Wederom moet ik zeggen dat ik leuke producten op de bank had. Mooi zijn ze allebei, en het feit dat be quiet! veel aandacht heeft gegeven aan de afwerking van de bovenzijde is een compliment waard; dat is tenslotte wat je in de meeste builds van de koeler ziet. Wel moet ik toevoegen dat meer en meer fabrikanten dit tegenwoordig doen; de tijd van bakken met koper of lelijke aluminium blokken gericht of efficientie lijken voorbij.

De koelprestaties vallen in lijn met de prijs wat een belangrijke basis is voor een goede beoordeling. Het feit dat ze op lage toeren onhoorbaar zijn en op volle toeren ook amper hoorbaar zijn maakt ze nog interessanter, en het feit dat de bouwkwaliteit van het koelblok werkelijk top is (Duidelijk een stap beter dan de Scythe bijvoorbeeld) maakt het praktisch ideale allrounders. Dat wil niet zeggen dat er niets op te merken valt. Zo maakt de Shadow Rock Slim gebruik van een rifle bearing fan (wat gebruikelijk is in die prijsklasse overigens, en beter is dan sleeve bearings die wij daar ook nog aantreffen), mist hij de wat strakkere coated afwerking op de heatpipes, en hoewel hij de directe concurrenten nipt voor blijft scheelt het eigenlijk niet gek veel.

De duurdere Dark Rock 3 krijgt gelukkig wel de betere ‘echte’ fluid dynamic bearing ventilator en nog een duidelijk overtreffende trap van afwerking, maar hij overlapt wel het eerste geheugenslot (in tegenstelling tot de Slim) wat meer en meer koelers tegenwoordig beter doen, de meerprijs van 15 euro zet hem in de buurt van nog krachtigere koelers en op een Socket 1150 Intel Core i7 is het prestatieverschil met de goedkopere Shadow Rock Slim niet dusdanig groot dat de extra investering direct nodig is. Al gaat dat laatste eigenlijk weer op voor alle koelers boven de 40-50 euro, en lijken die pas echt tot hun recht te komen op S2011 systemen. Daarnaast hebben beide modellen zeker geen onprettige installatie, maar laten merken zoals Phanteks, Cryorig, en Noctua zien dat het tegenwoordig nog wel wat soepeler kan dan wat BeQuiet hier laat zien.

Meer dan prima koelers zijn het zeker, maar met een paar kanttekeningen dus. Kanttekeningen die be quiet! overigens bij een revisie eenvoudig zou kunnen verhelpen: Een beetje meer eenvoud in de installatie, en een kleine offset van het koelblok zodat het eerste PCI-e slot (Beide) en geheugen (Enkel de Dark Rock 3) maximaal en zonder risico compatible zijn, en dan zouden beide koelers praktisch perfect zijn. Vooral bij nieuwe producten van het laatste jaar is duidelijk meer aandacht besteed aan compatibiliteit en installatiegemak en deze twee be quiet! koelers zijn natuurlijk al ruim meer dan een jaar op de markt. Het ligt voor de hand dat be quiet! dat volgende generatie ook zal doen.

De kwaliteit van de koelblokken en vooral ook de prestaties van de ventilatoren zijn echter tijdloos en ook anno 2015 compliment waardig; op basis daarvan zijn ze het aanraden al waard. Daarnaast zijn de kanttekeningen ook lang niet altijd van toepassing (ATX moederborden waar de GPU sowieso in het tweede slot zit, builds met twee stuks werkgeheugen, etcetera). Één ding staat echter buiten discussie: Deze twee koelers staan heel, héél hoog op mijn lijstje van meest aantrekkelijke processorkoelers ooit. In de 40 euro categorie is de Shadow Rock Slim een uitstekend alternatief met een dik bovengemiddelde uitstraling, en voor een redelijke meerprijs krijg je de geheel zwarte afwerking van de Dark Rock 3 die veel builds uitstekend zal staan. Als ze binnen je systeem te passen zijn beide in elk geval zonder twijfel een veilige koop.


Je kunt de BeQuiet koelers vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijzen en levertijden @ Hardware.info
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.