De Devolo dLAN 1200+ powerline adapter set is een krachtig en betrouwbaar stuk hardware. Gemiddeld kost de set momenteel 125 euro, dit is ongeveer 20 tot 25 euro minder sinds de starterkit uitkwam. Is de Devolo dLAN 1200+ het waard?

Hier ontstaat een A en B-traject. Het A-traject is voor de gebruiker met een zeer stabiele draadloze verbinding, het B-traject voor de gebruiker die problemen ervaart met zijn draadloze verbinding. Bevindt je jezelf in het A-traject, dan is een draadloze extender misschien wel een betere keuze. Ik haalde al eerder de RE450 van TP-LINK aan, een dual-band extender. Op de 5.0GHz frequentieband heb ik net wat mindere resultaten op de bovenverdieping van ons huis, maar de resultaten ontlopen elkaar niet echt veel, en toch kunnen meerdere gebruikers hier snel een eenvoudig draadloos gebruik van maken. Gekoppeld met het feit dat een extender aanzienlijk goedkoper is (in dit geval bijna 70 euro) zet de prijs-prestatieverhouding van een bedrade powerline oplossing onder druk.

Ben je iemand van het B-traject, met onstabiele draadloze verbinding. Dan is de dLAN 1200+ ideaal. Het apparaat garandeert een betrouwbare bron voor je verbinding. De dLAN 1200+ heeft dan ook zeker een streepje voor in het B-traject, veelal zullen gebruikers met een slechte draadloze verbinding vooraf kiezen voor een powerline adapter. Je kunt hier natuurlijk zelf nog ontzettend creatief mee omgaan, door omgevingsvariabelen te elimineren en alles zo goed mogelijk te optimaliseren. Waar het uiteindelijk op neerkomt is het omzeilen van zaken die de draadloze verbinding verstoren, met als oplossing via het stroomnet.

De software is niet echt bijzonder naar mijn mening. Dit kun je meer beschouwen als diagnostische tool of informatiebron. De vormgeving is ook niet meer echt van deze tijd, Devolo mag deze dus wel van een nieuw laagje verf voorzien. De software werkt ondanks mijn kritiek gewoon wel goed en is prima te combineren met de kit. Houd ook rekening met het feit dat de adapter vrij fors zijn, een dubbel stopcontact kan belemmerd worden.

Ben je opzoek naar eenvoud, betrouwbaarheid en het opzetten van een snelle verbinding? Dan is de dLAN 1200+ een prima kandidaat. Je hebt geen gezeur met een slechte draadloze verbinding, of het trekken van kabels. Op zijn Hollands: gaan met die banaan! De prijs is sinds de introductie wat gezakt en bevindt zich nu in een betere prijs / prestatieverhouding. Desondanks blijven er alternatieven voor powerline op de markt die in sommige gevallen gunstiger uitpakken. Ben je aan het kijken voor een AP, maar wil je toch ook het gemak van een powerline, dan is het zeker de moeite waard om de Devolo dLAN 1200+ WiFi variant te bekijken.

Je kunt de Devolo dLAN 1200+ Starter Kit vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijzen en levertijden @ Hardware.info
Prijzen en levertijden @ Tweakers.net

Hieronder nog een aantal hoge resolutie foto’s voor nog meer beeldplezier! Klikken om de foto’s uit te vergroten:

250250

Over Redactie
Avatar
TechTesters.eu, uitgebreide Nederlandstalige reviews sinds 2013.
Abonneer
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments