Installatie begint relatief eenvoudig, en in de eerste schermen zien we al dat de Archer C3200 het ook aardig overzichtelijk en ‘schoon’ houdt. Tijd instellen, twee-drie keer ‘next’, namen voor de draadloze netwerken kiezen (je mag ze allemaal hetzelfde noemen, zorg dan ook voor hetzelfde wachtwoord), en klaar. Wel valt op dat in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Linksys EA8500 geen ‘AP’ modus standaard is ingebouwd, TP-Link gaat er van uit dat je deze in zet als router.




Het welkomstscherm heeft een aardig hoog jip en janneke gehalte. Niet te veel technisch gedoe, maar gewoon een overzichtje of je verbinding werkt, of je netwerken online zijn, en wat je momenteel hebt aangesloten. De gemiddelde gebruiker zal niet verder (hoeven te) komen dan dit, en in de basis is de Archer C3200 een prima ‘fire and forget’ router.



Voor zij die wel wat meer willen duiken we even wat diepere schermen in. Onder de ‘basic ‘ instellingen vinden we o.a. de media server optie, de print server optie, en de ‘parental controls’. Deze zijn iets minder extreem dan we soms eerder hebben gezien, maar de basis functionaliteit om bijvoorbeeld specifieke apparaten na een bepaalde tijd het internet te ontzeggen is er. Ook het gastennetwerk ontbreekt niet, welke je op elk van de drie netwerken in- of uit kan schakelen. Prima als je bijvoorbeeld een druk netwerk hebt, maar wel lekker een frequentietje voor jezelf vrij wilt houden.





Duiken we het geavanceerde scherm in krijgen we eigenlijk pas wat echte technische gegevens te zien. Bijvoorbeeld dat het eerste 5 GHz netwerk gebruik maakt van de standaard kanalen en de low-power DFS kanalen, en dat het tweede 5 GHz netwerk exclusief gebruik maakt van de hogere high-power DFS kanalen. Feit dat DFS ondersteuning aanwezig is komt niet als verrassing, gezien de twee 5 GHz netwerken niet in elkaars vaarwater moeten zitten, maar het ontbreken van DFS is een pijnlijk minpunt bij veel instap ‘5GHz Wireless-ac’ routers. Om energie te besparen, of omdat je in de veronderstelling bent dat je slechter slaapt door wifi vervuiling kan je de wifi signalen met een tijdschema laten uitschakelen.




Nog iets verder komen we een aantal instellingen tegen waar menig thuisgebruiker nimmer aan zal zitten, maar de tech nut zich wel thuis zal voelen. Bijvoorbeeld de ALG, Firewall, of DoS protection settings. Ook de aanwezigheid van IPv6 ondersteuning is fijn. Het mag vanzelfsprekend zijn dat er features als logs, firmware upgrades, en backup/restore aanwezig zijn.





Ook wat dieper, maar vermoedelijk wel interessanter voor de semi-geek: bandwidth control! Oftewel de rest knijpen om jezelf vrij spel te geven. Ideaal als je bijvoorbeeld de router inzet in je studentenhuis.


Het is echter de afwezigheid van een aantal diepere instellingen die duidelijk maakt dat de Archer C3200 een consumenten router is. VPN instellingen zijn slechts in beperkte vorm aanwezig, en HTTPS toegang lijkt volledig te ontbreken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.