a>

Je netwerk is versterkt, en klaar zou je denken? Dat kan, maar je kan ook de repeater wederom zelf benaderen door Fritz.repeater of het ip adres van de Fritz! in je browser in te vullen. Na het invullen van het wachtwoord (welke je uiteraard hebt ingesteld) kom je dan in het volgende scherm. Je kan dan direct zien hoe de Fritz! is ingesteld, hoeveel draadloze apparaten er op verbonden zijn, of er iets bedraad aan is verbonden, en welke apparaten hij binnen het netwerk kan detecteren. In dit geval zie je dat er 6 andere apparaten binnen het netwerk zijn aangesloten.


Laten we alle geavanceerde instellingen maar even doorlopen. Uiteraard kan je hier de repeater een ander netwerk laten versterken. Opvallend was dat de Network key in plain text opgeslagen is. Uiteraard moet je al op het wifi netwerk, of bedraad aangesloten zijn, om deze informatie te kunnen uitlezen, maar het beveiligen van je repeater met een wachtwoord is wel verstandig.


Via de monitor functie kunnen we wat meer details zien van de verbinding tussen de repeater en router. We zien dat de doorvoer snelheid op de huidige locatie 111 Mbit/s is, wat het IP adres is van de Fritz!, en hoe de invloeden uit de omgeving zijn op de mogelijke wifi kanalen. Zo kunnen we eenvoudig zien of ons netwerk niet beter af is op een ander kanaal.


In het volgende scherm kunnen we nog wat sleutelen. Normaliter versterkt de repeater het netwerk onder exact dezelfde naam, waarbij een wireless apparaat (telefoon, tablet, etc) zelf regelmatig het sterkste toegangspunt zoekt. Je kan de repeater echter ook netwerk onder een andere naam laten uitzenden, waarbij het eenvoudiger is zelf te selecteren met welk toegangspunt je apparaat verbinding maakt. Zo kan je bijvoorbeeld voorkomen dat een bepaald apparaat schakelt tussen de repeater en de router, wanneer je weet dat op een bepaalde locatie één van die twee beduidend betere prestaties geeft. Mocht je het willen kan je eventueel ook de uitzendkracht verminderen. Ook de optie om apparaten onderling niet met elkaar te laten communiceren is aanwezig, en de optie om geen nieuwe apparaten op het wifi netwerk toe te staan is aanwezig.


Mocht je een ander wifi netwerk aan maken vanuit je repeater kan je uiteraard ook een andere toegangscode gebruiken, zo werkt de repeater als een sort individueel netwerk op dezelfde internetverbinding. Dit is overigens op zich –geen- veilige gastnetwerk functie, want eenmaal verbonden kunnen de apparaten normaliter nog wel andere apparaten binnen het gehele netwerk zien. De gastnetwerk functie komt zo aan bod.


Hoewel de repeaters sowieso niet meer dan 5 W mogen gebruiken (of 3W voor de 310) is het toch mogelijk het verbruik nog wat te verminderen door de wifi functie op bepaalde tijden uit te schakelen. Nadat de repeater de eerste keer verbinding met internet heeft gemaakt kan je hier een schema instellen wanneer de repeater in de besparingsstand gaat, zo kan je tijdens je werkuren of slaapuren onnodig verbruik besparen. Zoals het plaatje ook aan geeft, je kan ook ten alle tijden de knop op de repeater indrukken om de wifi functie tijdelijk uit te schakelen (totdat je de knop weer in drukt) om zo zelf een beetje verschil te kunnen maken.


De volgende functie werkt alleen in combinatie met een Fritz!Box in huis. In de Fritz!Box’en kan je een volwaardig en veilig gescheiden gastennetwerk instellen, oftewel internet voor je gasten zonder dat een handige jongen stiekem even in je netwerk omgeving zit te spelen. Wanneer je in een Fritz!Box een gastennetwerk maakt pakt de repeater deze instellingen vanzelf over, tenzij anders aangegeven.


Ook niet onhandig: een log feature. Zo kunnen we in de repeater zien wie/wanneer op het netwerk inlogt, verbinding met de repeater zelf probeert te maken, etcetera.


