Als je rustig door het uitpakken scrollt lijk je met een vrij standaard muis te maken te hebben. Het kleurenschema is welliswaar wat opvallender dan gebruikelijk, maar de vorm is zeker niet exotisch, en je vindt ook geen reeks aan aparte knoppen of uiterlijke features. Hoewel de muis op serieuze / tournament gamers is gericht heeft Zowie duidelijk niet gekozen voor een (helaas te) veel voorkomende marketing techniek: Geef er een exotische vorm aan en noem het “Gaming Gear”. Niet dat daar per definitie iets mee mis is, maar het voegt lang niet altijd iets toe.

De keuze om de echte belangrijke zaken voorop te stellen is een compliment waard, want wat wil je in een gaming muis? Comfort en prestaties, en de rest is van ondergeschikt belang. De prestaties van de muis kom ik in het volgende hoofdstuk op terug, dus eerst maar even kijken naar het comfort: De vorm lijkt goed doordacht (of eigenlijk: goed geëvolueerd), want de muis ligt prima in de (rechter)hand (ik kom zo nog even terug op de formaten), is niet te hoog of te laag, en de kleine aanpassingen aan de traditionele vormgeving geeft een heel klein, maar toch merkbaar prettige grip in je hand. Het gewicht is ook vrij gemiddeld, en je moet echt een voorstander zijn van extreem lichte of zware muizen om er over te vallen, maar je merkt wel dat de muis soepel glijdt. Zowel op een muismat als op verschillende tafels werkt (en trackt) hij prima, maar een muismat blijft zoals altijd toch wat soepeler glijden dan een oppervlak wat niet primair voor muizen is gemaakt.

De coating lijkt ook voornamelijk op functie gekozen. Waar de eVo nog volledig ‘rubberized’ was heeft de eVo CL meer een ‘Soft Touch’ coating. Deze is ietsjes gladder dan vol rubber, maar geeft nog altijd een aardige grip om lekker te spelen, de coating is overigens gelijk aan de Zowie FK als je daar bekend mee bent. Het is een fijne en gebalanceerde coating (gebalanceerd tussen grip, een prettige feel, en niet te plakkerig of zweterig) die zowel op de witte als zwarte delen is toegepast, en ook iets eenvoudiger is schoon te maken dan full-rubber. Dat laatste kan ook geen kwaad als je de muis er tip top uit wil laten zien na weken of maanden gebruik, want als je er een keer met wat vettere vingers aan zit zie je dat wel vrij snel.

De knoppen hebben een fijne positie, een fijne hoeveelheid travel, een goede feedback, maar ze zijn gelukkig niet te luid. Ze zijn zwaar genoeg om onbedoeld klikken te voorkomen, maar niet te zwaar dat je er last van zult krijgen als je een serieuze FPS gamer bent. Ook het scrollwiel is prima, ze stellen dat hij iets lichter en sneller is dan de standaard eVo, echter maakt hij nog altijd iets grotere en stevigere stapjes dan de meeste muizen waar ik regelmatig mee werk. Vind het geen slecht idee eigenlijk, want tijdens het gamen merkte ik al snel dat ik met de eVo CL minder snel mijn doel voorbij scrollde, wat mij met een heel licht en snel scrollwiel nog wel overkwam. Dat zal vermoedelijk ook de bedoeling van een esports muis zijn.

De hoeveelheid knoppen lijkt echter duidelijk bewijs dat deze muis niet voor alle takken esports is gemaakt, want ‘slechts’ 2 knoppen aan 1 van de zijkanten is geen vetpot voor bijvoorbeeld MMO gamers. Of het een probleem is zal iedereen voor zichzelf moeten bepalen, maar het moge duidelijk zijnd at Zowie hiermee een aardige groep buiten spel zet.

