Tja, dat krijg je met 2 minuten weinig te doen en MS Paint.




Enkele weken verder ben ik erg te spreken over deze drie repeaters. Ze werken allemaal tot dusver storing-vrij, waren een eitje om te installeren, en presteren prima. Toch moet je je altijd af vragen of een repeater voor jou de oplossing is. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is altijd “kan ik een kabel trekken”, draadloos kan simpelweg niet tegen een kabel op, zelfs wanneer je een goed signaal verder versterkt. Wanneer je reeds een draadloos netwerk hebt, geen kabel kan of wil trekken, en in een deel van je woning/kantoor slecht bereik hebt kan een repeater een uitstekende oplossing zijn.

Als je tot die laatste groep behoort moet je wel even je gebruik op een rijtje zetten, want puur de repeater functie beperkt altijd de maximale draadloze doorvoer. Iemand die een krantje digitaal leest, wat mails/facebook/meuk op de tablet bekijkt of een beetje op skype/facetime zit te spelen zal het niet merken, maar als je vooral zeer grote bestanden binnen je eigen netwerk heen en weer sleept, of over je dikke glasvezel verbinding volle bak wil downloaden via een repeater, dan is de kans groot dat je tegen de limieten van die draadloze verbinding aan loopt. Zorg wel dat je de repeater een redelijk signaal laat versterken, dat mag hopelijk vanzelfsprekend zijn, maar er zijn echt mensen die verwachten dat een repeater wonderen kan verrichten met een matige input.

Toch kan je ook stellen dat deze beperkingen voor de grote meerderheid eigenlijk niet zo spannend zijn. Vooral de zeer eenvoudige installatie (van alle 3 de modellen) en de uitstekende stabiliteit, ook onder zware omstandigheden, zijn voor hen van belang. De snelheid zit voor die meeste gebruikers wel goed. Vooral de Fritz!Wlan Repeater 310 lijkt voor die eenvoudigere gebruiker uitstekend, met een prima prijs van € 36,– (Correctie: Prijs ligt tussen de 40,– en 45,– incl bezorgen, 36,– betreft het Duitse model met enkel Duitse software), een mooi klein ontwerp, en een snelheid en featureset die amper onder doet voor z’n grotere broers.

De 300E en 450E zitten met prijzen van ca 50 en 60 euro respectievelijk wel wat hoger, maar je krijgt er ook wel wat voor terug. Vooral de optie om een apparaat bekabeld aan de Fritz! aan te sluiten is een handige feature wanneer je wel een stuk van je woning draadloos wil overbruggen, maar wel een stuk hogere snelheid nodig hebt. Zo kan je bijvoorbeeld zwaarder beeldmateriaal streamen of praktisch volledig gebruik maken van dikke internetverbindingen (richting de 100Mbps) op apparaten zonder of met een matige wifi aansluiting (Zoals de meeste televisies). Enkel als repeater liggen de snelheden op de 2.4 GHz frequentie niet veel hoger dan bij de 310, dus of de meerprijs verantwoord is als je de bekabelde-feature niet gaat gebruiken zal je wel even stil bij willen staan. Overigens is dat vooral een punt bij de 450E, want die ‘extra’ 150Mbps blijkt in de praktijk lastig om goed te benutten, met de maximale effectieve verschillen rond de 15%. De 300E zit er wat prestaties op de 2.4 GHz band tussen de 310 en 450E in, en heeft naast een iets lagere prijs dan de 450E ook nog eens de optie om op de 5.0 GHz frequentie te werken. Niet alle routers kunnen dat al aan, maar als je dat hebt zijn de daadwerkelijk te halen snelheden op die 5.0 band wel een flink stuk hoger, en die frequentie ondervindt aanzienlijk minder hinder van andere netwerken in de buurt.

Uiteindelijk maakt dat geheel de Fritz!Wlan repeater 300E de favoriet voor mijn eigen doeleinden. De prijs is zeker fair voor wat je krijgt, de bekabelde feature komt vaak goed van pas, en de 5.0 GHz feature maakt hem in veel recente netwerken noemenswaardig sneller. De 450E is een goede kandidaat wanneer je niet de intentie hebt om een 5.0GHz wifi netwerk op te zetten, maar wel de bekabelde feature wil gebruiken en/of elk klein beetje extra snelheid echt van belang is. Mijn voornaamste kritiek op de 450E ten opzichte van de 310 is dat wanneer je de bekabelde feature niet wil gebruiken, het prijsverschil wel een stuk groter is dan het prestatieverschil.

In alle gevallen krijg je sowieso de eenvoudige installatie, een flink featurepakket, een prima snelheid, en een lange garantie. Mijn positieve ervaringen met AVM/Fritz! zetten zich vooralsnog door, en naarmate ik de thuisomgeving met meer Fritz! apparatuur versterk zullen ook zeker meer reviewtjes volgen. Mochten er de komende weken of maanden noemenswaardige gebeurtenissen plaats vinden met de repeaters kan je uiteraard een update verwachten.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.