Het praktijkonderdeel invullen bij een mechanisch toetsenbord met Cherry MX switches is lastig, de daadwerkelijke tik-ervaring verschilt, mits de fabrikant geen hele zotte streken uithaalt, nauwelijks. Met inmiddels wat Cherry MX ervaring in de vingers heeft Cooler Master natuurlijk ook weinig te vrezen, want de tik-ervaring is niet anders dan hoort. Ik kan wel wederom een verhaal houden waarom je wellicht MX Red of toch MX Brown zou willen, maar daar zijn al hele mooie topics aan toegewijd. Persoonlijk blijft MX Brown een prettig uitgangspunt, en dat brengt ons wel naar een praktisch ‘probleem’ met deze borden: De beschikbaarheid van de verschillende uitvoeringen is gering, dus tenzij je MX Red of MX Brown wilt lijk je pech te hebben, al kiest Cooler Master daar uiteraard voor wetende dat ze met die twee switches veruit het grootste deel van de vraag voorzien.

Wat prestaties betreft maakt CM uiteraard geen fouten, want met de switch in orde en geen waarneembare verschillen in het gevoel zijn deze borden inhoudelijk gewaagd aan de concurrentie. Het lijkt een inkoppertje, en kenners weten dat datzelfde op gaat voor praktisch elk Cherry MX gebaseerd toetsenbord op de markt, maar voor nieuwkomers in de mechanische wereld wellicht relevant. Wel het noemen waard is de keuze voor Cherry stabilisers (dus met de plastic ‘MX’ kruisjes, en niet de metalen balkjes), iets wat m.i. niet alleen prettig typt, maar vooral ook prettig laat vervangen en schoonhouden.
Anyhoe, als je je switch hebt uitgezocht en gaat tikken op deze Masterkeys blijken het toch keurige borden. Constructie is stevig en geeft niet mee bij normaal (of zelfs abnormaal) gebruik, ondanks dat ze niet heel zwaar zijn mocht je ze af en toe mee willen nemen. Het voelt als solide, degelijk toetsenbord om fanatiek gamen of typen prima aan te kunnen, net als mijn oude vertrouwde Trigger-Z, elke eerdere Cooler Master, en praktisch elk noemenswaardig mechanisch bord momenteel op de markt. In dat opzicht is onderscheidend vermogen ook een pittige uitdaging tot zover dat al niet was wat switches betreft. Ergonomie is nauwelijks interessant te noemen gezien meer recht-toe-recht-aan praktisch niet mogelijk is, waarbij enkel het ontbreken van de polssteun genoemd mag worden als overweging. Een persoonlijke favoriet, maar iets waarbij de meerderheid kennelijk niet wakker ligt als het ontbreekt getuige het bescheiden aantal borden met en grote aantal alternatieven zonder polssteun. Wil niet zeggen dat ik het persoonlijk nog altijd jammer vindt dat er vooralsnog geen teken is van een nieuwe Trigger-Z (met mega polssteun, en een rijtje extra macro-keys) in de nieuwe MasterKeys line-up, iets wat ik overigens elke review gewoon languit schrijf in de hoop dat Cooler Master ooit eens naar mij luistert 😀

Wat gebruik valt er dus weinig toe te voegen, duidelijk een no (of althans, little) nonsense recht-toe-recht-aan ramplank om mee te werken.

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.