Een goede vorm, fijne coating, prettige knoppen. Allemaal leuk en aardig, maar wat is hier nu ‘esports’ aan? Geen zorgen, want dat wordt snel genoeg duidelijk. Helaas heb ik de bron niet meer, maar ik kwam enige tijd geleden een reactie tegen van Zowie, een uitleg waarom zij bepaalde keuzes maken: Omdat deze muis voor esports is ontworpen is de keuze gemaakt om geen software te gebruiken; in die scene kan je namelijk niet zo maar altijd software op de systemen waar je achter zit installeren. Ook voor toernooien waar je op veel verschillende systemen moet spelen willen zij dat je muis altijd op dezelfde manier aanvoelt en werkt. Door opties weg te nemen, weet je in elk geval altijd exact hoe de muis gaat presteren. Echt puur “Plug and Play” dus. Een interessant punt, maar je moet je af vragen of dat voor jou een voor- of nadeel is.

Je moet het doen met 3 DPI niveau’s, en dat is het eigenlijk wel wat betreft features. Je kan de polling rate wel selecteren, al is dat in de praktijk zelden nodig. Mocht een systeem niet goed werken met de standaard 1000 Hz / 1 ms van de EC eVo kan je tijdens het inpluggen van de muis door de duimknoppen in te houden kiezen voor 500 Hz of 125 Hz. De DPI wissel je overigens met een knopje aan de onderkant van de muis, niet aan de bovenkant wat de meer gebruikelijke keuze is. Even snel DPI swappen in-game kost je dus een paar seconden, maar ook dat stond in de reactie van Zowie vermeld als een bewuste keuze: de bedoeling is dat op deze manier onbedoelde DPI-swaps uitgesloten worden, en volgens Zowie is deze beslissing gemaakt na overleg met de game pro’s die in de praktijk de DPI switch gedurende matches niet gebruiken.

Wat unieke keuzes dus van Zowie. Als niet pro-gamer vroeg ik mij af of deze features nu een verbetering zijn of niet, want voor een leek lijken ze het er op deze manier wat goedkoop vanaf te brengem. Maar als je goed stil staat bij de uitleg dat deze hardware gemaakt is voor een klein en specifiek publiek met zeer specifieke wensen dan klinkt het allemaal nog wel begrijpelijk, je wordt tenslotte ook niet verplicht deze muis te kopen. Voorop staat dat de muis een fijne vormgeving heeft, en dat de materialen uitstekend aan voelen, en dat is een plus voor iedereen. De beperkte feature-set zal je zelf moeten beoordelen afhankelijk van je gebruik.

Het bovenstaande gaat op voor zowel de EC1 als EC2, het verschil in formaat is echter wel belangrijk te onthouden. Zodra je een stevige hand hebt dan merk je wellicht niet zo gek veel verschil, als ik een flinke kerel een EC1 of EC2 geef zonder de ander als vergelijking, zal het formaat niet direct ter discussie komen. Pas wanneer je ze naast elkaar gebruikt wordt het verschil goed voelbaar. De balans light iets anders dan je zou verwachten wanneer een fabrikant met een grote en kleine variant op de markt komt. Je zou verwachten dat de EC1 net iets groter dan gemiddeld is, en de EC2 iets kleiner. In de praktijk zou ik echter stellen dat de EC2 gewoon een lekker gemiddeld formaatje heeft, in lijn met de vele game muizen van welk merk dan ook. De EC1 heeft de meer opvallende maatvoering, en heeft m.i. enkel de voorkeur als je van jezelf vooraf al weet dat je graag een forse muis wil. Ben je niet zeker, of heb je eigenlijk geen idee, dan is de EC2 zeker de veiligere keuze.

Met mijn forse handen vond ik ze beide prima, maar ik vond de EC2 zeker niet onder doen voor de EC1, en zelfs voor mijn eigen gebruik zou de keuze op de EC2 vallen (Detail: Ik ben 1.96m met proportionele handen). Voor de dame was de EC1 gewoon echt te groot wat in de praktijk niet lekker werkte, en ook wat toevallige passanten in huis gaven aan dat de EC2 fijner voelde. Gegeven: Geen van die mensen had echt hele grote handen of ervaring met game muizen, maar het zegt wat over de verhoudingen tussen de twee modellen.



Even de wall-of-text opbreken met even iets heel anders. Helaas wil de ontwikkeling van de EC3 nog niet helemaal lukken..

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.