Wireless 801.11ad test/ TP-Link Talon AD7200 review
Productpagina @ TP-Link


We hebben de laatste jaren aardig wat knappe ontwikkelingen gezien op gebied van draadloze netwerken in huis, maar toch valt op dat de meeste populaire routers al weer eventjes op de markt zijn. Zaken zoals een 5GHz netwerk, al dan niet met 802.11ac ondersteuning, zijn een enorme vooruitgang op de netwerken van vroeger, maar in feite ook al weer een paar jaar oud. Voor de koper van een gemiddelde router is anno 2016 het product niet gek anders dan 3-4 jaar geleden. Toch lijkt de markt zoekende naar ‘the next big thing’. Ik zeg zoekende, want hoewel twee technieken, MU-MIMO en Tri band, al veelvuldig zijn geïmplementeerd door routerfabrikanten is het grote publiek er simpelweg nog niet klaar voor. MU-MIMO is op papier de grootste vooruitgang voor feitelijk iedereen, maar om echt te profiteren heb je MU-MIMO compatible clients nodig en laptop en telefoonfabrikanten schieten maar niet om met het te implementeren van deze mooie techniek. Tri-band is de ‘dirty’ oplossing van router fabrikanten die geen specifieke clients vereist en kan je (zeker met een beetje beheer) dikke winst uit halen, maar is voor een simpele consument complexer en veelal zijn de routers ‘te duur’.

Terwijl de markt (tergend) langzaam begint op te warmen voor MU-MIMO staat de ontwikkeling van nog snellere oplossingen niet stil, sterker nog de 802.11ad / WiGig techniek waar we vandaag naar kijken wordt inmiddels alweer 7 jaar aan gewerkt. 802.11ad wifi beloofd nog hogere snelheden en werkt op de 60GHz band. Als je denkt dat MU-MIMO hardware zeldzaam is kan ik je verzekeren dan wireless –ad hardware de overtreffende trap is. TP-Link is de eerste en vooralsnog enige fabrikant op de markt met een wireless –ad router, en er is welgeteld één client die er gebruik van kan maken (een niet nader gespecificeerde chip in één model Acer laptop). Desondanks wilde ik er dolgraag naar kijken en heb ik TP-Link bereid gevonden om mij een tijdje met twee van hun nieuwe Archer AD7200 routers aan de slag te laten gaan. Daarbij komt de router als product natuurlijk een beetje naar voren, maar ga ik mij toch vooral richten op die ene unicorn feature: Wat kunnen we nu echt van 60GHz wifi verwachten wanneer het de komende tijd (hopelijk niet te langzaam) zijn weg naar onze huisjes vindt.

De TP-Link Talon AD7200 ligt op dit moment in de winkel vanaf 299 euro. Dat is een forse prijs voor een router, maar er zijn genoeg modellen met een hoger prijskaartje en voor deze grote stap lijkt het niet eens zo extreem.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.