Let’s Stream! Part 4: Let’s Game! (NL)


This content is also available in English, click here to switch

We hebben onze twee dikke Game PC’s dus staan, of één dikke en één extreem dikke op basis van de GeForce GTX 1060 en GTX 1080 Ti respectievelijk, en we zetten ons dus in jullie schoenen en willen met die bak aan het recorden en streamen gaan. Maar in de basis zijn we natuurlijk gamers, en willen we ook weten wat je als gamer nu van deze bakken mag verwachten.

We hebben onze opstelling staan en eerst gewoon lekker wat games gespeeld en benchmarks gedraaid. De insteek van vandaag: een performance baseline neerzetten zodat we een ruw idee krijgen van wat onze bakken kunnen doen alvorens we streamen.

Full HD / 1080p gamen


De massa, die op Full HD, 1080p of 1920x1080p (allemaal hetzelfde) speelt zal zich vooral om deze gegevens bekommeren. Het is de schermresolutie van de meeste (betaalbare) monitoren en volgens de Steam Survey gebruikt maar liefst 79% van de Windows PC gamers deze resolutie, en het gros van de overige categorie zit zelfs nog op een lagere resolutie dan dat. In die statistieken in China wel meegenomen en in Nederland zal de gemiddelde setup iets luxer zijn, maar het is een ruewe indicatie. In onze setup gebruiken we hele dikke EIZO FS2735 2560x1440p IPS 144Hz game schermen, maar de realiteit is dat nog geen 5% van de gamers deze resolutie of de nog zwaardere 4K resolutie gebruikt, dus kijken we eerst naar de ervaring met een typisch scherm.


Wat benchmarks voor beeldvorming:Goed, niet –alle- benchmarks, daar hebben we GPU reviews voor, maar schetst een beeld. Voor deze resolutie kunnen we redelijk kort zijn: Met een GTX 1060 kan je gewoon alles goed spelen. Meestal op zeer hoge of de hoogste settings, soms zal de echte snelheid freak misschien een klein stapje terug willen doen wat bij de GTX 1080 Ti duidelijk niet nodig is, maar het is, zoals wij in onze reviews al concludeerden, een knappe GPU voor gaming op deze resolutie.

Wat vooral mooi is om op te maken voor deze games, voordat we streamen in elk geval, is dat een meer betaalbare Intel Core i5-8400 aan de basis ons in feite geen prestaties kost vergeleken met de i7-7700K die aan de basis staat van onze testbench. De prestaties die we hier zien met de GTX 1060 zijn namelijk praktisch gelijk aan die toen we dezelfde GPU op onze testbench hadden staan.

Wel zien we duidelijk dat de huidige 10-serie middenklasser, zelfs de hogere modellen van vorige generatie, de GTX 970 en GTX 980 achter zich laat, dat zegt wat over de vooruitgang ten opzichte van nog oudere kaarten, al zal een GTX 980 eigenaar met de huidige prijzen die niet snel weg doen voor een GTX 1060 vermoed ik. We gaan niet alles met oudere kaarten hertesten, dus je ziet ze slechts in een paar benchmarks staan, maar we zien duidelijk genoeg dat mocht je op nog zwakkere hardware zitten dan een GTX 970 of GTX 980 dat het gat met de moderne hardware wel groot is.

Kleine kanttekening: een aantal bizar populaire games staan niet in dit rijtje, bijvoorbeeld om dat het benchmarken een praktisch mega opgave is (PUBG bijvoorbeeld is dramatisch wat consistentie betreft) of omdat we al lang en breed weten dat ze meer dan prima draaien, denk daarbij aan praktisch de hele populaire e-sports lineup zoals CS:GO, Fortnite, DOTA / LoL / HotS, Overwatch en dergelijke. Die draaien uiteraard dik prima op beide systemen op hoge settings.


1440p gamen


Volgens Steam wellicht een kleine minderheid, maar hier belanden we wel in het segment waar we de aller dikste monitoren vinden. De Eizo FS2735 mag dan inmiddels al zo’n twee jaar op mijn bureau staan, maar verdient nog altijd het labeltje ‘ultiem gamen’. Of eigenlijk ‘ultiem alles’ omdat het ook een top productiviteit of creativiteit scherm is, maar ook als puur game monster is het een voorbeeld van een luxe ervaring. Hogere resoluties in grotere vormgevingen geven meer immersie in games, bieden ruimte voor meer detail, hogere refreshrates zijn voor prestaties in snelle shooters bijna onvermijdelijk tegenwoordig (deze zijn 144Hz), en hoewel een IPS paneel niet cruciaal is voor gamers (en er is een groot gat tussen budget TN en top TN) valt er voor de meer-eisende gamer genoeg winst te behalen met de wat luxere schermen zoals top kijkhoeken en een in mijn optiek all-round aantrekkelijkere ervaring.Whoops, ik was even afgeleid door de schermen op tafel. Waar het om gaat: op deze resolutie beginnen we de meerwaarde van een zwaardere grafische kaart duidelijk te zien.Hoewel je menig, of feitelijk elke game goed speelbaar krijgt met een GTX 1060 moeten we soms de hogere detailinstellingen toch echt laten varen. Lichte games zoals Overwatch en dergelijke zijn natuurlijk geen punt. Wellicht niet heel erg cruciaal voor het streamen zou je denken gezien je normaliter toch rescaled naar een meer gangbare 1080p output, echter ook verminderd detail in de rescale naar OBS zal natuurlijk duidelijk zijn. Tel daarbij op dat je overcapaciteit zal willen hebben om naast het gamen ook te streamen begint duidelijk te worden dat een dergelijke GPU voor hogere resolutie gamen en streamen tegelijk wel wat vraagtekens mee brengt. Hetzelfde gaat dan op voor gebruikers met een wat luxer gepositioneerde kaart uit vorige generatie zoals een GTX 970 en GTX 980; voor hoge resoluties is de meerwaarde van een luxer current-gen model evident.


Afsluitend


We varen hier nog altijd in ons bekende wateren. Dat een GTX 1060 een dik kaartje was voor 1080p gamen wisten we in feite al nadat we ze oorspronkelijk reviewden, en dat een iets minder zware CPU aan de basis ervan niet direct reden tot zorg was voor gamers wisten we ook wel. Dito wat betreft de lastigere positie van de GTX 1060 voor hogere resoluties betreft, en het feit dat een GTX 1080 Ti vooralsnog een paar klassen hoger ligt. Toch willen we dit herhalen en in beeld brengen, want de meeste streamers to-be zullen niet wakker liggen van details over componenten, maar willen gewoon weten wat je nodig hebt voor een dikke game ervaring. Wel, bij deze.

Uiteraard kunnen we niet helemaal om de details van de markt heen, want de beschikbaarheid van -alle- grafische kaarten blijft dramatisch. Het blijft ook voor ons een beetje koffie dik kijken wat dat betreft, maar waar een budget gamer de PS4 of Xbox One nog eens zal bekijken denken (een compleet gaming platform voor de prijs van een middenklasse videokaart), hopen wij natuurlijk dat de streamer-to-be de #pcmr toch trouw zal blijven. Wie weet hoe het zal lopen, maar we schrijven dit in de wetenschap dat menig aankomend streamer wellicht nog even zal wachten.

We hebben in elk geval alvast een baseline gelegd en we zijn tenslotte nog lang niet klaar met dit onderwerp. De baseline bepaalt dat we met de GTX 1060 verder gaan met 1080p / Full HD voor gamen en streamen, terwijl we voor de high-end unit kunnen focussen op hogere resoluties. In de volgende delen? We gaan de stappen doorlopen om onze eerste opnames en streams op te zetten met Nvidia Shadowplay en OBS. Daar zullen we eindelijk echt gaan ervaren waar we tegenaan lopen met onze game bakken.

Meerdere delen staan inmiddels online:
Deel 1: Introductie
Deel 2: Een mid-range Game PC bouwen
Deel 3: Een high-end Game PC bouwen
Deel 4: Let’s Game!
Deel 5: Nvidia Shadowplay (gids en prestaties)

GIGABYTE AORUS Z370 Gaming 3 motherboard giveaway!

[wpdevart_facebook_comment curent_url=”https://www.techtesters.eu/lets-stream-part-1-intro-nl/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.