Voor zij die nog niet bekend waren met de MasterKeys of de nieuwe MasterLineUp van Cooler master is het belangrijk te stellen dat Cooler Master nog altijd prima toetsenborden weet te maken (goh? :D). Ze ogen en voelen grotendeels bekend, maar het nodige stukje evolutie ontbreekt gelukkig niet; witte ondergronden voor een mooier LED effect, transparante switches en iets helderdere LEDs voor een all-round strakkere verlichting, en een net wat strakker frame en lettertype om de meer minimalistisch ingestelde gamers (of typers) ongetwijfeld meer zal bekoren. Sowieso lijkt dat de doelgroep die ze aanspreken, want de concurrentie hebben we voor een groot deel juist veel opvallendere randapparatuur zien maken. Positief is vooral het gevoel van degelijkheid, want de metalen plaat waar de switches op zitten en de Cherry stabilisers zorgen toch voor dat traditionele mech gevoel wat bij de prijsvechters af en toe net wat zuiniger voelt. Toch komt Cooler Master niet weg met een kanttekening betreffende de featureset, want in dit geval ligt ‘minimalistisch’ niet heel ver verwijderd van ‘karig’; zo zien we ook geen USB poorten, audio passthrough, fysieke mediaknoppen (wel media functies onder fn-combinaties) of een (al dan niet optionele) polssteun. Op zich grotendeels features waar lang niet iedereen op zit te wachten, maar het mag genoemd worden dat er op dat vlak gewoon niets bij zit. Fysieke elementen althans, want intern vinden we wel zaken zoals macro functionaliteit en de optie om met de SDK je verlichting te programmeren, als je tenminste C++ kent.

In de review van de MasterKeys RGB varianten haalde ik de aardig toegenomen prijs aan als een minpuntje, en bij deze witte LED variant wordt het nog beter inzichtelijk wat de meerprijs voor die fancy RGB verlichting is: ongeveer 35 euro. Voor iemand die alles graag RGB wil hebben ongetwijfeld te overzien, maar het is geen gering bedrag en wat mij betreft een positief punt dat je met de introductie van de white-LED MasterKeys dus aardig kunt besparen op je bord als je weinig om RGB geeft; een zin wellicht licht gekleurd door mijn persoonlijke voorkeur voor een wit verlichte setup. Uiteraard wel met een kleine kanttekening dat ook deze MasterKeys varianten nog altijd wat duurder zijn dan de oude Quick Fire borden, maar met het oog op de huidige Dollarkoers is dat gat wel grotendeels te verklaren, terwijl het stukje evolutie wat betreft de uitstraling en de verlichting wel de doorslag geeft in het voordeel van de nieuwe modellen. Terwijl de oude Quick Fires langzaam van de markt zullen verdwijnen, met ongetwijfeld wat scherp geprijsde oude voorraden voor de echte oer Hollandse koopjesjagers, hoeven wij niet te treuren dat er straks geen echte strakke betaalbaar mech alternatieven zijn rond dat cruciale 100 euro prijspunt, zeker voor zij die niets geven om flashy extra’s maar wel een degelijke constructie willen en vooral ook niet willen afstappen van de bekende Cherry MX switches. Dit laatste is natuurlijk gebruikelijk bij de meeste goedkopere alternatieven. Al met al dus een prima ‘ouderwetse’ (in de positieve zin van het woord; enige evolutie, maar geen revolutie) toevoeging aan de markt van mechanische toetsenborden.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”359870″ numshops=”5″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.