Techtesters Best of 2023 Awards: Randapparatuur

The best of the best of the best!


Ieder jaar zien we heel veel hele toffe hardware, maar hoewel we erg blij zijn dat we tegenwoordig nauwelijks nog écht slechte producten tegen komen wordt het ieder jaar lastiger om te bepalen wat nu écht de beste is. Zeker als je er niet elke dag mee bezig bent.

Vaak horen we dan ook de vraag welk product je nu echt moet kopen. Precies die vraag beantwoorden we vandaag: wat zijn de beste producten van het afgelopen jaar. In dit artikel gaan we verder met randapparatuur, deel 1 componenten kan je hier reeds vinden.

Normaliter doen we dat eind December of begin Januari, maar dat zat er vanwege o.a. CES en wat andere omstandigheden niet in. We zijn nu ietsjes later dus, maar we willen jullie onze keuzes van het afgelopen jaar niet onthouden.

De regels:
– Per categorie zoeken we één echt ultiem product om onze gouden Best of 2023 award te verdienen. We gooien niet graag geld over de balk en deze prijs gaat niet simpelweg naar het meest over-the-top product, maar we weten als geen ander hoe fijn het is om met echt goede hardware te werken. De ultieme winnaars van onze gouden “Best of 2023” award mogen dus best een beetje prijzig zijn als je er veel voor terug krijgt.
– Omdat een sterke prijs-kwaliteitverhouding voor velen nog belangrijker is kiezen we per categorie ook één product uit die daarin uitblinkt. Niet per sé een budget product, wel gewoon een top product voor een eerlijke prijs, en vooral een product dat het concept “value” er echt dik op heeft liggen. Daar reiken we de zilveren “Best of 2023” award aan uit. Voor velen zal deze award dus eigenlijk nog waardevoller zijn dan de gouden variant.
– We sluiten producten die voor 2023 uitgekomen zijn niet uit, een ouder product kan wat ons betreft nog altijd prima de beste zijn op van dit moment.


Beste Gaming Muis


Dat de ontwikkeling van muizen niet zo hard meer gaat wordt duidelijk wanneer we onze favorieten op een rijtje zetten: de meeste bestonden in 2022 ook al. Het voordeel daarvan is dat die toppers dan inmiddels ook wat leuker geprijsd zijn dan voorheen, veel producten kosten tenslotte iets te veel bij lancering, maar zijn op de lange termijn wel te vinden voor redelijke prijzen. Dat wil niet zeggen dat er geen nieuwe toppers zijn, maar met toenemende prijzen van de nieuwste topmodellen is het lastig om ze te verkiezen boven de voorgaande topmodellen die al even uit zijn, zelfs wanneer we stellen dat de prijs maar een hele bescheiden factor is voor onze top pick.

Onze eerste award vandaag gaat dan ook naar de Razer Viper Ultimate (+dock). Een top presterende, ultra-lichte draadloze gaming muis waarbij onze voornaamste kritiek ooit de prijs was. Maar met een prijskaartje van minder dan 100 euro valt er eigenlijk niks meer op aan te merken, zeker gezien je voor nieuwere, praktisch vergelijkbaar presterende muizen tientjes meer mag betalen.

Je ziet de muis terug komen in deze video:

De prijs-prestatie award gaat naar de jongere Corsair Katar Pro Wireless, deze muis hebben we nu een tijdje in huis en springt er positief uit wat betreft formaat, pasvorm, prestaties, en vooral ook de prijs natuurlijk.

Beste Muis (non gaming)


In dit segment blijft Logitech dominant, hun MX Master 3 en 3S zijn nog altijd objectief de beste, meest luxe productiviteitsmuis voor tal van redenen: nette kwaliteit, scherpe sensor, fijne switches, en een nog beter automatische vliegwiel. Ze missen de reactiesnelheid voor FPS gaming, maar is wel de ideale kantoor partner: goud.


Wil je op de centen letten, dan kom je als niet gamer eigenlijk alsnog bij game muizen uit, want daar krijg je meer kwaliteit voor je geld. De Logitech G502 Hero is daar het beste voorbeeld van: al ruime tijd te koop voor 50 euro of soms nog minder, maar dan krijg je wel een top sensor, uitstekende bouw, tal van knoppen die je kan programmeren en een ergonomische vorm.

Beste Toetsenbord (bedraad)


Het hoge segment gaming toetsenborden is eigenlijk al jaren “the Corsair zone”, waarbij je afhankelijk van je eigen voorkeuren voor een K70 Mk.2 kan gaan, een K95 Platinum, de nieuwe K100 of toch die zilverkleurige SE uitvoeringen. Er zijn zeker wel uitdagers, maar Corsair doet het goed met hun bouwkwaliteit, switches en de featureset. De K100 miste deze award vorige keer vanwege de hoge prijs en bescheiden meerwaarde boven Corsair’s K70 en K95 lijn, maar vandaag de dag liggen de prijzen dichter bij elkaar en dan is de Corsair K100 RGB wederom onze winnaar dankzij de extratjes die dit bord biedt.


