USB 3.1 toont zich dus als iets voor de kleine doelgroep van klanten die daadwerkelijk razendsnel grote hoeveelheden data moeten kunnen overzetten. Daarbij zal je dus eigenlijk SSD’s in RAID moeten draaien om echt dikke winsten te zien, iets wat voor het grote publiek praktisch niet is weggelegd. Voor dat grote publiek blijft USB 3.1 vooralsnog een beetje toekomstbestendigheid.

Keer ik even terug naar de twee producten waarmee ik begon, dan zie ik positieve punten, maar zijn ze ergens een beetje tegenstrijdig. Over de controller kan ik positief zijn: Als USB 3.0 voor jou een beperking is kan je voor een bescheiden bedrag (of peanuts als je al kijkt naar twee snelle SSD’s en een RAID behuizing) je bestaande computer upgraden. Daarbij zal je, tenzij je moederbord echt antiek is (lees: pre PCI-E 2.0), ook goed gebruik kunnen maken van deze nieuwe techniek in een instap tot mid-range computer. Dat het geen product is die iedereen direct moet gaan kopen mag hopelijk duidelijk zijn, maar dat doet niets af aan het feit dat er wel degelijk zinvolle toepassingen voor zijn.

De opmerking ‘tegenstrijdig’ gebruikte ik omdat de USB 3.1 controller een flinke snelheid mogelijk maakt, terwijl de USB 3.1 behuizing juist weer een bottleneck vormt vanwege de interne SATA-600 poort. Nu is dat zeker niet een fout van het product, maar meer gevolg van het feit dat de meeste (betaalbare) SSD’s van dit moment simpelweg SATA zijn. Nu moet ik ook niet te lastig doen, want de meerprijs boven een vergelijkbare USB 3.0 behuizing is 10 a 15 euro, wat zelfs bij beperktere snelheidswinsten (van nog altijd tientallen procenten) niet echt iets om wakker van te liggen. Als je nog geen USB 3.1 hebt (maar wel USB 3.0) en dus zowel de controller als behuizing nodig hebt dan neemt de prijs wel aanzienlijk toe ten opzichte van een combinatie betaalbare SSD met USB 3.0 behuizing, dus vraag jezelf wel of je die laatste 100-150MB/s echt wilt. Aan de andere kant zien we echter dat zowel wat pure snelheid als wat prijs-prestatie betreft dat de USB 3.1 / SSD combinatie een gunstigere oplossing is dan het huidige aanbod USB sticks, al genieten die nog wel van kleinere afmetingen.

USB 3.0 zal de komende maanden (hopelijk geen jaren) meer en meer een beperking gaan vormen, net zoals al zijn voorgangers voor zich. De eerste USB 3.1 producten zijn er in elk geval en doen wat ze beloven. Hoewel het allemaal gloednieuw is, en gloednieuw vaak synoniem is voor ‘duur’ in hardwareland, doet Sharkoon hier wat ze traditioneel goed doen: een scherpe prijs neerzetten. Betaalbare USB 3.1 controllers voor de mensen die USB 3.1 al goed kunnen toepassen, en USB 3.1 behuizingen voor een geringe meerprijs boven USB 3.0 behuizingen, en beide op dit moment met geen tot weinig directe alternatieven. De ‘symbiosis’ tussen de twee mist weliswaar een beetje, en de gemiddelde gebruiker zal er (nog) niet voor naar de winkel sprinten, maar met de nog altijd zakkende prijzen van SSD’s wordt snelle opslag met de dag interessanter voor een grotere groep mensen.


Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.