Eerst even de doosjes. Lekker donker, niet te veel poes-pas maar wel wat features op de voorkant. De stijl van het Duitse be quiet! ligt duidelijk in de buurt van het Oostenrijkse Noctua, en mijlen uit de buurt van de ninja-goku-weet-ik-veel-wat kreten van Scythe; een mooie balans denk ik zelf


Laten we een beetje opwerken vandaag en beginnen met de goedkopere Shadow Rock Slim. Straks zal je zien dat de luxere Dark Rock in een foam padding zit, maar de Shadow Rock moet het doen met een kartonnen bescherming. Het maakt de eerste indruk niet veel minder, want de bovenkant van de koeler is meteen een hit. In de verpakking vinden we de koeler zelf, een handleiding, extra fan-clips, een ruim gevulde bus koelpasta, een backplate, en de installatieschroeven



Eerst even een rondje om de koeler (gifje):


Dit lijkt in beginsel een vrij herkenbare 140mm (135mm) towerkoeler: Zilverkleurige heatsink, zwarte ventilator en herkenbare fan-clips. Zodra je wat beter oplet komen er wel een aantal opvallende elementen naar voren. Zo is de bovenkant bijzonder keurig afgewerkt, en ook de kwaliteit van de koelvinnen zelf is werkelijk uitstekend (zeg maar gerust dat je dit naast bijvoorbeeld Noctua kan zetten aan de top van de markt). Ook de ventilator mag er zijn met zijn geribbelde vinnen. Kwalitatief is het allemaal echt op en top degelijk.






Aan de onderzijde zien we toch een kleine kostenbesparing: geen nikkel-coating op de koperen heatpipes, en het betreffen er ‘slechts’ vier. Niet ongebruikelijk in de prijsklasse, al hebben we meerdere koelers gezien met zes. Aan de andere kant: De resultaten zullen moeten tellen. De kabel is niet ‘sleeved’, maar wel keurig zwart afgewerkt, lijkt mij meer dan prima.



Goed, maar wat krijg je dan bij be quiet! als je besluit 15 euro meer uit te geven? De Dark Rock 3. Ook deze koeler maakt meteen even indruk bij het openen van de verpakking met een diep zwarte afwerking. Wat accessoires betreft niet gek veel verschil. De koelpasta is dit keer niet gek anders, al valt op dat de koelpasta niet wit is maar grijs. De Shadow Rock heeft een standaard koelpasta, de Dark Rock een type van Corning. Klinkt leuk, wederom zullen de resultaten moeten blijken.



Een rondje rond de be quiet! Dark Rock 3 (gif):


De Dark Rock is duidelijk een heel ander beestje. Niet alleen is hij groter (vooral dieper), maar hij is ook geheel zwart afgewerkt. Veel koelers geven de illusie dat ze geheel zwart zijn wanneer je de stock foto’s ziet, maar de Dark Rock is dus echt zwart en dat ziet er wel heel bijzonder uit. Kijken we beter naar de details dan blijft het ook genieten:





Zo zien we een geweldige top-cover op de Dark Rock 3 met een geborstelde zwarte look en wederom top afwerking, het design van de koelvinnen is ook net even anders dan anders en ziet er ontzettend goed uit, en op het contactoppervlak (onder de koelvinnen van het koelblok zelf) zien we nog eens extra koelvinnen zitten.



Ook de onderkant mag er wezen. Een mooie coating op de koelvinnen, en hoewel je er niets van ziet zijn de kleine gaatjes aan de onderzijde een leuk detail en geven je zeker een high-end gevoel. De kabel is dit keer wel van een sleeve voorzien. Van top tot teen genieten dus.



Zetten we ze naast elkaar dan zijn het wel duidelijk broertjes van elkaar, al komt dat doordat de ventilatoren er praktisch gelijk uit zien (ondanks de interne verschillen!). Zo hebben ze allebei een strakke afwerking van de bovenkant, en dat is toch wat je in de praktijk het meeste zal zien. De Dark Rock 3 is wat afmetingen betreft toch wel overtuigend de forsere koeler.


Één ding mag duidelijk zijn. Dit zijn producten van een top kwaliteit. Het verschil in bouwkwaliteit en afwerking van de koelblokken ten opzichte van de meeste concurrenten is duidelijk zicht- en voelbaar, en be quiet! zet zich op dat gebied aan de bovenkant van de markt.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.