Om te beginnen de specificaties van de Cryorig website:


De R1 Universal is een processorkoeler met twee koelblokken of twee torens, de zogeheten “dual-tower” oplossing dus. Met een gewicht van bijna 1200 gram (inclusief fans) is het een flinke jongen, wat uiteraard ook aan de afmetingen te zien is. Toch heeft de Cryorig R1 Universal geen limiet voor hoe hoog je werkgeheugen mag zijn, omdat de 7x 6mm heatpipes de koelblokken uit de buurt van je werkgeheugen verplaatsen. Zoals we in de meeste high-end koeloplossingen zien is de R1 Universal voorzien van koperen heatpipes met een nikkel-plating.

De luchtstroom wordt veroorzaakt door twee 140mm ventilatoren, waarvan de voorste van de twee een dunnere variant is, ook om eventueel hoog geheugen niet in de weg te zitten. Specificaties van de ventilatoren lijken aardig, al is het lastig om te beoordelen wat de daadwerkelijke bouwkwaliteit is van de Cryorig ventilatoren. Anders dan dat het een “high precision low noise” bearing is laten ze niet veel los, maar lijkt het om “sleeve bearing” ventilatoren te gaan. Het nieuws dat Cryorig werkt aan ventilatoren waarbij je de bearing zelf kan vervangen (En kan kiezen uit meerdere types, waaronder fluid dynamic bearings) is daar overigens wel een leuke aanvulling op. Beide ventilatoren worden tussen de 700 en 1300 RPM ingesteld door de PWM aansturing van je moederbord.

Zoals je mag verwachten geeft Cryorig op de website een reeks aan features, waaronder hun gebruiksvriendelijke “MultiSeg” installatie, geluidsdempende rubbers op de ventilatoren, en een opvallende: de vinnen aan de achterzijde van de heatsink zitten dichter op elkaar, wat warme lucht sneller naar buiten zou moeten blazen. Klinkt interessant, maar we zullen het straks uiteraard in de praktijk zien.

Uiteraard is de R1 Universal geschikt voor alle gangbare AMD en Intel sockets: AM2, AM2+, AM3, AM3+, FM1, FM2, FM2+, S775, S1366, S1156, S1155, S1150 en S2011.

Overigens wel leuk is de vergelijking met de Cryorig R1 Ultimate die op de website staat:


De R1 Ultimate en R1 Universal liggen namelijk dicht bij elkaar (De derde koeler, de C1, is een low-profile oplossing). Het grootste verschil zit hem in de beperkingen voor het geheugen; waar de Universal niet over je werkgeheugen hangt doet de Ultimate dat wel, en moet je het daar met standaard hoogte geheugen doen. De Ultimate zou wel iets stiller moeten zijn, en is ook iets groter en zwaarder. Je mag verwachten dat de Ultimate dan ook nog een klein beetje beter zal presteren, al kan ik dat zelf helaas niet testen. Wat uiterlijk betreft is de Ultimate wat zwarter uitgevoerd, en komt de Universal met witte elementen.

Cryorig biedt een garantie van 3 Jaar, maar na registratie van je product krijg je totaal 6 jaar garantie op de R1 Universal. Een mooie periode zo lijkt mij.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.