Terug naar de ouderwetse werkelijkheid van het reviewen: De specificaties:De Asus ROG Strix GTX 1080 is een ‘factory overclocked’ kaart, met een ca 160MHz hogere standaard snelheid (10% sneller dan stock) en in de boost modus een kleine 200MHz sneller dan stock en tevens een stukje sneller dan wat MSI opgeeft. De 8 Gigabyte aan GDDR5X is niet overclockt, waar de MSI juist een kleine (1%) boost toepast. Om de kaart van wat extra prik te voorzien is zowel een 8-pin als 6-pin PCI Power aansluiting vereist.

In tegenstelling tot het gros van de concurrenten (zoals het nu lijkt) wijkt Asus af van de standaard aansluitingen die Nvidia op de GTX 1080 verwacht. Geen 3 Displaypoorten aangevuld met één HDMI en één DVI, wat standaard is, maar één DP maakt ruimte voor één extra HDMI. Specificaties van de poortal, 1.4 voor DP en 2.0b voor HDMI zijn ongewijzigd. Het idee achter de tweede HDMI aansluiting is zodat je één voor je VR kan gebruiken, en één voor een HDMI scherm.

Fysiek is de kaart groter en breder dan de Founders Edition. 298mm lang is niet overdreven, maar wel ruim 3cm langer dan stock, en ca 2cm langer dan de MSI. De Asus is echter weer 6mm smaller, waardoor beide een voordeel of nadeel kunnen hebben in specifieke behuizingen.

Naast wat harde specs brengt Asus natuurlijk ook wat fancy bling naar de productpagina. Zo leggen ze de focus op hun RGB feature die we uiteraard gaan bekijken. Ook de ‘0dB’ fans zijn weer van de partij, waarbij bij lage temperaturen de koeler dus geheel stil komt te staan voor .. wel.. 0dB geluidsproductie. Opvallend is de toevoeging van twee 4-pin fan headers op de kaart zelf om extra case ventilatoren op aan te sluiten, welke zich dan aanpassen aan de behoefte van de GPU. Uiteraard zien we op die pagina ook het één en ander wat betreft de kwaliteit van de onderdelen, echter bij gebrek aan mogelijkheden dat te beoordelen laat ik dat aan de lezer zelf over.

Over Stephan

Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.