Alvorens we naar de specifieke ASUS uitvoering gaan kijken eerst even een blik op de onderliggende features van de Nvidia ‘Pascal’ chip, de GP106 is een andere chip dan we in de GTX 1070 en GTX 1080 tegen kwamen, al heb ik hier zelf vooralsnog nul inhoudelijke informatie over ontvangen (valt wel wat te vinden online natuurlijk, daar niet van). Desondanks wil ik wel even kijken naar een aantal van de nieuwe features die we tegenkomen in de nieuwe generatie Nvidia kaarten, die zowel voor de GTX 1070 en 1080, als deze nieuwe GTX 1060 opgaan.


Praktisch van aard is de aanwezigheid van hardwarematige x265 / HEVC decoding in deze nieuwe chips, wat we op de GTX 950 en 960 tegen kwamen, maar op de vorige generatie high-end moesten missen (970/980/980Ti/Titan). Ook Ultra HD (4K) beelden op 60FPS naar je moderne televisie sturen is zo geen enkel probleem. Vermoedelijk iets meer in de toekomst voor home cinema fanaten is de ondersteuning van HDR beelden welke aanwezig is in deze generatie.

Voor de gamers is er ‘Fast Sync’. Lang verhaal kort: De al-oude V-sync instelling voorkomt ‘screen tearing’ maar zorgt in feite voor een marginale vertraging. Geen vertraging die de gemiddelde casual merkt, maar funest voor competitieve play. Fast sync lost dit laatste grotendeels op en maakt in theorie dus een einde aan screen tearing, wat zeker nog speelt op niet-extreem-snelle schermen. Probleem zit uiteraard in het testen ervan, maar de ervaring de laatste weken met de GTX 1080 en GTX 1070 in huis, en de laatste dagen met de GTX 1060 lijkt aan te duiden dat Fast Sync een mooie en vooral logische upgrade op het oude V-Sync concept is.



Voor gamers met een meer artistieke of sociale insteek (lees: streamen of anderzijds delen van gameplay) is Ansel een aardig nieuwtje. Games die dit ondersteunen laten je wanneer gewenst een screenshot maken, maar geven je op dat moment volledige camera vrijheid om dit te doen. Het maakt je game niet sneller, maar met de populariteit van het delen van de ervaringen toch een slim bedacht nieuwtje.



Terug naar de specificaties van deze kaart zelf:


De ASUS ROG Strix GTX 1060 is een ‘factory overclocked’ kaart, met een ca 10% hogere standaard snelheid. Om de kaart van wat extra prik te voorzien is zowel een enkele 8-pin PCI Power aansluiting vereist. In tegenstelling tot het gros van de concurrenten (zoals het nu lijkt) wijkt ASUS af van de standaard aansluitingen die Nvidia op de GTX 1060 verwacht. Geen 3 Displaypoorten aangevuld met één HDMI en één DVI, wat standaard is, maar één DP maakt ruimte voor één extra HDMI. Specificaties van de poorten, 1.4 voor DP en 2.0b voor HDMI zijn ongewijzigd. Het idee achter de tweede HDMI aansluiting is zodat je één voor je VR kan gebruiken, en één voor een HDMI scherm.

Fysiek is de kaart groter en breder dan de Founders Edition. 298mm lang is niet overdreven, maar wel ruim 3cm langer dan stock, en ca 2cm langer dan de grote concurrent MSI. De ASUS is echter weer 6mm smaller, waardoor beide een voordeel of nadeel kunnen hebben in specifieke behuizingen.

Naast wat harde specs brengt ASUS natuurlijk ook wat fancy bling naar de productpagina. Zo leggen ze de focus op hun RGB feature die we uiteraard gaan bekijken. Ook de ‘0dB’ fans zijn weer van de partij, waarbij bij lage temperaturen de koeler dus geheel stil komt te staan voor .. wel.. 0dB geluidsproductie. Opvallend is de toevoeging van twee 4-pin fan headers op de kaart zelf om extra case ventilatoren op aan te sluiten, welke zich dan aanpassen aan de behoefte van de GPU. Uiteraard zien we op die pagina ook het één en ander wat betreft de kwaliteit van de onderdelen, echter bij gebrek aan mogelijkheden dat te beoordelen laat ik dat aan de lezer zelf over.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.