Om te beginnen de prestaties op het AMD platform:


Dit is de laatste high-end koeler die op het budget AMD platform wordt getest, want zoals je kan zien zijn de verschillen te klein om echt wat te zeggen. Eigenlijk zijn alle high-end koeler gewoon overkill voor een dergelijke chip. Maar wat we willen zien zijn onderlinge prestatieverschillen, en dat lukt niet langer met deze setup. Toch kunnen we zien dat de Cryorig R1 Universal mooie prestaties neer zet, en ik behoud deze grafiek nog even om de R1 Universal af te kunnen zetten tegen enkele goedkopere alternatieven.

Laten we dan maar even kijken naar het resultaat met het Intel test-systeem, want dat zal interessanter worden. Eerst Idle resultaten..


Niet zo spannend natuurlijk want deze koeler (en eigenlijk alle degelijke koelers) heeft geen moment moeite met een processor in idle. Beetje blazen maar met die processor dan:


Nu wordt het een beetje interessant, de Cryorig R1 Universal legt het af tegen de NZXT Kraken X60, maar die is onder de 130 euro niet te vinden. Het verschil met de Noctua NH-D15 is aanwezig, maar relatief klein, zeker als je het prijsverschil van minimaal 20 euro in het voordeel van de Cryorig in overweging neemt is dat een uitstekend resultaat. De vergelijking met de Noctua NH-U12S is ook interessant, gezien deze maar een tientje minder kost dan de Cryorig. Maar die single-fan, single-tower oplossing blijft ruim achter de koelprestaties van de Cryorig R1 Universal.


Zetten we de kloksnelheid wat hoger wordt het nog wat interessanter voor de Cryorig R1 Universal. De iets goedkopere NH-U12S blijft op een veilige achterstand, maar de vergelijking met het topmodel van Noctua is daar het meest interessant, want dat is tenslotte “de” te kloppen koeler. Hoewel de Noctua de R1 Universal wel voor blijft, komt die kleine prestatiewinst met een aardig prijsverschil. Dikke punten voor de prijs-prestatieverhouding van de Cryorig R1 Universal.

Wat absolute koelprestaties betreft dus een dikke duim omhoog. Wat de geluidsproductie betreft doen de Cryorig ventilatoren goed werk, maar wanneer je er dicht bij in de buurt zit (denk aan: een zeer geventileerde build op tafel) kan je hem op de laagste settings met een beetje aandacht wel waarnemen. Noem mij een zeurpiet om het te noemen, maar zowel Noctua als Scythe hebben ventilatoren in het assortiment die je zelfs op enkele decimeters afstand totaal niet kan horen, dus het moet kunnen. Enkel het meest kritische oor, in combinatie met een geventileerde behuizing op een tafel, zal er een opmerking van maken, of je moet een omgeving met doodse stilte hebben en dat zo willen houden, want bij elke standaard zijn de geluids-prestaties uitstekend te noemen.

Op volle toeren is de Cryorig R1 Universal wel aanwezig maar nog altijd niet hinderlijk, enkel als je er direct naast een boek wilt gaan lezen zal het een puntje zijn, maar om het zo ver te laten komen moet je uiteraard wel een bijzonder zware load op je processor zetten. De koelprestaties zijn dusdanig goed dat een degelijk PWM profiel, zelfs met overclock op een high-end processor, de ventilatoren eigenlijk niet op volle toeren hoeven te werken. Tijdens een game sessie blijft de geluidsproductie bijvoorbeeld dus dik binnen perken, en is een koptelefoon dan ook zeker geen vereiste.

Al met al een prestatie van het hoogste niveau.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.