Tijdens het hoofdstuk in de praktijk ga ik altijd eerst in op de prestaties. We gaan het bij de Touch P5 even anders doen door te beginnen met het touchscreen. Nieuwe generaties aan routers boeien mij ontzettend, het is altijd leuk om nieuwe generaties te verwelkomen op de markt. Dat TP-LINK dit met de Touch P5 net even anders doet spreekt mij wel aan.

Het is vooraf naar mij idee handig om te groeperen. Ben je een kenner, iemand die graag dieper graaft in gegevens, dan bestaat de kans groot dat het touchscreen een extra voor je is. Ik zou niet gelijk willen zeggen dat het touchscreen een gimmick is, want het beheren gaat verder dan alleen een optie aanpassen. Er zit zeker wel wat diepgang om specifieke instellingen te wijzigen. Zelf heb ik al wat router reviews op mijn naam staan, en zelf ben ik erg te spreken over het touchscreen. Je bent volledig onafhankelijk van externe apparaten. Zeg maar gerust dat de Touch P5 onderscheid maakt met deze feature.

Onze pup van 9 weken zou zelfs nog de Touch P5 kunnen installeren. Het is pure eenvoud, aansluiten op het modem, inschakelen en de setup start automatisch. Vervolgens heb je vijf stappen en klaar is Kees. De Touch P5 spant momenteel de kroon als het om installatiegemak gaat. Naar inschatting ben je klaar binnen 1 tot 2 minuten en draait de volledige verbinding. De consument die geen verstand heeft van netwerk-dingetjes en geen idee heeft hoe je met een IP adres in je browser je router moet installeren heeft een goede vriend aan de Touch P5. Dan wil ik nog even terugkomen op het categoriseren. Hier heb ik het over twee groepen: de consument die inhoudelijk minder kennis of interesse heeft in de diepgang van een netwerk, en de consument die inhoudelijk hier juist wel wat dieper op ingaat. Voor de consument met minder interesse kan de Touch P5 een vriendelijke ervaring leveren. Het touchscreen heeft veel weg van moderne apparaten die we dagelijks gebruiken. Dit verlaagt de drempel om op een vrije ‘hippe’ manier je router te besturen. Ik moet even bijkomen dat ik het woord hip gebruik. Voor de gebruiker die wat dieper ingaat op informatie, hiërarchie en gegevens levert het touchscreen net te weinig. Dan zal je sneller verlanger naar de software / WEB UI. Toch is de diepgang via het touchscreen nog erg verassend. Instellingen zoals DHCP, QoS, draadloze instellingen, gastnetwerk en het beheren van apparaten gaat gewoon erg goed. Het touchscreen van de Touch P5 levert een extra dimensie op een succesvolle manier. Het is even iets anders dan de zoveelste app op je smart phone of tablet. Het volledig beheer is letterlijk te vinden bij de bron.




Het touchscreen reageert erg goed op het invoeren van gegevens, vegen en selecteren van opties. Dit maakt de gehele ervaring nog fijner. Het schilletje van de software komt erg bekend voor en leent zeker erg veel van iOS. Vooral het vergrendelscherm, achtergrond en het toetsenbord zijn vrijwel een identieke kopie. Ik kan niet ontkennen dat de volledige interface fijn werkt.


Door naar de prestaties van de Touch P5. Vooraf is het altijd handig om te melden dat resultaten kunnen schommelen afhankelijk van een aantal variabelen. Dit verschilt per woning denk hierbij aan de muren, isolatie, apparatuur en woonniveaus, de omgeving met actieve netwerkapparaten, huishoudapparaten en bevolkingsdichtheid. Als laatste is de volledige setup van je eigen netwerk, tot hoever deze een-op-een is gefinetuned is met je modem / aansluiting.

