Review: AVM Fritz! Wlan Repeater Roundup: 450E, 300E, 310.

Productpagina Fritz!WLAN Repeater 450E
Productpagina Fritz!WLAN Repeater 300E
Productpagina Fritz!WLAN Repeater 310Fritz!, of beter gezegd AVM, is een Duitse fabrikant van netwerkapparatuur. Klanten van XS4ALL zullen wellicht bekend zijn met enkele van hun producten, maar ze zijn ook aardig vertegenwoordigd in de welbekende zaken zoals de MediaMarkt. De link met XS4All vind ik zelf wel een passende, gezien zij als (redelijk) premium provider toch ook premium apparatuur aan hun klanten moeten leveren. Ik zie Fritz! in de categorie netwerkapparatuur toch wel als een premium merk met een ietwat premium prijskaartje. Nu valt het laatste vaak nog wel mee, zeker gezien wat er wordt geboden, maar een prijsvechter is het zeker niet.

Mijn eigen ervaring dusver met Fritz! producten was tot nu toe vooral beperkt tot de Fritz!Box’en (Modems/Routers) die XS4ALL meeleverd, en de Fritz!Wlan Repeater N/G (Wifi versterkers). Zo heb ik een perfecte (als in, kan er niet gelukkiger mee zijn) ervaring met de Fritz!Box 7340, waar een half dozijn servers achter hangt, dagelijks tientallen medewerkers fanatiek op/via/langs zitten te werken, thuiswerkers via inloggen, en ook gast-wifi-gebruikers een beetje op kunnen internetten, en dat ding is in de laatste jaren (of zo lang als ik het mij kan herinneren) geen enkele keer vastgelopen. Ook met de N/G repeater heb ik meerdere uitstekende ervaringen, de snelheid van internet over een repeater valt altijd wel wat op aan te merken (daarover straks meer), maar een veel voorkomend punt van kritiek is de noodzaak om sommige repeaters regelmatig ‘even uit het stopcontact te halen omdat ie vast is gelopen’, en daar hadden die N/G’s bij mij geen last van.

Dat laatste punt brengt ons ook langzamerhand naar één van de redenen om deze review te maken. Nog niet zo lag geleden had ik snel een repeater nodig, en gezien het budget beperkt (te beperkt voor de ca 80 euro kostende Fritz! N/G) was viel de keuze op dat moment op een zeer goedkoop model van TP-Link (De 850RE). Al snel kwam de teleurstelling dat ik bijna wekelijks, en bij actief gebruik zelfs elke paar dagen, de repeater moest herstarten. Hoewel een samplesize van 1 niet direct veel zegt over de 850RE was het voor mij voldoende om liever terug te gaan naar de bekende, stabielere, maar ook duurdere Fritz!Wlan Repeater N/G. Toen ik onlangs werd geattendeerd op het feit dat AVM ook enkele andere repeaters in het assortiment had, met vooral ook lagere prijzen, werd een vergelijkende review in de planning gezet.

In deze review ga ik de AVM Fritz!Wlan Repeater 450E, 300E, en 310 naast elkaar zetten. Alle 3 wireless repeaters met hun eigen persoonlijke tintje, maar grotendeels natuurlijk alternatieven van elkaar. De Wireless N/G lijkt inmiddels uitgefaseerd te worden en neem ik dan ook niet mee. Ondanks de stabiliteitsissue met mijn TP-Link 850RE zal ik toch enkele metingen uitvoeren om de vergelijking nog wat uit te breiden. Scratch that, tijdens het testen bleef de 850RE geen minuut stabiel, deze kon dus niet mee de resultaten in en zal een gevalletje RMA worden.

Voor ik aan de review begin wil ik graag kort mijn review ‘filosofie’ uitleggen. Ik maak reviews om een realistisch, duidelijk, en compleet beeld te geven van de producten. Zo wil ik toekomstige kopers zo goed en correct mogelijk te informeren over de producten in kwestie zodat zij met vertrouwen een aankoop kunnen doen en niet voor verrassingen komen te staan. Omdat stock foto’s van veel producten vaak ver van de realiteit staan probeer ik met een flinke dosis foto’s het product goed in beeld te brengen, en foto’s worden dus nooit bewerkt, bijgekleurd, of op andere vergelijkbare manieren aangepast. Ik vind het belangrijk om enthousiast aan de slag te gaan met producten, maar mogelijke overwegingen moeten uiteraard duidelijk aan bod komen. Zoals altijd sta ik open voor suggesties om de reviews aan te passen cq te verbeteren.

Deze review is gezien de vele opties en de benodigde uitleg bij dergelijke producten eigenlijk te lang geworden. Voor de liefhebber vast geen bezwaar, voor de haastige lezer heb ik de conclusie iets langer gehouden, zodat je met enkel dat hoofdstuk al een heel eind komt.
Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.