Productpagina @ en.avm.de


Af en toe heb je van die producten waar je versteld van blijft staan zelfs na weken of maanden gebruik. De AVM Fritz!Box 7490 is daar een mooi voorbeeld van; een router met een prijs van 225 euro (tot eind vorig jaar zelfs een eurotje of 250-260), oftewel een model waar meeste router-kopers geen moment over zullen peinzen, maar wel dusdanig volgestampt zit met features dat je als eigenaar van zo’n apparaat toch enkel gelukkig mee kan zijn. In mijn geval begon de ervaring nadat mijn vorige router in Augustus vorig jaar (dus inmiddels een maandje of 6 geleden) de geest gaf, en ik nu eindelijk een model wilde die ik nimmer hoefde te rebooten (bij de oude was dat wel maandelijks nodig), en tevens weer de vaste telefonieaansluiting weer eens wilde gebruiken. Met een uitstekende ervaring met een oudere Fritz!Box aan de zaak die het jaren lang vol hield zonder morren leek de nieuwe 7490 ‘de’ kandidaat.

Voor mij is het tevens ook nieuw terrein; normaliter review ik toch componenten en randapparatuur. Een router is weer iets heel anders, al doe ik de Fritz!Box 7490 geen eer aan door hem slechts ‘ een router’ te noemen. Een betere bewoording is: Modem, Router, Telefooncentrale, NAS, Mediaserver, VPN host, Fax (bestaat dat nog?) en/of Central Control hier in huis. Ondanks dat het nieuw terrein is, en je als consument eigenlijk geen hele goede router-vergelijking kan doen, voelde ik mij toch gedreven een keer te laten zien wat je nu allemaal met zo’n high-end ding kan, en waarom het kan lonen om meer uit te geven voor een router dan een tientje of 5.

Gezien ik geen berg routers heb liggen om prestaties te vergelijken zal een groot deel van de review dus draaien om ‘wat deze Fritz!Box allemaal wel niet kan’. Met die informatie kan je uiteraard aan de slag en gaan bedenken hoe je dit binnen je eigen netwerk kan toepassen, en of dat voor jou de investering waard is.

De AVM Fritz!Box 7490 is tegenwoordig verkrijgbaar voor ca 225 euro.

Foto’s in een review zijn maximaal 600px breed, dit geeft beperkingen in wat je met screenshots kan laten zien. Tevens maakt het sommige screenshots lastig leesbaar op sommige telefoons, hier kan ik helaas weinig aan doen. Ik pas zo veel mogelijk crops en resizes toe om het vlot leesbaar te houden, maar beperkingen zijn onvermijdelijk. Ik heb een bestand beschikbaar gemaakt met alle screenshots (wel cropped, niet resized), mocht je specifieke onderdelen wat prettiger willen nalezen. Deze is op de laatste pagina te vinden.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.