Nou ja.. Software. Laat ik het “Software en Customisation” noemen. Zowie geeft altijd duidelijk aan dat hun muizen voor e-sports ontworpen zijn; situaties waarbij je jouw muis in een systeem wilt klikken en direct wil spelen zonder software te hoeven installeren, of in een situatie waarbij je geen software mag installeren (kennelijk gebruikelijk tijdens toernooien) hoef je je favoriete knaagdier niet links te laten liggen. Daarnaast heeft het voor dergelijke situaties een meerwaarde dat je bij het inpluggen van welke FK1 dan ook altijd exact weet hoe de gevoeligheid ligt.

Toch is de FK1 niet helemaal naakt zonder software. Want je kan bijvoorbeeld de polling rate aanpassen door 1 van de muisknoppen, of het muiswiel, vast te houden tijdens het aansluiten.

Iets anders wat je kan doen is de lift-off distance (LOD)aanpassen afhankelijk van het soort muismat wat je hebt. De Zowie FK1 gaat er in eerste instantie van uit dat je een “cloth” muismat hebt, oftewel een muismat gemaakt van textiel. Zonder iets te doen heb je dan LOD van ongeveer 1.5 tot 1.8mm, wat in de regel als uitstekend ervaren wordt.




De FK1 op een muismat van textiel, in dit geval de G-TF van Zowie zelf

Als je echter gebruik maakt van een plastic / kunststof muismat dan zou je wel eens een hogere LOD kunnen ervaren van 2.2 tot 2.4mm met de standaard instelling. –Als- je dat al kan ervaren kan je dat aanpassen door de onderste duimknop en de rechter muisknop tegelijkertijd in te houden bij het inpluggen van de muis. Klinkt onhandig, maar is eigenlijk reuze eenvoudig. Vanaf dat moment zal je een LOD van 1.5-1.8mm hebben op kunststof muismatten. (Kanttekening: In deze stand is de LOD op een textiel muismat erg laag; 1.0mm of minder, en dat kan tot ongewenst gedrag leiden), als je tijdens het inpluggen de onderste duimknop en linker muisknop vast houdt staat de muis weer terug op de “cloth” stand.

Er is ook een “original mode”, of eigenlijk beter de “compatibility mode” genoemd. De combinatie van de duimknop en de twee primaire muisknoppen zet de FK1 in de stand die van pas zou kunnen komen (normaliter niet nodig) bij speciale muismatten waar een hogere LOD voor gewenst is. Hoewel enkel nodig in unieke gevallen is het fijn dat de optie aanwezig is!

Overigens hoef je deze LOD en polling instellingen slechts eenmaal uit te voeren, de FK1 houdt die instelling dan vast tot de volgende keer dat je met een knoppencombinatie de instelling weer aan past. Uit en inpluggen veranderd die voorkeuren dus niet.

Maar zoals vorige keren, de focus ligt duidelijk op het mogelijk maken van allerlei functies zonder software-installaties te vereisen. Het is wellicht ook wel noodzaak, want hoewel de Avago ADNS-3310 sensor zeer positief te boek staat, schijnt hij ook wel wat gevoelig te zijn voor de gebruikte ondergrond. Op deze manier probeert Zowie deze sensor toch op de markt te zetten zonder een groep met bepaalde werkoppervlaktes uit te sluiten. Het resultaat is duidelijk, want de FK1 werkt bij mij op tal van oppervlaktes foutloos:
– Zowie G-TF muismat (Rough Version)
– Roccat Hiro Muismat
– Een “weet ik veel waar dat ding van daan komt” prutmat van 10+ jaar oud
– Een zware (grove) zakelijke bureaublad beschermer
– Gelamineerd houten blad
– Massief houten tafel

Nu moet ik wel toegeven dat ik het zeer lastig (lees: praktisch onmogelijk) vond de verschillen waar te nemen in de LOD, zelfs de kunststof mat deed het uitstekend met de standaard setting. Enkel de compatibility stand maakte de verschillen voor mij groot genoeg om het te kunnen voelen, maar dan moet je m.i. alsnog oplettend zijn. Maar nogmaals: Mocht je het nodig hebben, de optie is er.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.