Eerder liet ik al de Fritz! Fon zien, een chic toestel wat samen met de Fritz!Box wat extra onderlinge samenwerking mogelijk maakt. Een product wat niet standaard bij de Fritz!Box zit, maar wel aardig is om even te bekijken (echter te eenvoudig voor een eigen review, en is sowieso enkel met een Fritz!Box werkt) is de Fritz!DECT 200. Een apparaat wat dus specifiek gemaakt is om samen te werken met je Fritz!Box, en een typisch voorbeeld is hoe AVM met hun Fritz! reeks een soort mini-ecosysteem in je huis wil verzorgen. Hoewel je ‘beperkt’ bent tot maximaal 6 Fritz!Fon’s per Fritz!Box tellen DECT 200’s niet mee in die telling. Je kan een maximum van tien DECT 200’s koppelen.



In beginsel lijkt het een simpele schakelaar voor aangesloten apparaten. Je drukt op de On/Off knop en het contact wordt gemaakt of afgesloten. Erg leuk, maar voor bijna 50 euro verwacht je natuurlijk meer. Dit kastje maakt via DECT verbinding (plug hem in, druk de DECT knop op je Fritz!Box in, en klaar) met je Fritz!Box en kan vervolgens bediend (geschakeld) worden met je Fritz! Fon, computer, mobiele telefoon of Tablet (Via de Fritz!App). Zo kan je de schakelaar ‘op afstand’ (dus ook van buiten huis als je de App via MyFritz! verbinding laat maken met je Fritz!Box) in en uitschakelen.

Omdat de DECT 200 geen IP adres krijgt binnen je netwerk bereik je alle instellingen via de Fritz!Box zelf. In het ‘Smart Home’ scherm zie je het overzicht van al je DECT 200’s (in mijn geval: één stuk), de status van de connectie, de schakelaar, de huidige modus, en ook de omgevingstemperatuur. Jawel, de ietwat exotische dame is chronisch koud in huis en hoewel ik met 23,6 graden half-naakt en zwetend rondloop wint zij het gevecht om de thermostaat normaliter.


Ook de DECT 200 kan natuurlijk uitgebreid ingesteld worden. Moet de stroom standaard aan of uit na een uitval, wil je meerdere groeperen, wat zijn de stroomkosten per kWh om de grafiekjes naar wens te maken. Net als bij de Box, Repeaters, en Powerline adapters kunnen de LEDs ook worden uitgeschakeld voor ‘donkere’ werking, kan de fysieke-switch knop worden uitgeschakeld, en kan je je per e-mail op de hoogte laten houden van aan/uit schakelingen of regelmatig mail ontvangen over het totaalverbruik. De Dect 200 is true rms oftewel moet redelijk nauwkeurige metingen kunnen verrichten, in elk geval een scherpe indicatie van het werkelijk gebruik moet te verwachten zijn.



Via een uitgebreide weekplanning kan je zelf kiezen wanneer een schakelaar aan of uit gaat, of je kan kiezen voor de vele pre-set schema’s, inclusief willekeurig, of Sunrise/Sunset. De laatste is wel aardig gezien deze om je coordinaten vraagt op onze planeet, om zo de stand van de zon te berekenen. Ik hou het wel bij een handmatige planning 😉 Uiteraard kan je ook het huidige verbruik bekijken, of het verbruik van een bepaalde periode.



Het was vooraf even wennen aan het idee van een slimme schakelaar van bijna 50 euro, maar eenmaal in gebruik zie je weer duidelijk de top integratie van AVM producten onderling en de extreem uitgebreide functionaliteit. Al met al een positieve verrassing.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.