Eerst even een droge beoordeling. De inbouwopties, zowel voor componenten als koeling, zijn dan wel praktisch prima maar voor dit bedrag vinden we (veelal grotere) torens die meer mogelijkheden bieden. Drie ventilatoren zijn netjes, maar ook dit is niet uitzonderlijk. De leuke innovaties aan de binnenkant, zoals de SSD brackets, PSU-cover, kabelmanagement goten en klittebandstrips, zijn uitstekend, maar het is ook zeker niet de enige behuizing die dit doet. En anderzijds zien we dat andere extra’s, zoals bijvoorbeeld SD-kaartlezers of fancontrollers (of hubs) simpelweg afwezig zijn.

Wat normaliter zou resteren is design, materiaalgebruik en afwerking. In het geval van de MasterCase mogen we natuurlijk het focuspunt van Cooler Master niet vergeten: Modulariteit. Om eerlijk te zijn is dat laatste punt niet het meest overtuigende. Kijken we naar de interne aanpasbaarheid dan zien we dat we inderdaad flink wat bays kunnen verhuizen en verstellen, maar de praktische gevolgen zijn zo gek groot niet. Verplaatsen we de SSD’s van de onderzijde naar de achterzijde dan.. uh.. leuk? Verwijderen we HDD bays krijgen we niet spontaan ruimte voor grote of dikke radiatoren, wat je vooral krijgt is de mogelijkheid om de indeling naar je eigen smaak aan te passen; oftewel het zo te stellen dat jij het zelf mooier vindt. Ik had na alle aandacht voor de nieuwe ‘make it yours’ slogan wellicht wat meer verwacht op gebied van inhoud, maar iets naar eigen smaak kunnen inrichten heeft natuurlijk ook wel enige waarde.

Op gebied van externe modulariteit valt er ook wel wat te zeggen, zeker als de Maker variant op termijn uitkomt en nog meer verschillende uitstralingen mogelijk maken. Hoewel dat best interessant is, zal je daarvoor ook wel in de buidel moeten tasten want ‘upgrades’ komen uiteraard met een prijskaartje. Nu zijn de prijzen van de accessoires niet extreen, en is de beschikbaarheid via de CM Store prima (iets wat veel andere fabrikanten met optionele extra’s duidelijk minder doen), het telt wel op en het maakt de niet bijster goedkope MasterCase uiteindelijk enkel nog duurder.

Dan keren we dus terug naar de onderdelen op welk front andere behuizingen ook concurreren: Design, materiaalgebruik, en afwerking. ‘Design’ is echter dusdanig subjectief dat ik daar geen punten voor geef of aftrek. De echte punten scoort de Cooler Master MasterCase in mijn ogen dan ook op het gebied van bouwkwaliteit en afwerking, want deze behuizing staat als… een huis! Het materiaal van elk paneel, elk individueel kleine onderdeel is werkelijk uitstekend uitgevoerd. En dan hebben we het niet over de typische opmerking ‘solide bouwkwaliteit’ aangevuld met wat handige schroefjes, maar we kunnen hier echt spreken van de overtreffende trap op gebied van tooling.

Nadat ik de MasterCase een aantal keer voorbij had zien komen moest ik de eerste keer dat ik de prijs hoorde even slikken. Waarom precies wist ik eigenlijk ook niet heel goed. Wellicht omdat de huidige ‘typische midtower’ van CM, de 690 III, onder de 100 euro zat? Eigenlijk had ik geen goede reden voor dat gevoel. Ik kan inmiddels echter wel zien waarom de MasterCase daar ruim boven zit. Desondanks ontkom ik niet aan het gevoel dat ze de hele MasterCase niet-pro beter hadden kunnen laten zitten, en de extra kosten van het niet voeren van twee modellen als een besparing kunnen doorvoeren op de MasterCase Pro 5, waar een prijskaartje van 120-125 euro meer op zijn plaats was geweest.

Materiaal en tooling van dit niveau zijn dan wel een compliment waardig, feit blijft dat de MasterCase in een segment speelt met andere behuizingen die stuk voor stuk het overwegen waard zijn en op andere fronten uitstekend scoren, en veelal op bouwkwaliteit en afwerking ook zeker niet door de mand vallen.


Een klein tussendoortje: Zware behuizingen zijn erg tricky om goed op de foto te zetten. In hun natuurgetrouwe donkere kleur zie je namelijk niets van detail. Ga je overbelichten dan zie je detail, maar lijkt een zwarte (of donkergrijze) kast eerder licht grijs. Deze foto dan ook bewust even toegevoegd om een beter beeld te geven van de uitstraling bij meer typische belichting.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.