu, en vooral ook hier weer: een top ANC ervaring. Ze zijn tegenwoordig ook aanzienlijk in prijs gezakt, wat ze een goed alternatief maakt voor alle middenklasse in eartjes die de markt rijk is.

Beste PC Speakerset


Wat PC speakersets betreft is er maar bar weinig concurrentie over, maar hoewel dat het leven van Edifier wat makkelijker maakt, willen we niet suggereren dat ze een win-by-default verdienen. Het gros van hun line-up presteert gewoon uitstekend.
Hoewel ze duurdere, en technisch chiquere sets hebben, blijft voor ons de Edifier S2000 MKIII het toppunt van PC speakers wanneer je iets goeds wilt zonder meteen te gaan overdrijven. Je krijgt tal van inputs, keurige kasten, en vooral: ontzettend fijn geluid.


Zilver? Ook hier waren we er snel uit dat het Edifier moest zijn met hun prijs-prestatieverhouding. En hoewel je afhankelijk van je budget tal van Edifier setjes overwegen vinden we de Edifier R1280DB nog altijd de gulden middenweg te vinden: 100 a 120 euro voor een uitstekend geluidje, plus een lekker complete featureset voor meerdere apparaten, inclusief Bluetooth playback, daar wordt je blij van.

Microfoon


Net als bij speakers is de markt voor microfoons relatief traag: goed geluid is tijdloos, of je het nu afspeelt of opneemt. Toch is de microfoon markt dit jaar goed opgeschud met een paar uitblinkers. Goud waren we dan ook snel uit: die geven we aan de Elgato Wave DX die een dynamische microfoon, en dus een professionelere geluidsopname toegankelijker maakt dan voorheen. Als dit budget technisch haalbaar is is het een no brainer.


Ligt de prijs van de Wave DX met benodigde XLR interface je nog wat te hoog, ook dan is het Elgato die zich het best heeft weten te postioneren. De Elgato Wave:1 is een fijne USB mic, maar waar daar velen van zijn onderscheid deze zich met tal van extra software features die voor beginnende streamers en content creators meerwaarde bieden.

Beste Gaming Monitor


Als er één categorie lastig was was het deze wel, want er zijn tal van indrukwekkende monitoren uitgekomen. En suggereren dat er één beste is is totale onzin, er zijn tenslotte tal van verschillende wensen, maar even belangrijk: elke monitor heeft ook zijn eigen nadelen. We hadden tal van kandidaten van de super indrukwekkende, maar praktisch niet verkrijgbare ASUS PG32UQX (en dan negeren we de 3000 euro plus prijs even), de toffe Alienware AW3423DW die met zijn subpixel layout ook kritiek moest verduren, om over de op papier imposante maar in de praktijk toch wat lastig aan te bevelen Samsung Odyssey serie maar te zwijgen.

Het was de iets meer ingetogen Gigabyte M32U waar uiteindelijk onze keuze op viel. Een monitor die misschien niets zó geks deed als de modellen hierboven, maar ook geen fouten maakte. 32”, 4K, 144Hz, IPS, goede kleuren, goede ergonomie, en gewoon een all-round fijn paneel? Het is een ultieme monitor in een rustig jasje, en dan nog eens voor een normale prijs: goud.

Voor onze best value award zochten we een monitor die de sweet spot van gaming monitoren raakt: 27”, 1440p, 144Hz plus en dan wel een beetje all-round kwaliteit. De ASUS TUF Gaming VG27AQ checkt al die boxes, combineert dat met een goede prestatie op praktisch elk vlak, een prijs van 300 euro, en een leuk, maar niet overdreven design.

Beste Monitor (non gaming)


Ook dit was een beladen onderwerp, er zijn tenslotte nogal wat monitoren die gewoon uitstekend zijn voor niet-gaming doeleinden. Maar wat zet nu echt een unieke ervaring meer? De stand-out voor ons was de ASUS ProArt PA32UCX-PK, een super indrukwekkende monitor met een top paneel, extreme helderheid dankzij een fijn afgesteld mini LED backlight, en eigenlijk geen enkel noemenswaardig minpunt buiten de prijs die dit soort toppers kosten.

Wil je gewoon een top paneel zonder te overdrijven, dan doet LG het met hun IPS panelen in de middenklasse al jaren uitstekend. De LG 27UL550-W gaat ook al even mee, maar is ook in 2022 nog altijd een hoogtepunt wat prijs-prestatieverhouding betreft. Geen fratsen, wel gewoon een verdomd goed beeld voor alle van foto- en video editten tot programmeren.

Beste Gaming Chair


Ook dit jaar hebben we weer de nodige gaming chairs voorbij zien komen, maar ook dit jaar was er eigenlijk geen nieuw model die onze eerdere favorieten van de troon konden stoten, zeker gezien die nu langzamerhand ook betaalbaarder worden.

Onze eerste keus is en blijft vooralsnog de Razer Iskur die niet alleen degelijker in elkaar zit dan de meeste dertien-in-een-dozijn stoelen, maar die met zijn verstelbare rugsteun ook gewoon de fijnste is voor iedereen die wat langer achter de PC doorbrengt: wij allemaal dus.


Zoek je iets voor een leuk bedrag, dan is de Corsair T2 nog altijd ons go-to model. Degelijk, redelijk sportief vormgegeven, en voorzien van fijne skate wheels om door het huis mee te racen. Voor de prijs van een instap tot middenklasse standaard stoel haal je met de T2 gewoon één van de fijnere stoelen in huis.

Conclusie



Het valt nooit mee om slechts twee producten per categorie te kiezen, en soms hebben we lastige keuzes moeten maken. Onthoud altijd dat onze uiteindelijke keuze niet per sé jouw keuze hoeft te zijn, een product moet altijd op jouw eigen wensen aansluiten, en er zijn echt meer dan twee goede keuzes per categorie. Maar als je snel een goede keuze wilt maken dan weet je wat onze keuzes zouden zijn.

Twijfel je? Kom dan gezellig op onze Discord om samen tot een betere keuze te komen, zie de link hieronder.

We sluiten af met het overzicht. Tot dusver de randapparatuur. Mocht je de componenten gemist hebben klik dan even hier, en morgen gaan we door met overige categorien!


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Nadalina op Twitter (baas, video-heldin)
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Techtesters op Instagram

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.