De Octane is twee jaar jonger, en dat zien we aan de verpakking al af. Tikkeltje agressiever, en net even wat verfijning in de details.


Agressiever lijkt ook het toepasselijke woord als het op de set aan komt, zo heeft het toetsenbord net wat meer opvallende lijnen, en ook aan de zijkant is het allemaal wat grover. Zet je ze naast elkaar dan lijkt het net alsof je de ‘upgrade’ knop hebt ingedrukt om van de Devastator naar de Octane te evolueren. Andere elementen lijken grotendeels onveranderd: vrij typische layout, dezelfde indeling (al heeft de spatiebalk een forse kerstlunch gehad zo te zien) met losse media toetsen, en wederom met wat lastig leesbare knoppen met de verlichting in de uit-stand.











Hoewel net wat indrukwekkender om te zien kan ik dat niet zeggen voor de fysieke bouwkwaliteit. Nu zijn besparingen onvermijdelijk, maar waar de Devastator lekker stevig lag voelt het bord van de Octane een stapje terug. De plastic ‘plaat’ aan de onderzijde laat zich eenvoudig buigen, pak het bord aan beide zijkanten beet, draai je handen tegen elkaar in, en je voelt de Octane pijn leiden, iets wat bij de Devastator enkel gebeurt als je daadwerkelijk kracht zet. Maar dat is toch niet realistisch vraag je je af? Ik moest wel, want in eerste instantie lag het Octane bord niet plat op tafel, en enkel door hem handmatig even te buigen lag het bord stabiel. Een pijnlijk minpunt, alhoewel er na de handmatige ‘fix’ in de praktijk weer weinig van te merken valt.

Wat voor het toetsenbord op ging gaat ook voor de muis op: Net wat agressiever, en de extra hoogte zal in de regel positief worden ervaren. Gezien de Octane muis iets lichter is dan de Devastator voelt het wederom kwalitatief eerder wat minder aan dan beter, wat het (overigens minimale) prijsverschil zou doen vermoeden. Daarbij moet ik wel opmerken dat die onderlinge verschillen in de praktijk lastig ervaren zullen worden en vooral opvallen wanneer je ze direct naast elkaar zet.







Zetten we de verlichting wederom aan dan is de Octane natuurlijk weer de visuele upgrade boven de Devastator, want met zeven mogelijke kleuren is de keuze aanzienlijk groter. Wel jammer is dat het LEDje onder het muiswiel van de Octane niet mee kleurt, maar altijd wit blijft.














Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.