De zilveren award gaat eenvoudig naar de Corsair K70 Series. De K70 was ooit de top van de gaming keyboards, tegenwoordig zitten daar verschillende feature-rijke borden boven, maar de K70 serie is nog altijd uitstekend en valt prijs-technisch tegenwoordig meer richting het midden, of zelfs iets er onder. Voor een schappelijk bedrag een top bordje, zo eenvoudig is het.

Beste Toetsenbord (draadloos)


Draadloze toetsenborden zijn een nieuwe categorie, want in deze categorie hebben we de laatste jaren tal van mooie nieuwe producten gezien. Draadloze gaming toetsenborden zijn tegenwoordig even snel, hebben veelal een prima accuduur en zien er natuurlijk wat strakker uit dan bekabelde alternatieven.

De winnaar voor ons als je echt een top bord wilt is de ASUS ROG Azoth. Kost wat, te veel zelfs als je redelijk wilt zijn, maar hij tikt fantastisch en is gebouwd als een echte tank. Heerlijk product, makkelijke keuze, alsje het budget er voor hebt.


De zilveren award gaat naar een opvallende nieuwkomer, de Endorfy Thock Wireless. Endorfy was een relatief nieuw merk voor ons, maar de Thock Wireless heeft een uitstekende indruk achtergelaten. Tikt heerlijk, voelt keurig degelijk, leuke verlichting, maar wel voor ouderwets leuke prijzen.

Beste Gaming Headset (Draadloos)


Goud blijft dit jaar bij Steelseries en hun Steelseries Arctis Nova Pro Wireless. Prachtig ding, goed comfort, goed geluid, fijn basisstation, hot-swap accu, eigenlijk alles wat je wilt in een draadloze gaming headset.


De zilveren award gaat ook naar Steelseries, de Steelseries Arctis Nova 4. Pakweg 100 euro voor een fijne, comfortabele headset met goed geluid en een keurige accuduur. Hij laat zien dat je niet per sé 150 euro uit hoeft te geven voor een goede headset.

Beste Gaming Headset (bedraad)


Wederom een inkoppertje, goud gaat naar de opvallende Corsair Virtuoso Pro. Open back gaming headsets zijn enorm aantrekkelijk vanwege het geluid en het feit dat je oren een beetje lucht krijgen, maar ook super zeldzaam. En dan komt Corsair met een open-back model die goed zit, top klinkt en wel gewoon met een mic komt in tegenstelling tot pure audio headsets. Heerlijk ding, een underrated modelletje voor iedereen die vele uren met een headset op zit.

De zilveren award gaat naar een klassiekertje inmiddels, de Logitech G Pro X. Goed geluid, goed comfort, degelijke mic, niet al te veel geld. Wat wil je nog meer.

Beste Headphones (non gaming)


Er is dit jaar één koptelefoon geweest die we telkens als eerste keuze uit de kast trokken: de Sony WH-1000XM5. Met zijn neutrale look, lichte fit, uitstekende geluid en vooral top ANC is het een ontzettend fijne partner voor alles van een wandeling tot een lange vlucht.


Zilver is er voor de Edifier WH950NB, een headset die 90 procent biedt wat de XM5 biedt, maar dan voor ongeveer een derde van de prijs. Prima comfort, prima geluid, en meer dan genoeg ANC capaciteit voor actief reizen. Voor ca 125 euro een hele sterke optie.

Beste PC Speakerset


Deze kon Edifier natuurlijk niet ontgaan, ze zijn tenslotte één van de weinige resterende pc speakerfabrikanten die echt de moeite nemen. De Edifier S1000W doet alles wat je van een mooie Edifier set verwacht: mooie constructie, prachtig geluid, complete featureset. En met de toevoeging van WiFi is het ook een fijne set om muziek mee te streamen zonder dat je telefoon constant gebruikt wordt. Top setje voor een schappelijke prijs.

Zilver? Ook hier waren we er snel uit dat het Edifier moest zijn met hun prijs-prestatieverhouding. En hoewel je afhankelijk van je budget tal van Edifier setjes overwegen vinden we de Edifier R1280DB nog altijd de gulden middenweg te vinden: ca 100 euro voor een uitstekend geluidje, plus een lekker complete featureset voor meerdere apparaten, inclusief Bluetooth playback.

Microfoon


Net als bij speakers is de markt voor microfoons relatief traag: goed geluid is tijdloos, of je het nu afspeelt of opneemt. Toch is de microfoon markt de laatste tijd goed opgeschud met een paar uitblinkers. Goud waren we dan ook snel uit: die geven we aan de Elgato Wave DX die een dynamische microfoon, en dus een professionelere geluidsopname toegankelijker en goedkoper maakt dan voorheen. Als dit budget technisch haalbaar is is het een no brainer.


