De ASRock Fatal1ty H170 Performance heeft een mooie facelift gekregen als we deze vergelijken met zijn voorganger de ASRock Fatal1ty H97 Performance. We zien esthetische verbeteringen en belangrijke features terug van de recente Skylake generatie. Wat haal je in huis voor circa 125 euro?

Het rood met zwarte design is erg appealing. Ben je druk bezig met de voorbereidingen van een nieuwe build, en heb je een rood met zwart design in gedachten? Dan is de Performance een leuke kandidaat. Het PCB op de H170 variant is ook een stuk donkerder dan die van de H97 en heeft een matte afwerking. Hierdoor vallen de vol rode heatsinks nog beter op.

Als de we de benchmarks vergelijken met de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming-ITX/ac gecombineerd met een Intel Core i5 6600K op 3.5GHz (stock), dan zien we dat het moederbord vergelijkbare resultaten levert. Voor de gebruiker die echt niet gaat overklokken is dit een gunstig resultaat. Uiteraard combineer je dit moederbord dan ook niet met een ‘K’ processor.

Met de prijsstelling kan je naar mijn mening twee kanten op. Ja, de H170 Performance komt in de buurt van wat Z170 borden in de prijsvergelijker. Hier is de keuze wat jij belangrijk vindt, wat weegt persoonlijk zwaarder. Wil je echt gaan overklokken, dan heb je geen keuze en moet je een Z170 moederbord pakken. Baseren we het op de uitstraling en afwerking van het moederbord, dan is de H170 Performance completer qua afwerking. Het elektromagnetische schild is hier een voorbeeld van. Toch kruist de H170 Performance al bijna de prijs van de ASRock Fatal1ty Z170 Gaming K4/D3. Het moederbord is qua design vergelijkbaar en vrijwel identiek voor vijftien euro meer. Het is dus echt afwegen welke richting je kiest.

Desalniettemin heeft de H170 Performance een prima featureset. Zo is er een M.2 slot aanwezig met NVMe ondersteuning, één eSATA connector aanwezig en zes SATA 3 (6.0Gb/s), een Realtek ALC1150 en TI® NE5532 headset amplifier. Aan connectiviteit ontbreekt het moederbord ook niet met twee USB 2.0 en zes USB 3.0 poorten, waarvan één USB Type-C. Wel mis ik een USB 3.1 controller op het moederbord. In de praktijk gebruik ik deze eigenlijk nog vrij weinig, want ik heb geen USB 3.1 randapparatuur liggen.

De H170 Performance is een zeer degelijk en afgewerkt moederbord. In zijn prijsklasse doet hij op het gebied van afwerking net wat beter dan de concurrentie. Over smaak valt niet te twisten, maar er zijn eigenschappen genoeg om dit te mogen zeggen. Bekijk de foto’s nogmaals mocht je twijfelen. De features en mogelijkheden zijn voor een H170 moederbord zeer compleet. Ik kan niet meer zeggen dat de keuze bij jezelf ligt. Dat er veel overeenkomsten zijn tussen de Z170 en H170 chipset heb ik al aardig wat keren benadrukt. Hoe zit dat dan met H110? Op het H110 platform heb je maar 6x PCIe 2.0 lanes, kan je maximaal 4 SATA 3 (6.0Gb/s) apparaten gelijktijdig aansluiten op het chipset en heb je minder USB poorten (maximaal vier USB 3.0). Tevens maakt H110 gebruik van DMI 2.0 wat langzamer is dan DMI 3.0 op het H170 en Z170 platform. Daarbij komt ook nog een grote tegenvaller dat er geen M.2 ondersteuning is. We kunnen dus stellen dat de verschillen tussen H170 en H110 groot zijn, dan hebben we het nog geen eens gehad over RAID opties en Rapid Storage. Het H110 platform verleent zich op basis van de bovenstaande eigenschappen beter voor een office of budget PC. De belangrijkste ‘Skylake’ features ontbreken.

Ga je voor een scherpe prijs en esthetica, of spendeer je wat meer om te overklokken met een minder afgewerkt moederbord. De keuze is aan jou!


250250250250

Je kunt de ASRock Fatal1ty H170 Performance vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijzen en levertijden @ Hardware.info
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net

Over Redactie
Avatar
TechTesters.eu, uitgebreide Nederlandstalige reviews sinds 2013.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments