Ik heb inmiddels een flinke reeks Cooler Master producten beschreven, en voorheen kwam elk product in een keurige full-color doos met zwart en paars, of (bij goedkopere producten) in een eenvoudige bruine doos. Met een nieuwe richting komt een nieuwe verpakking, dus de MasterCase verpakking was een leuke verandering. Ook intern was het net even anders met o.a. grijze padding.



En daar is hij dan eindelijk: De MasterCase. Cooler Master lijkt hun roer dan wel om te gooien, maar de MasterCase is een echte, onmiskenbare Cooler Master behuizing. Een combinatie van mesh, vlakke kunststof elementen, en het herkenbare logo aan de voorzijde hebben we zeker eerder gezien, maar dan net even anders. Cooler Master spreekt ook van ‘dark metallic grey’, en donkergrijs is ook een correcte beschrijving. Het mesh is uiteraard wel zwart. Een serieuze uitdaging bij het reviewen van donkere behuizingen is altijd de hoeveelheid licht; te donker en je ziet totaal geen detail op de foto, te licht en je hebt een weinig representatieve foto van een behuizing die er vooral flets uit ziet. Straks kom ik er nog even op terug met wat donkerdere foto’s, maar je mag er van uit gaan dat de behuizing nu vol in het licht staat om enige details te kunnen bespreken.




Het eerste wat opvalt is hoe zwaar de MasterCase is, en hoe verdomd stevig alles aan voelt. Mocht je het idee hebben dat je naar de CM 690 IV zit te kijken, vermoedelijk al met de vraag waarom de MasterCase in een hoger segment zit, laat ik het je meteen vertellen: Deze behuizing is op gebied van materiaal en afwerking echt een flinke stap geëvolueerd. In de video van LinusTechTips ging iemand zelfs op de behuizing staan om aan te tonen hoe stevig het geheel is. Nu ben ik nog iets groter, en is een dergelijke actie niet aan te raden, het is toch een mooie indicatie. Daarover straks meer, eerst even de features: Aan de voorzijde krijgen we twee 5.25” bays, veelal voldoende, al zijn er nog altijd mensen die er echt drie of meer willen. In de voorgaande foto’s leek de bovenkant wellicht niet volledig aan te sluiten, dat kwam doordat ik de kap iets los had getrokken, in de foto met het frontpanel zie je dat de afwerking zoals het aansluiten van de panelen uitstekend in orde is. Frontpanel zelf heeft twee USB 3.0 aansluitingen, audio aansluitingen, en zo’n handig knopje op je PC ook daadwerkelijk aan te zetten. Het ziet er keurig uit, maar wel valt op dat een SD-kaartlezer ontbreekt (zoals op de Silencio reeks), en er ook geen fan controller aanwezig is.




De bovenkant van de Pro variant is erg tof. Netjes afgesloten met aan de voorzijde en achterzijde iets wat op een luchtinlaat lijkt. De top cover is eenvoudig te verwijderen wat ons de twee handvatten toont. Overigens kan je dat paneel keurig laten zitten als je je behuizing wilt verplaatsen. De handvatten tonen wederom aan hoe verdomd stevig deze behuizing in elkaar zit, want ook dit is werkelijk uitstekend; je kan gerust een complete build rondslingeren. Onder de cover zien we het bracket voor waterkoeling, iets wat de niet-Pro variant dus moet missen, en zien we dat deze met keurige duimschroeven vast zit.








Aan de onderkant zien we stevige voeten welke de behuizing een eind van de grond zet; niet onhandig voor mensen met vloerbedekking. Ook hier zien we een stevige hoeveelheid staal.



De achterkant is in eerste instantie niet gek opvallend, al valt wederom wel op dat de MasterCase geen smalle behuizing is. Kijken we echter wat langer dan zien we toch wat kleine opvallende puntjes. Zo is de plek voor de voeding voorzien van een bracket en duimschroeven, duimschroeven die overigens altijd in hun onderdeel blijven zitten zodat je ze niet kwijt raakt. Verder zien we een stoffilter voor onder de voeding en een apart afsluiting van het onderste expansie-slot, dit ‘gekke’ rooster is bedoeld als beveiliging voor je randapparatuur op een LAN-party, al is de toegevoegde waarde gezien de hoeveelheid toetsenborden en muizen met afneembare kabels anno 2015 wel iets verminderd. Desondanks een leuk onderdeel. Verder is de ventilator nog redelijk omhoog of omlaag te stellen, mocht je bijvoorbeeld hele dikke radiatoren bovenin willen plaatsen.







Hoewel Cooler Master met hun accessoires-/schroevendoosje niet de innovatieprijs wint, zijn ze zeker een heel eind gekomen. Het kartonnen doosje is lekker stevig, alles zit er netjes in verpakt, en de inhoud is ook zeker niet mis. Zo krijgen we molex adapters voor de ventilatoren en nog wat handige extra kabelbinders. Tie-wraps ontbreken helaas wel.




Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.