De laatste tijd regent het USB nieuws zo lijkt het; gaat het niet over USB 3.1 dan gaat het wel over USB Type-C, de nieuwe USB aansluiting die kleiner is, en waarbij je niet langer na hoeft te denken welke kant ‘boven’ is. De USB aansluiting die iedereen kent (want dat is een accurate beschrijving?) is overigens Type-A. Voor alle duidelijkheid, het type connector staat los van de standaard (USB 2.0, 3.0, 3.1) die er achter hangt, al valt de komst van USB 3.1 en Type-C redelijk samen waardoor het te verwachten is dat veel USB 3.1 apparaten Type-C zullen zijn, en veel Type-C aansluitingen USB 3.1 zullen ondersteunen.

In dit artikeltje ga ik het specifiek hebben over de standaard USB 3.1, want met een nieuwe standaard komt een flinke dosis marketing poeha, en daarbij kan een klein snufje hardop nadenken (lees: een stukje schrijven) natuurlijk geen kwaad. De product-artillerie lijkt inmiddels in volle gang met een USB 3.1 moederbord van praktisch elke grote fabrikant in de schappen (overigens veelal reeds bestaande borden met de USB 3.1 controller toegevoegd). De losse controllers om USB 3.1 aan je bestaande systeem toe te voegen, en uiteraard de bijpassende USB 3.1 behuizingen voor externe harde schijven, lijken vooralsnog vrij schaars. Sharkoon er in elk geval wel vroeg bij, en inmiddels ligt hier hun USB 3.1 Controller Card, en de Quickstore USB 3.1 behuizing met intern een SATA-600 aansluiting, om de eerste USB 3.1 ervaring op te doen. Daarbij zal het deels om USB 3.1 an sich draaien, en deels om de twee producten.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.