De Cooler Master MasterLiquid Pro 240 is een prima AIO, iets anders hadden we ook niet verwacht van de AIO veteranen van Cooler Master. Prima papieren vertalen zich naar zeer goede prestaties en we zien ook dat de ontwikkelingen in deze nieuwe generatie AIO’s tot weer wat verbeteringen leiden. Zo kan deze 240mm uitvoering zich aardig meten met grotere modellen, en niet geheel onbelangrijk: kunnen ze ook fluisterstil functioneren met zowel een PWM aansturing voor de pomp als de ventilatoren. Bij gelijke geluidsproductie presteert deze nog iets beter dan een uitstekende towerkoeler, maar dat het per definitie lastig is om welke koeler boven de 60-70 euro dan ook op pure prijs-prestatieverhouding aan te raden blijft nog altijd een feit. Wat inbouwgemak doet Cooler Master het met hun AIO wederom uitstekend, en ook compatibiliteit met werkgeheugen en expansie sloten is geen issue terwijl dit bij menig tower koeler wel een overweging is.

Het komt bij dergelijke luxere koelers toch een beetje aan op de uitstraling. De bouwkwaliteit valt niet over te klagen, en de vormgeving van de pomp constructie en de radiator zijn net even wat anders, net wat strakker dan de bekende Asetek builds, maar extreem zijn de verschillen natuurlijk niet. De constructie op je processor is wel noemenswaardig, en als je voor een blauw verlichte build wilt is het een leuke toevoeging aan het geheel. Daarin zit direct een kanttekening, want enkel een blauwe LED en zonder optie deze uit te schakelen of te veranderen van kleur lijkt Cooler Master zich aardig mee in de vingers te snijden wat doelgroep betreft. Als ~20% duurdere opvolger van de Nepton 240M, waarmee hij in een segment met tig concurrenten speelt, en met het ‘Master’ en ‘Pro’ label (en het feit dat tegenwoordig ‘alles’ RGB is) had een RGB LED mij toch een logische stap geleken. Al was het maar een minuscuul knopje om tussen primaire kleuren te kunnen wisselen dan was deze koeler voor een veel grotere doelgroep interessant geweest. De keuze voor harde en vrij korte tubing heeft wellicht wat voordelen voor de levensduur en voorkomt het risico van een knak in je systeem, maar beperkt de flexibiliteit van het plaatsen ietwat, waardoor ik in een vrij forse tower genoodzaakt was de koeler te draaien. Nu vind ik dat niet direct ten koste gaan van het plaatje, maar hou er wel rekening mee. Een ander vraagteken ontstond bij het zien van de drie-staps fancontrol op de ventilator zelf, een op zich interessante feature die enige praktisch waarde verliest vanwege het feit dat je hem in een typische push-setup na montage niet meer kan aanpassen, al is het ook niet echt een issue gezien de prestaties op de ‘silent’ stand waar je hem m.i. ook nooit van af zou hoeven halen.

Ietwat licht wat betreft extreme features of (extreme) uitstraling voor het ‘Master’ label dus, en met een paar aparte ontwerpkeuzes, maar als je een build met blauwe LED voor ogen hebt is het een koeler die zeker op je verlanglijstje mag staan. Wat koelprestaties betreft in elk geval geen zorgen, want als een Intel i7 6950X met overclock zonder enige moeite in de stilste stand koel blijft dan mag je ervanuit gaan dat alles wat je er redelijkerwijs in de praktijk tegen aan wil gooien geen uitdaging zal vormen.


Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)
[hwiprice hwiid=”349948″ numshops=”5″]

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.