Er zijn van die momenten waarop je je als reviewer toch wel extra gevleid voelt. Ik heb al vaker gesteld dat je een review-hobby’s enkel moet oppakken als je hart er ligt, en als dat het geval is doet weinig je beter dan wanneer mensen leuk, inhoudelijk of soms ook gewoon lekker kritisch reageren op je content. En natuurlijk spring ik een gat in de lucht bij elke opmerking “toffe review”, zo enthousiast ben ik ook wel weer. Toch zijn er momentjes waar je springkracht serieus wordt getest, zoals wanneer je een berichtje krijgt of je het leuk zou vinden om de gloednieuwe AMD processor aan de tand te voelen.

De AMD A8-7650k is dan ook echt gloed en gloednieuw, hij staat momenteel nog niet eens in de pricewatch, en pas sinds deze week beginnen leveranciers en webshops pas de verkoop. De APU serie van AMD, de processors met geïntegreerde graphics dus waarbij je geen losse grafische kaart nodig hebt, komt in varianten tussen de 50 en 150 euro en kenmerkt zich vooral door stevige grafische prestaties ten opzichte van de Intel concurrentie. In de regel is het ook bekend dat de pure single-core prestaties dan weer achter blijven. Omdat het een A8 model betreft gaat het hier om een quad-core processor, A10 modellen zijn quad-cores, A4 en A6 zijn dual-cores. De prijs van de A8-7650K moet om en nabij de 100 euro uitkomen, wat hem praktisch een vervanger maakt van de huidige A8-7600 die ook rond de 100 euro moet kosten.

De toevoeging van de letter K maakt het echter een processor welke overklokt kan worden, wat voorheen enkel aan A10 varianten van de quad-core was toebedeeld, en die beginnen bij ca 120 euro. AMD lijkt de A8-7650K dus te positioneren als een betaalbare overklokbare quad-core met stevige grafische prestaties. De grafische prestaties komen in dit geval van een Radeon R7 GPU op 720MHz. Net als de A10-7700k heeft hij 384 GPU Cores, de A10-78xx serie heeft er meer maar begint bij 140 euro. De vergelijking met de 120 euro kostende A10-7700k is vooral ook apart, want je lijkt 20 euro te besparen met een A8-7650K ten koste van slechts 100MHz, iets wat je zelf via overklokken eenvoudig kan terugwinnen.Inmiddels ligt de processor hier voor mij, samen met een Asus A68HM-Plus moederbord, en vraag ik mij af wat ik er mee zal doen. Zodoende kom ik ook bij de reden waarom ik dit post: Ik ben benieuwd naar wat jullie zouden doen! Natuurlijk moeten de grafische prestaties worden getest, zeker voor gamers die zich richten op populaire online games als CS:GO of LoL zal het mooi nieuws zijn als blijkt dat zij hun games soepel kunnen draaien zonder een dure GPU te kopen. Natuurlijk moet je overklokken met een K-serie processor, al zal het 3+2 phase design echt extreme overkloks in de weg staan. Maar welke koeler trek je van de plank? Zie je liever gangbare, betaalbare combinaties zoals ~30 euro luchtkoelers die goed samen gaan met een processor voor 100 euro, of zie je liever zwaardere hardware zoals 100 euro+ koelers en extra ventilatoren op de VRMs? Zal je testen met betaalbaar 1600MHz of 1866MHz werkgeheugen, of zou je toch liever 2133MHz geheugen gebruiken? Welke benchmarks zou je graag zien, welke features van de nieuwere generaties zou je goed in beeld brengen? Natuurlijk moet het leuk worden, maar tips over de praktische applicaties zijn natuurlijk ook erg welkom. Ik wil naar een mooie review toe werken, en jullie input is daarbij voor mij van groot belang!

Ik ga even lunchen, en terwijl ik van mijn hapje geniet bereid ik mij voor om vanmiddag nog enkele ideeën in de praktijk te gaan testen.

(Na de eerste stukjes feedback- Ed) Besloten te beginnen met een suggestie welke ik al aan voelde komen: Hoe presteert hij met een praktisch gangbare hardware combinatie. Ik begin met 4GB DDR3 1600MHz geheugen, een budget Sandisk Ultra Plus 128GB SSD (Was de goedkoopste van het moment vorige week), en hoewel ik geen budget luchtkoeler heb liggen komt de zeer compacte maar erg luxe Noctua NH-U9S wat prestaties betreft goed in de buurt van betaalbare grotere towerkoelers. Testen gebeurt hier nog altijd op mijn CM Testbench en met de V850 voeding. Dikke overkill natuurlijk die voeding, maar het is nu eenmaal mijn bench-voeding en een luxe voeding heeft (helaas) geen relevante impact op de prestatiescores in benchmarks.Hij start in elk geval op, en nu tijd om Windows te installeren, en dan benchmarks voor volgende update!
234,176

Over Stephan

Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.

4
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
StephanTom 1234 Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Tom 1234
Gast
Tom 1234

Alweer een “toffe review” van uw hand.

Wat ik mij nu afvraag klokte de processor niet hoger dan op 1.35 V omdat u voor de 7670K 1.4V gebruikte?
En zou het waard zijn een veel duurdere Cpu A10 of hoger te kopen ipv die APU?

Ga zo door!