Zoals je bij het uitpakken hebt kunnen zien is het installeren een eitje, welke manier van montage je dan ook voor kiest. De schroeven zijn uiteraard iets meer werk dan de trek-rubbers, maar een schroevendraaier mag een beetje pc-enthusiast toch wel hebben liggen. Een belangrijk onderdeel van de praktijkervaring bij aftermarket ventilatoren is de uitstraling, en daar scoort de hele serie echt uitstekend. Zonder dat ze aan staan maken ze een stoere indruk, onopvallend zijn ze zeker niet. Om een beetje idee te geven van de Spectre Pro LED’s in een behuizing enkele plaatjes.

De 120mm variant op een radiator in de BitFenix Ronin.

Een ander voorbeeld is het voorpaneel van de BitFenix Colossus mITX, die ik overigens uiteindelijk van groene Spectre Pro led’s heb voorzien. De standaard 120mm ventilator aan de voorzijde zag er bij zo’n groot rooster wat zielig uit.

De 200mm zag er al beter uit…

Maar als je een 230mm model kwijt kan, waarom niet?

Dan de praktijkervaring zelf, en dan eerst even de geluidsproductie: Alle varianten zijn via de meegeleverde adapter erg stil te noemen. De 120mm en 140mm variant hoor je op die snelheid amper, en enkel de meeste kritische oren die er over zullen vallen. Voor die zeer kritische medemens is deze guide uitstekend, want met deze informatie kan je de 7V adapter ombouwen naar een 5V adapter (Zonder dat je noemenswaardig gereedschap nodig hebt).

De 200 en 230mm variant hebben net als de kleinere broertjes een zeer stille bearing, je hoort geen gezoem, geratel of getik. Echter de resulterende airflow is door die grote vleugels uiteraard een stuk pittiger, en die extra luchtverplaatsing is dan niet alleen duidelijk waar te nemen met je hand, maar ook iets meer te horen. Ik bestempel het nog altijd als vrij stil, en een 5V aanpassing blijft wederom een interessante optie voor de zeer kritische medemens. Hoewel bij de kleinere varianten de airflow bij 5V wel een heel stuk minder is, en gezien de stilte op 7V, vind ik de 5V aanpassing geen aanrader. Bij de 200mm en 230mm modellen kan je het overwegen, gezien je dan een superstille ventilator hebt die nog altijd een aardige airflow verzorgt.

Op de volle 12V zijn alle ventilatoren wel te horen, maar verre van hinderlijk op een metertje afstand. Voor de gebruiker is het het belangrijkste je zelf jouw afstelling kan kiezen met behulp van de meegeleverde adapter. Vermoedelijk zal dat voor gebruik waar stilte gewenst is voor alle 4 de modellen 7V zijn, voor de meest kritisch luisterende medemens 5V op de 200 en 230mm modellen, met de 12V als prima bruikbare optie als enige geluidsdruk niet erg is en de koelprestaties prioriteit #1 zijn. In de verlichte game-pc’s die ik bouw zet ik ze bijna altijd op de 7V adapter, houden ze ook dan zwaardere hardware prima koel, en heb ik niemand horen klagen over de geluidsproductie van het systeem.

Hoewel de flexibiliteit prettig is, ligt het toch voor de hand dat deze fans gebruikt zullen worden met een fancontroller, om de prestaties zo ten alle tijden naar wens aan te kunnen passen in plaats van éénmalig af te stellen. Gezien het lage energieverbruik kan praktisch elke fancontroller overweg met deze ventilatoren, maar de later dit jaar uitkomende BitFenix Recon 2 lijkt toch wel het meest interessant gezien die wederom de optie gaat hebben om niet alleen de snelheid aan te passen, maar ook om de leds van deze fans naar wens aan- en uit te zetten. Ik kijk er in elk geval naar uit.

Geluidsproductie is belangrijk, maar de koeling moet natuurlijk ook in orde zijn, en ik durf te stellen dat BitFenix daar een goede balans in heeft gevonden. De airflow van alle modellen is goed aanwezig op zowel de 7V als 12V stand, al vind ik ze 120mm en 140mm dus ietwat te rustig op 5V. Gezien ik weinig reden zie op die kleinere varianten op 5V te zetten vind ik dat niet zo spannend. Koeling en geluidsproductie gaat normaliter hand in hand, en de Spectre Pro’s leunen iets meer richting stilte dan absurd harde koeling. Begrijpelijk, want voor veruit de meeste builds is sterkere koeling overbodig, maar een hoge geluidsproductie heeft praktisch iedereen last van.

Het enige echte nadeeltje wat ik heb kunnen ervaren is het geringe verschil in prijs tussen de 200mm en het 230mm model, terwijl je bij de 230mm variant een stuk krachtigere luchtstroom krijgt; dat verschil voel je direct als je er achter zit. Hoewel het lastig is uit te leggen, is het geluid van de airflow uit de 230mm ook gevoelsmatig iets rustiger naast dat er ook een minimaal volumeverschil tussen zit. Je zal het enkel en alleen merken als je beide modellen naast elkaar hebt liggen, maar het maakt de 230mm m.i. een interessantere fan. Mijn advies is eenvoudig: Als je ruimte hebt om een 230mm variant te plaatsen, ga dan niet 1 euro besparen op het 200mm model, en pak gewoon de 230mm. Maar nogmaals, de verschillen zijn zeer minimaal, en als je geen 230mm variant kwijt kan geen paniek, ik had het 200mm model al langer in gebruik en pas bij een directe vergelijking dat ik het waar kon nemen.

En dan mogen we de looks met leds aan natuurlijk niet vergeten, want daar draait het toch grotendeels ook om. Het klinkt wat oppervlakkig, maar de realiteit is dat aftermarket ventilatoren vaak zelfs enkel voor de looks worden aangeschaft. De looks van de Spectre Pro’s zijn voor mij hoe dan ook een zeer belangrijke factor om ze te blijven gebruiken; Ze zien er echt fantastisch uit. Ze geven een aardige hoeveelheid licht af, maar het effect is relatief rustig voor het oog; geen geflikker (is dat correct Nederlands?), knipper, or wat dan ook.

Verlichting blijft lastig om op de foto en video te zetten. De video doet ze m.i. geen eer aan ,maar wellicht dat iemand er toch iets aan heeft. Wat de foto’s betreft het lijkt wellicht niet zo, maar elke ventilator staat éénmaal op de foto met het kamerlicht aan, en dan éénmaal met het licht uit.

120mm:

140mm:

200mm:

230mm:

Duidelijk is dat het uiterlijk van de verlichting van alle types wel op elkaar lijkt, en herkenbaar zijn ze in elk geval. Een beetje inzoomen op de verlichting laat voor mij wederom zien hoe mooi het led-resultaat is met deze ventilatoren.

Met het hele setje tesamen zou je een kleine huurruimte in Amsterdam zowel koel kunnen houden, als toepasselijk verlichten. (Andere camera, vandaar dat de kleuren wat anders/apart er uit zien)

Ik kan het niet helpen, vind het een hele mooie reeks zo naast elkaar.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.