Dat het voor de prijzen die Cooler Master voor deze twee sets vraagt geen verhaal vol rozengeur en maneschijn zou worden was vanzelfsprekend, en als je een brede ervaring hebt in gaming randapparatuur dan weet je direct dat ze aardig wat aan de kwaliteit hebben moeten schaven om deze sets mogelijk te maken; toetsenborden en muizen van tientallen euro’s of zelfs dik boven de honderd euro is geen uitzondering meer. Als je perfectie voor 30 a 40 euro zou kunnen vinden zou dat natuurlijk ook niet veel goeds betekenen voor al die mooie chique muisjes en luxe mechanische toetsenborden zoals de Sentinel III (Die bijna twee keer zo veel als de Devastator kost) of de Quick Fire XTi (Grofweg drie keer de Octane). De grote vraag was dan ook of je wel iets ‘een beetje leuks’ kan vinden voor weinig, en hoe deze twee CM Storm setjes het onderling doen. Laten we ook één en ander eerst in perspectief zetten: halveer de prijs van deze sets en kijk wat je kan vinden wat los toetsenbord of muis betreft, en je keuze is verre van reuze, zeker als je iets wilt met een beetje ‘gamer’ look is er gewoon heel weinig.

Wat toetsenbord betreft doen beide setjes het eigenlijk prima. De Devastator is ietsje steviger, maar beide zijn prima budget ramplanken en de toegevoegde (beperkte) anti-ghosting van de Octane maakt het toch een waardige upgrade boven de Devastator en voor gamers (toch wel de doelgroep hier eh) tevens een waardige upgrade boven de vele kantoor-stijl ramplanken die dit prijssegment domineren. Daarbij is de Octane toch een beetje leuker dankzij het feit dat je niet één, maar zeven kleuren verlichting kan kiezen. Dat ze beide een beetje plasticy zijn allemaal is onvermijdelijk, en uiteraard voel je verschil met een luxe bord, maar het staat een gamer met een heel strak budget zeker niet in de weg en het doet ook niet onder voor andere budget plankjes die ik heb gezien. Onthoud wel dat je macro functionaliteit moet missen, en dat wanneer je niet blind kan typen je de LED verlichting wel aan moet hebben om de toetsen deftig te kunnen lezen, maar ook dat zal een low budget gamer niet in de weg staan.

Wat de muis betreft hakt de Octane voor mij de knoop door, want deze muis is in gebruik en wat de sensor betreft mijlen voorbij de Devastator. Waar de Devastator iets-meer-dan-casual gamers al tekort gaat schieten vanwege de matige response rate en aggressieve, zeg maar gerust absurde prediction kan je bij de Octane eigenlijk niet spreken van noemenswaardige praktische beperkingen; hij presteert keurig. Nog niet in het segment van bijvoorbeeld de CM Storm Alcor, zowel wat sensor betreft als uiteraard wat fysieke bouwkwaliteit betreft, echter kost die losse muis grofweg hetzelfde als de Octane als set; appels en peren dus. Gebruik boven de 2000 DPI is niet aan te raden, en het is een beetje jammer dat het scrollwiel enkel wit verlicht blijft terwijl de rest van de set mooi meekleurd, maar wederom: als je op je centjes moet letten zou ik die zaken voor lief nemen.

Als je goed shopt is de Devastator te vinden voor een eurotje of 32. Voor dat geld valt het vinden van een alternatief echt niet mee waardoor de Devastator alsnog een redelijke keus blijft voor zij voor wie elke euro echt problemen geeft. Maar dan ook enkel wanneer elke euro telt, want ik zou zelf geen moment twijfelen om die paar luttele euro’s bij te leggen voor de Octane, alleen al voor het verschil in de muisprestaties want je gaat van een knullige sensor naar een keurige. Normaliter staan budgetproducten sterk onder druk van ‘iets’ duurdere oplossingen die dan technisch meteen een stuk beter zijn, maar zelfs bij de Octane zal je dan al snel moeten kijken naar bijvoorbeeld een CM Storm Alcor plus een los toetsenbord van een tientje of drie, en dan praten we gewoon over een fors verschil voor mensen met hun oog op de centjes. Vergis je overigens niet, want je gaat bij zo’n luxere combinatie zeker ook wel een flinke stap vooruit in kwaliteit, maar met een Octane hou je dan zo maar budget over voor een nieuwe headset of een mooie muismat. Het blijft beetje geven en nemen, en betaalbare oplossingen zijn dan ook echt voor zij die simpelweg niet meer willen (of kunnen) uitgeven, maar uiteindelijk weet Cooler Master toch bijzonder veel waarde, en visueel aantrekkelijke setjes, te bieden voor haast bizar weinig geld.


De CM Storm Octane verdient de ‘Smart Buy’ met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De Devastator krijgt hem ook, maar dan met de hakken over de sloot en enkel wanneer echt elke euro telt.

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.