Ligt de prijs van de Wave DX plus benodigde XLR interface je nog wat te hoog, ook dan is het Elgato die zich het best heeft weten te postioneren. De Elgato Wave:1 is een fijne USB mic, maar waar daar velen van zijn onderscheid deze zich met tal van extra software features die voor beginnende streamers en content creators meerwaarde bieden.

Beste Gaming Monitor


Als er één categorie lastig was was het deze wel, want er zijn tal van indrukwekkende monitoren uitgekomen. En suggereren dat er één beste is is totale onzin, er zijn tenslotte tal van verschillende wensen, maar even belangrijk: elke monitor heeft ook zijn eigen nadelen. Zo kan ultrawide voor de één fantastisch zijn, maar voor de ander een drama. En OLED geeft op papier dan wel de beste (en snelste) beeldkwaliteit, maar niet iedereen is er fan van en burn-in blijft nog altijd een risico. Een andere uitdaging is dat de monitorenmarkt heel hard gaat momenteel, in 2024 verwachten we tal van 32″ 4K 240Hz OLED monitoren die we als “ultiem” zullen gaan bestempelen, en nog meer extreme ultrawide opties voor het hogere segment.

Kijken we naar wat de beste all-round gaming ervaring in 2023, voor goud dus, dan komen we bij de ASUS ROG Swift OLED PG27AQDM uit. 27″ is een mooi maatje, 1440p valt goed aan te sturen, 240Hz is fijn voor iedereen, en ASUS hun afstelling is gewoon top. Voor 900 euro een top-paneel als je dit formaat zoekt. En als bonus: ASUS geeft nu ook 3 jaar burn-in garantie. Vergeet alleen niet de 2024 32″ 4K modellen mee te wegen als je daar meerwaarde in ziet.

Voor zilver keken we vooral naar een ultrawide alternatief, en de MSI MEG 342C QD-OLED is de beste die we in 2023 hebben getest. De prijs was het voornaamste minpunt, maar ook deze is inmiddels ruim onder de 1000 euro gezakt. Voor het bedrag wat je voorheen voor een goede VA unit kwijt was krijg je nu een duidelijk betere ervaring. En ook hier: 3 jaar garantie, inclusief burn-in.

Beste Monitor (non gaming)


De gouden award gaat naar een scherm dat we veelvuldig hebben ingezet in de zakelijke hoek, de Dell UltraSharp U2723QE. Prachtig 4K beeld, goede afstelling, degelijke ergonomische constructie. Niet per se goedkoop, maar wel een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Voor zilver zoeken we iets dat betaalbaar is, maar wel een goede (IPS) beeldkwaliteit heeft en een fijne zakelijke featureset. De MSI Modern MD272QP komt dan uitstekend uit: prima beeld, fijne voet, USB Type-C met Power Delivery, plus handige KVM feature.

Beste Gaming Chair


Ook dit jaar hebben we weer de nodige gaming chairs voorbij zien komen, maar ook dit jaar was er eigenlijk geen nieuw model die onze eerdere favorieten van de troon konden stoten, zeker gezien die nu langzamerhand ook betaalbaarder worden.

Onze eerste keus is en blijft vooralsnog de Razer Iskur die niet alleen degelijker in elkaar zit dan de meeste dertien-in-een-dozijn stoelen, maar die met zijn verstelbare rugsteun ook gewoon de fijnste is voor iedereen die wat langer achter de PC doorbrengt: wij allemaal dus.


Betaalbare stoelen waren traditioneel wat klein, maar de Corsair TC100 Relaxed is een leuke uitzondering: wél betaalbaar, maar ook lekker ruim, plus stevig genoeg om een flinke kerel comfortabel te laten zitten. Fijn ding voor weinig: zilver.

Conclusie


Het valt nooit mee om slechts twee producten per categorie te kiezen, en soms hebben we lastige keuzes moeten maken. Onthoud altijd dat onze uiteindelijke keuze niet per sé jouw keuze hoeft te zijn, een product moet altijd op jouw eigen wensen aansluiten, en er zijn echt meer dan twee goede keuzes per categorie. Maar als je snel een goede keuze wilt maken dan weet je wat onze keuzes zouden zijn.

Twijfel je? Kom dan gezellig op onze Discord om samen tot een betere keuze te komen, zie de link hieronder.

We sluiten af met het overzicht. Morgen gaan we door met overige categorien!


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Nadalina op Twitter (baas, video-heldin)
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Techtesters op Instagram

Over David
Van oppassen op de kinderen tot team TechTester. Met de kennis vanuit het gamen, het bouwen van wat computertjes, en leermeester Stephan moet het vast goed komen om wat nieuws berichten, reviews en computers te maken toch?