In dit hoofdstuk deel ik altijd wat achtergrondinformatie over de testomgeving. Het betreft een woning op 263m2 eigen grond, waarvan 138m2 woonoppervlak. De woning heeft een totale inhoud van 335m3, met gedeeltelijk dak- muurisolatie. De netwerktesten worden uitgevoerd op eigen grond, in de woning en tuin. Een mix van apparaten wordt gebruikt om de testen te realiseren. We beginnen met een bekabelde test gevolgd door draadloze testen op 2.4GHz en 5.0GHz. Ik ben aangesloten bij Ziggo en maak gebruik van het Ziggo Max pakket met 200Mbps download en 20Mbps upload. De meegeleverde modem (Technicolor TC7200) staat ingesteld op bridge modus.

We starten met een LAN-test, opvolgend met een paar WiFi testen op 2.4 en 5.0GHz. Als vergelijkingsmateriaal gebruik ik de Linksys EA6900, een AC1900 router die ik in februari reviewde. We sluiten af met een USB 3.0 doorvoersnelheid test.

We starten met de LAN-resultaten, waar de maximale snelheid behaald wordt die mogelijk is met het Ziggo Max pakket.


Voor de volgende test gebruik ik een iPhone 6 Plus die voorzien is van 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5.0 GHz). Beide frequenties: 2.4GHz en 5.0GHz worden getest. De 5.0GHz tabellen lopen maximaal op tot 200Mbps om het overzichtelijk te houden, voor de 2.4GHz tabellen hanteer ik maximaal 100Mbps. Zo zijn de tabellen onderling makkelijker te vergelijken.

Voordat de resultaten weergeven worden in de tabellen, is het ook handig om inhoudelijk te weten hoe omgeving er verder uitziet. Tussen de router en woonkamer zit een muur van 40cm met isolatie. Tussen de badkamer zitten drie muren variërend van 20 tot 30cm, en bij de slaapkamer moet het signaal door het plafond heen, en nog eens drie muren van 20 tot 30cm.



Voor de volgende test gebruik ik mijn laptop: de MSI GE620DX. Deze is voorzien van een Wireless-N 130 / Intel Centrino – 802.11b/g/n Wi-Fi chip.


Als laatste test ik mijn iPad generatie 3 (Retina). Dit model kan net als de MSI-laptop een 2.4GHz frequentie aan.


Voordat we de resultaten nog inhoudelijk bespreken eerst nog de USB 3.0 resultaten. Deze is getest met een Silverstone Raven RVS02 behuizing in combinatie met een Kingston HyperX Savage SSD van 240GB. Als test heb ik een zip bestand gebruikt van 10,3GB met meerdere 1080p films. Hieronder de resultaten via een Gigabit verbinding.


Ik heb in deze review de Linksys EA6900 tegenover de Touch P5 gezet. Na de EA6900 is de Touch P5 direct in het stopcontact gegaan, vanaf dit moment wat het draadloze netwerk op de 5.0GHz frequentieband merkbaar sneller. Daarentegen was het draadloze netwerk op de 2.4GHz frequentieband wat langzamer geworden. Dit verschil was vooral aanwezig bij gebruik van mijn iPhone. Bij de overige apparaten was het 2.4GHz draadloze netwerk vrij vergelijkbaar. De EA6900 had binnenshuis net wat meer power op de 2.4GHz band, waar de Touch P5 duidelijk koning is op de 5.0GHz frequentieband. Dit gaat over grotere marges, vooral in de huiskamer waar ik naast mijn computerkamer veel aanwezig ben. Een verschil van 102,21Mbps (Touch P5) en 59,65Mbps (EA6900) is groot. Op langere afstanden was de 5.0GHz frequentieband ook een stuk stabieler, dan heb ik het niet alleen over snelheid, maar over stabiliteit als het om dekking gaat.

De USB 3.0 resultaten van de Touch P5 laten een goede indruk achter. De 1GHz processor van de Touch P5 tegen over de 800MHz processor van de EA6900 heeft zijn vruchten afgeworpen. De schrijfsnelheid ligt al dik hoger met een verdubbeling over de EA6900.

Over Gastauteur
Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu