Die hogere druk aan de bovenzijde merk je ook vlot als je een wat groter hoofd hebt en een bril draagt. Zelfs na flink buigen van het frame, en het gevoel duidelijk wat beter wordt, blijft er desondanks een merkbaar drukverschil. Bij een kleiner hoofd valt dat wat minder op, maar blijft het zowel zichtbaar als voelbaar. Helaas is iets als pasvorm lastig om objectief te reviewen, en kan je zelf weinig anders doen dan het zelf gaan ervaren. De headset voelt wel vrij licht op het hoofd, het is zeker geen zwaar voelbaar bakbeest, noch is de totale druk heel stevig te noemen. De totale druk hou ik op ‘gemiddeld’.

De opnamekwaliteit van de microfoon is redelijk. Weer een typisch gevalletje middenmoot, maar dat is ook geen schande. Prima voor game-communicatie om je stem over te brengen, waardeloos als je denkt je bandje op te nemen om naar een platenmaatschappij te sturen. Positief is echter het feit dat dit een draadloze headset is, terwijl je dat in de opnamekwaliteit niet direct zal beseffen. +1 voor de draadloze verbinding dus.

Dat voordeel zet zich vervolgens weer door bij het afspelen van geluid. Want ook daar besef je je niet direct dat je headset draadloos is. Lag is niet te ervaren, en op lage of normale volumes heb je ook geen hoorbare ruis. Bij zeer (ongezond) hoge volumes begint hij iets te ruizen, maar dan vooral op de stillere momenten tussen de actie door zal je het merken. Of ik nu een meter, of 5 meter (bank -> TV) van de dongel af zit maakt ook geen hoorbaar verschil, al merk je wel degelijk een afname van de kwaliteit (of eigenlijk: toename van de ruis) zodra je richting de beloofde 10 meter gaat of wanneer er dikke stoorzenders in de weg van het signaal zitten. Weer positieve punten voor de draadloze verbinding dus, maar blijf bewust van de beperkingen.

De geluidsweergave an sich is waar de HC-5 moeite heeft zijn prijs te verdedigen. De geluidskwaliteit is namelijk meer in lijn met de door mij gereviewde Lioncast LX-18 (~40 euro) of de SteelSeries Siberia RAW Prism (~60 euro). De balans is iets anders met een iets te grote focus op lage tonen, en een tekort aan echte kwaliteit in het midden en hoge segment wat muziek eigenlijk geen eer aan doet, maar stellen dat het past bij het 50 euro bedrade headset segment is absoluut een terechte opmerking. Als ik dan zie dat je voor minder geld een ROCCAT Kave XTD Stereo kan kopen, of een Kingston Hyper-X Cloud, dan is de keuze wat geluidskwaliteit en comfort betreft snel gemaakt, maar goed, dan moet je het met een draadje doen, of een headset die niet zo maar op alle consoles te gebruiken is. Hoewel dat bij een computer minder relevant zal zijn, kan ik mij voorstellen dat een console gamer die draden toch echt kwijt wil zijn, of dat zij het risico lopen dat de draden van die alternatieven te kort zijn.

Nu gaat de vergelijking wat muziek betreft altijd wel wat scheef, want een muziek-gerichte headset presteert op dat gebied altijd wel beter, maar schiet dan weer vaak te kort bij gamen, simpelweg omdat de vereiste balans anders ligt. Als game-headset doet de HC-5 het dan ook helemaal niet onaardig. Stemmen zijn duidelijk, actie en knallen zijn goed te volgen, en als je de Bass Boost activeert dan knal je best lekker je games door. In dat opzicht valt er ook niet veel te klagen, ware het niet dat ik wederom met het gevoelde ervaring zit dat je, puur geluidstechnisch, met een 50-60 euro (of zelfs nog minder) headset dezelfde prestaties zal halen. Praktisch hetzelfde verhaal gaat op voor de filmbeleving.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.