In mijn voorgaande reviews is de Avago ADNS-9800 sensor meerdere keren naar voren gekomen. Deze sensor is gewoon “goed”, is niet gevoelig in de zin dat het uit maakt of je een muismat gebruikt of een willekeurig tafel oppervlak gebruikt, en vertoont ook geen hinderlijke afwijkingen zoals jitter of prediction. Sterker nog, als het op laser sensoren aan komt is het één van de betere, en tevens heel erg aanpasbaar.

Dat laatste is echter waar de wat beperkte software van A1 echt gevolgen heeft. Zo kan de Lift Off Distance niet worden aangepast, terwijl deze fabriek af toch best hoog is. Veel mensen zullen er niets van merken, maar voor mensen die hun muis naar wens hopen af te stellen is het toch een gemis. Vermoedelijk is voor een wat hogere setting gekozen om te zorgen dat de Rapira Elite met alle oppervlaktes goed werkt, wat ook het geval is (enkel een glazen tafel heb ik niet om te testen), maar het is jammer dat die optie ons is ontnomen.

Het enige wat deze sensor inherent zou moeten hebben is een beetje positieve acceleratie, oftewel je muis legt iets meer pixels af als je hem snel een haal geeft dan wanneer je hem rustig beweegt. Toch wisselt die ervaring wel tussen verschillende muizen met de ADNS-9800 sensor, want bij de Sensei Wireless was het direct goed te meten, bij de Mizar moest je er grotere moeite voor doen, en bij de Tyon merkte je het eigenlijk vooral op hogere DPI waardes. Dit komt door de firmware en de implementatie van de sensor door de fabrikant, waar ook weer verschillen in zitten.

De Rapira Elite lijkt ook slechts een beperkte inherente acceleratie te hebben, wederom lijkt het iets makkelijker waar te nemen op hogere DPI waardes, al is dat ook niet onlogisch gezien je dan makkelijker erg snelle bewegingen kan maken. Bij 800 / 1200 DPI (1200 is mijn CS:GO instelling) vind ik het praktisch te verwaardelozen.

Technisch gezien is de sensor keuze dan ook meer dan prima. De betere optische sensoren bieden in de regel een iets puurdere ervaring, maar als het op laser sensoren aan komt kan je met een 9800 zeker niet verkeerd. Vanuit een praktisch perspectief is er in elk geval weinig op aan te merken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments