Mocht je hier gekomen zijn stuur mij dan even een e-mailtje, de kans is groot dat je inmiddels naar de conclusie gesprongen bent en ‘het wel gelooft’ met al die features. Lijkt mij fijn te weten dat iemand dit ook daadwerkelijk leest.

Dit onderdeel is dan ook echt bedoeld voor mensen die precies willen weten wat kan, en of hun specifieke wens met de Fritz!Box mogelijk is. We hebben tenslotte al vastgesteld dat de 7490 een degelijke router en telefooncentrale is. Eerst even het overzicht er weer bij van de router. Daar zien we dat ons WLAN netwerk ‘up’ is, wat ons externe IP adres is, en welke apparaten momenteel verbonden zijn. Ook op het gebied van de verbinding is een berg informatie te vinden: Wat is het huidige dataverbruik en het dataverbruik de laatste dagen/weken/maanden, waar gaat het aan op, welke services staan online en zijn er mensen met VPN verbonden.





Bijzonder prettig vanuit het ‘ouder’ perspectief, maar ook bijzonder handig als zakelijke router, is de optie om het gebruik goed in de hand te houden, filters toe te passen, en zelfs de verbinding op bepaalde tijden voor specifieke groepen of gebruikers uit te schakelen. Zowel apparaten binnen je netwerk, als het gebruik van het gastnetwerk, kan je stevig aantrekken. Je kan zelfs een heel week-schema instellen. “Geen Netflix na 23:00!” “Geen vieze filmpjes kijken tijdens je werk ‘medewerker A’!” of simpelweg enkel goedgekeurde sites toestemming geven, het kan allemaal. Het klinkt wat streng, maar menig ouder zal het op prijs stellen dat overmatig gamen een beetje gecontroleerd kan worden, en het is niet zo ver gezocht dat je je gastennetwerk van je kleine onderneming enkel gedurende kantooruren beschikbaar wilt hebben.




Een zijspoor van het bovenstaande is de optie om specifieke gebruikers of activiteiten voorrang op het netwerkt te geven, zo kan je bijvoorbeeld zorgen dat je Netflix-avond niet wordt verpest door downloaders zonder dat je elders dan in je router je voorkeuren hoeft in te stellen. De standaard filters zijn wel wat old-school, met onder ander eMule nog in het lijstje, maar daar kan je zelf aanpassingen in maken.



Zaken als port-forwarding ontbreken uiteraard niet, je kan de opslag (512mb intern en/of USB apparaten) naar wens beheren, HTTPS toegang tot je Fritz!Box en FTP toegang de storage is mogelijk, en je kan de SSL certificaten maken en/of beheren. DDNS ontbreekt niet, en er is ook een VPN functie aanwezig. Hierbij kan je dus van buiten toegang krijgen tot je netwerk, maar je kan de Fritz!Box ook met een andere Fritz!Box laten linken, of met een ander VPN netwerk laten verbinden. Ook aardig wat zakelijke features dus. Straks ga ik nog even in wat detail over VPN verbindingen met deze router.






Als je terug gaat naar het beginscherm dan zie je dat bijna alles klikbaar is, en je vervolgens meer informatie geeft. Zie je in eerste instantie welke apparaten momenteel verbonden zijn, klik je één stap verder en je ziet alle details. Welke apparaten actief zijn, hoe snel de verbindingen zijn, IP- en MAC Adressen, en uiteraard kan je hier vervolgens per apparaat flink aan sleutelen. Je kan ook een heel deel van je netwerk (optioneel als je dat wilt via de LAN 4 aansluiting) als gastnetwerk inrichten. Vreemd genoeg staan de LAN2-4 poorten standaard op 100Mbps “Green mode”, aanpassen dus als je echt prestaties wil. Draadloos gastnetwerk is vrij gebruikelijk in routers, maar bedraad lang niet altijd. Dit is echter wel alleen van toepassing op ADSL/VDSL verbindingen, anders kan je dat (net als in sommige andere routers) via VLAN’s inrichten.




Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.