De verbruiksmeter geeft geen daadwerkelijk verbruik aan in Watt, maar is toch een indicatie van hoe efficiënt onze instellingen met energie om gaan. Na het veranderen van instellingen kunnen we 24 uur later beoordelen of het zuiniger is of niet. Om eerlijk te zijn denk ik niet dat de gemiddelde gebruiker er veel beter van wordt, tenzij je structureel de wifi versterking uit zet gedurende tijden wanneer je zeker geen gebruik maakt van je netwerk.


De volgende feature is enkel aanwezig op de 300E en 450E, gezien deze bepaalt hoe je bedrade aansluiting werkt. Normaliter werkt het zoals je op het plaatje ziet: de repeater heeft een draadloze verbinding met je router, en je kan de bedrade poort eventueel gebruiken om een ander apparaat binnen je netwerk te hangen. Je kan er hier voor kiezen de repeater als access point te laten functioneren, waarbij de kabel dus aan je router gehangen moet worden om goed te functioneren. Een access point heeft een hogere doorvoer tot gevolg op je draadloze netwerk dat via de repeater loopt, maar dan moet je wel een kabel direct tussen de router en de repeater hebben liggen. En een gebrek aan dat laatste is de meest gebruikte reden om een repeater te kopen, maar als je een access point zoekt welke in je stopcontact zit in plaats van een los kastje op tafel, is de 450E of de 300E dus een overweging.


Normaliter is de repeater te bereiken via Fritz.repeater of het ip adres. Met meerdere repeaters is dat natuurlijk niet handig, en kan je elke repeater je eigen naampje geven, zoals Fritz.repeater300E , om ze zo van elkaar te onderscheiden. Zo heb ik de 450E Arnold.Repeater genoemd voor hopelijk voor de hand liggende redenen.


De push service is wederom iets wat uit de Fritz!box omgeving voort komt. Zo kan je jezelf mails laten sturen wanneer bepaalde zaken gebeuren. Je kan jezelf regelmatig laten informeren over het data verbruik op de repeater of als er bepaalde verbindingen plaatsvinden. Mocht je je huis verder opgefritz!t hebben met bijvoorbeeld Fritz! Dect telefoons op een Fritz!Box, kan je bijvoorbeeld ook emails ontvangen bij gemiste gesprekken. Wanneer ik aan de review van de nieuwe Fritz! Modem/Router toe kom zal ik daar verder op in gaan, want het zijn zeker leuke features, en de integratie van de vele Fritz! apparaten onderling maakt het voor mij extra interessant.



Tot dusver best interessante features, maar veelal zaken waar de meeste mensen niet aan zullen zitten. De LEDs feature is echter wel een zeer praktische, en zal ongetwijfeld een zeer populaire blijken. Zelfs kleine LEDjes geven in het donker best wat licht af, en veel mensen hebben last van dit soort verlichting. Gelukkig dat je eenvoudig alle LEDs op je repeater uit kan schakelen om dit probleem op te lossen. Erg handig! Mocht AVM luisteren, misschien zou het leuk zijn ook deze feature aan een timer te kunnen hangen, zodat de LEDs bijvoorbeeld enkel in de avonduren/nacht uit schakelen. Beetje overdreven wellicht, maar wel leuk.


Ook niet onaardig is de backup feature, om al je instellingen in een bestand op te slaan. Zo kan je hem in geval van nood altijd herstellen, al is installatie met de WPS functie dusdanig snel dat ik mij af vraag of dat niet handiger is. Ook zie je hier de opties om de repeater te herstarten, of om de fabrieksinstellingen te herstellen.


Firmware updates zijn ook vanuit de interface mogelijk. Zoeken (gaat automatisch via internet), en bevestigen dat je hem wilt installeren. In mijn geval was de meest recente firmware reeds aanwezig.


Zoals je kan zien zitten er best wat handige features in deze repeaters. Het gros van de kopers zal niet voorbij de <1-minuut WPS installatie komen, maar voor de veeleisende gebruiker zitten er toch veel extras. Persoonlijk ben ik erg te spreken over de LED feature, wat gebruik in slaapkamers en dergelijke beter mogelijk maakt, en iets wat voor een groot deel van de doelgroep interessant zal zijn.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.