In tegenstelling tot sommige andere bedrijven maakt Zowie het altijd erg duidelijk welke sensor wordt gebruikt. In dit geval is dat de Avago ADNS-3310 (soms ook Pixart 3310 genoemd). De eerder geteste EC eVo’s maakten gebruik van de 3090, welke ik ook eerder al aan trof in de CM Storm Alcor. Dit was tevens de sensor die kortweg bekend stond als “de beste” of “perfect”. Wanneer ik dan zeg dat de 3310 zo’n beetje de opvolger is dan mag je uiteraard wel wat verwachten.

Aan de andere kant, als de 3090 zo perfect is, hoe kan de 3310 dan nog verbeteren? Nou.. lastig, maar niet geheel onmogelijk. Hoewel de LOD al besproken is is het wel van belang te melden dat de flexibele LOD een feature vanuit de sensor is. Hoewel Zowie altijd al een focus heeft gelegd op het verzorgen van een lage LOD (voornamelijk door het aanpassen van de lens), is het wel een inherent voordeel van de 3310 boven de 3090. Wat de sensorprestaties zelf betreft kan je het kort samen vatten: vanuit een praktisch perspectief behoren beide gewoon de betere sensoren, en de verbeteringen van de één naar de ander kunnen het best worden beschreven als “grotendeels theoretisch” of “meetbaar, maar niet of nauwelijks merkbaar”.

Als je gewoon een top sensor wil kan je een muis met een ADNS-3310 gerust kopen en hoef je je geen moment zorgen te maken. Uiteraard moet ik enige nuance toevoegen voor de lezer met een diepgaandere kennis, want een voordeel van de 3310 zijn de “native” DPI stappen van 50 DPI waardoor praktisch alle DPI settings vanuit de sensor deze perfecte ervaring moet geven. Software of firmware die een muis met de 3310 veel DPI settings geven hoeven dan eigenlijk geen rekening te houden met mogelijke afwijkingen op “niet-native” DPIs. De door Zowie gekozen 400-800-1600-3200 zijn dus ook allemaal uitstekend in de gebruikservaring. De toevoeging van de 3200 setting in de FK1 (waar de EC eVo het bij max. 2300 moest houden) zal ook in de smaak vallen bij gamers die een hogere sensitivity op prijs stellen. Maar welke DPI setting je ook gebruikt: Geen jitter vanuit de sensor, geen (of niet meetbare) acceleratie, geen prediction, etcetera.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.