Elgato Stream Deck XL review


Als je ons een beetje volgt weet je dat wij best fan zijn van de Elgato Stream deck. Het is zeker niet de goedkoopste manier om een chique macro pad in huis te halen, maar met de instelbare schermpjes en integratie met populaire (veelal stream gerelateerde, maar tegenwoordig ook meer!) diensten is verdomd fijn. Tot dusver kom je kiezen uit de originele 15 -knop Stream Deck, en de jongere 6-knop mini. Wat is dan een logische volgende stap als je ziet dat je producten zo populair zijn dat sommige mensen er meerdere naast elkaar draaien? Precies, een XL variant met 32 knoppen.

Prijs: ca 249 euro.


Uitpakken, bouw en features


Het concept Stream Deck is met de XL niet echt veranderd, dus als je de Stream Deck kent lijkt de XL redelijk vanzelfsprekend. Toch wil ik even stil staan bij een paar veranderingen. Zo is de grotere variant kwalitatief wederom gewoon prima solide, maar er is wel duidelijk beter nagedacht over een paar dingen die in de eerste iteratie wat tegen vielen. De stand is nu vele malen steviger dan de plastic-fantastic constructie van het standaard model, de XL staat echt als een huis (en zit goed vast in de stand) en dat voelt echt veel beter.

Hoewel je de flexibiliteit van de stand inlevert, deze komt in één hoek, is de XL nu wel veel beter plat op een bureau te gebruiken dankzij betere voetjes. Voor streamers die incidenteel een knopje willen drukken zal dat niet heel zinvol zijn, maar als je net als wij de Stream Deck ook voor editten wil gebruiken (oftewel constant de knoppen drukken) is dat echt vele malen fijner.

Met dat in het achterhoofd is het jammer dat een ander kritiekpunt niet is aangepast. De actuatie van elk van de knoppen is namelijk nog altijd voelbaar goedkoop en teleurstellend en dat is echt een minpunt voor editors die de knoppen constant willen gebruiken. Er zit een tactile feedback in, maar de aanslag voelt wat sponzig en er zit wel wat wobble in elk van de knoppen. Ben je een fanatieke mech gebruiker dan krijg je gegarandeerd kriebels. Wil je als streamer van scene wisselen of een advertentie voeren of een clip opnemen dan boeit het totaal niet, maar nogmaals voor iedereen die actief editten met de Stream Deck XL als macro bord overweegt mag Elgato daar wel eens aan werken. Mogelijk makkelijker gezegd dan gedaan gezien er een scherm achter die knoppen moet zitten, maar daar mogen zij zich over buigen.

De schermpjes (of eigenlijk scherm, er zit gewoon één groot scherm onder) zelf zijn wederom gewoon prima voor elkaar. Helderheid is goed (en instelbaar), animaties lopen soepel, en uiteraard kan je alles naar wens instellen. Ze zijn wel redelijk gekromd, waardoor reflecties in veel gevallen onvermijdelijk zijn. Maar in de praktijk merken we er bijna niets van in tegenstelling tot wanneer we de Stream Decks op de fototafel leggen.Positieve extra in de nieuwe variant: de kabel is nu gevlochten, USB Type-C en vervangbaar. Een fijne aanpassing gezien kabels vaak het eerste zijn dat sneuvelt aan je apparaten.

Software


Eerdere Stream Deck reviews al gezien? Dit stuk is grotendeels hetzelfde, maar dan met meer knoppen. Toch is het goed om stil te staan bij een paar aanpassingen die sinds de laatste keer nieuw zijn. Zo is Elgato inmiddels bewust van het feit dat sommige mensen meerdere Stream Decks bezitten en het managen van meerdere is ook prima mogelijk.


In de basis blijft het concept gelijk, elke knop is vrij instelbaar met een integratie met één van de vele applicaties (denk aan Twitch, Twitter, Streamlabs, Control Center voor je Key Lights, etcetera), maar je hebt wel veel meer integratie applicaties. Zo is er nu directe integratie met Spotify, maar ook met HWInfo om de sensoren van je PC live uit te lezen of Philips Hue om je verlichting aan te passen. Zit ‘jouw’ app er niet bij, in mijn geval Resolve, dan kan je gewoon macro’s, snelkoppelingen of andere acties aan een knop binden. Appeltje eitje.

Er zitten tegenwoordig zelfs wat games in, en andere ‘leuke’ dingen zoals Voicemod integratie waarmee je je stem kan veranderen. Het zal de leeftijd zijn, maar zelf vind ik de simpele analoge klok wel leuk. Nodig? Nee, maar eerlijk gezegd wist ik niet goed wat ik met 32 knoppen aan moest. De 15 van de originele Stream Deck kreeg ik goed vol, de 6 van de Mini waren voor mij toch echt te weinig, maar 32 kan ik voorlopig wel even mee vooruit. Kan jij dat niet? Dan heeft Elgato alsnog een eindeloze mappen en profielen structuur waar je prima eindeloos combinaties mee kan maken.Voor wat meer info over wat mogelijk is (bijvoorbeeld wat specifieke Twitch integratie betreft) raad ik aan de eerdere Stream Deck reviews even te checken (hier en hier), want ik ben dus al twee keer eerder op dit onderwerp in gegaan. Wel leuk om nog even aan te halen: je kan natuurlijk nog altijd zelf leuke icoontjes maken met hun key editor. Veel leukere dingen zijn mogelijk dan mijn vrij suffe (doch functionele!) setup.
Conclusie


De Stream Deck XL noemde ik al een inkoppertje voor Elgato, en dat is het ook. Het concept Stream Deck was al voor hele duidelijke redenen populair -het zijn gewoon verdomd handige dingen met prima software support- en een grote versie uitbrengen is dan niet meer dan logisch. Voor het eerst heb ik nu een Stream Deck met meer knoppen dan ik direct noodzaak voor heb en de wetenschap dat ik even vooruit kan is gewoon fijn. Niet iedereen zal tig knoppen nodig hebben, en je hebt natuurlijk nog gewoon de originele en mini versie, maar de XL biedt duidelijk meerwaarde met zowel extra knoppen als duidelijke verbeteringen ten opzichte van de andere (oudere) versies.

Een aantal punten zijn namelijk echt duidelijk beter dan bij de eerste versie: De stand is veel steviger, hij is nu goed plat liggend te gebruiken, en de kabel is vervangbaar. Dat zijn drie duidelijke argumenten waarom ik zonder twijfel de XL aan zou raden als je een Stream Deck wilt kopen. Mits je de extra knoppen denkt te gebruiken natuurlijk, want het zijn er nu best veel. Goedkoop is de XL niet, maar je krijgt wel meer dan dubbel de hoeveelheid knoppen voor de ca 66% hogere prijs dus als je meer knoppen kan gebruiken is het veel aantrekkelijker dan oude stream decks stapelen. Tel daar de andere verbeteringen bij op en de keuze is wat mij betreft zo gemaakt.

Ik blijf absoluut van mening dat de aanslag van de knoppen zelf gewoon beter kan en moet, dat stukje kritiek uit het verleden blijft en die aanslag doet echt af aan de verder premium hardware- en software ervaring die Elgato wel neer weet te zetten. Echter gezien de voordelen, het grote praktische nut van deze kastjes plus het niet onbelangrijke feit dat er eigenlijk gewoon serieus alternatief voor is maakt ook deze Stream Deck XL weer een hele makkelijke aanrader voor fanatieke streamers en iedereen anders die een uitgebreide macro pad kan gebruiken.


Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
TechtestersLive op Twitch
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.